zondag 24 oktober 2004, 18:23 uur
NationaleVacaturebank kaapt domeinnamen concurrenten
Vorige week werden vrijwel tegelijkertijd twee nieuwe banensites met grote ambities gelanceerd. De sites TotalJobs (Reed Business) en MegaJobs (van de oprichters van JobNews) willen beide de strijd aangaan met bestaande grootmachten als Monsterboard en NationaleVacaturebank.
Van veel paniek lijkt bij die laatste vooralsnog nog niet veel sprake. Wèl van nuchtere - of slinkse? - ondernemersgeest. Prompt werden namelijk de domeinnamen total-jobs.nl en mega-jobs.nl geregistreerd, en die verwijzen inmiddels doodleuk naar, inderdaad, NationaleVacaturebank.nl.
Enerzijds opmerkelijk (dat heeft zo'n bedrijf toch niet nodig zou je zeggen), anderzijds verbaast het me niet. NationaleVacaturebank heeft immers al meerdere domeinnamen geregistreerd en gekoppeld aan NationaleVacaturebank.nl. Een selectie van domeinnamen die in het bezit zijn van NationaleVacaturebank:
www.1001banen.nl
www.1001cvs.nl
www.123eenbaan.nl
www.accountancypagina.nl
www.account-managers.nl
www.afslankpagina.nl
www.auto-pagina.nl
www.axapta-links.com
www.controller-vacatures.nl
www.controllerzoektbaan.nl
www.cvselect.nl
www.devacaturepagina.nl
www.gratis-cvs.nl
www.hbopagina.nl
www.itbanen.nl
www.it-vacaturebank.com
www.mkb-vacaturelijn.nl
www.nationalesollicitatiebank.nl
www.nationale-vacaturelijn.com
www.nationalevacaturesite.nl
www.nationalevakaturebank.nl
www.nextmonday.nl
www.nvbank.nl
www.onderwijsvacaturebank.com
www.onderwijs-vacatures.nl
www.recreatie-pagina.nl
www.sportactueel.nl
www.studenten.nl
www.studenten-pagina.nl
www.vacaturebanken.net
www.vacaturenbank.nl
www.vacature-pagina.nl
www.vacatureszorg.nl
www.vastgoedpagina.nl
www.zomerinzeeland.nl
Ik wil daarbij overigens wel opmerken dat het registreren en doorlinken van meerdere domeinnamen vaker voorkomt. Op zich ook niets mis mee zolang de domeinnaam niet discutabel is (gebruik van concurrentnamen) of wordt gebruikt tbv spammen zoekmachines.
Update:
Aardige site met Nederlandse uitspraken en artikelen met betrekking tot domeinnamen: domeinnaam-jurisprudentie.nl
Best lastig als domeinnamen op elkaar lijken. Maar een gelijkdwingende domeinnaam registreren maakt toch inbreuk op een merknaam?
Zie uitspraak
Domeinnaam koninklijkeahold.nl e.a.
Partijen Ahold Retail Services AG e.a.
tegen Name Space C.V. e.a.
Instantie Pres. Rb. Arnhem
Datum uitspraak 13-10-2000 | Nummer 64464 / KG
Samenvatting Gebruik in de zin van art. 13 A lid 1 aanhef en sub d BMW, danwel in de zin van art. 5 van de Hnw. Inbreuk aanwezig wanneer de domeinnamen vrijwel gelijk zijn aan desbetreffend recht. Gebruik domeinnaam op basis van een (bekende) eigennaam is onrechtmatig.
zie oa domeinnaam-jurisprudentie.nl
Nog een voorbeeld
http://www.vacature.overzicht.nl (Startpagina.nl)
http://www.vacature-overzicht.nl (Nationalevacaturebank.nl)
De traditionele media heeft inmiddels het bericht ook overgenomen. Zowel nu.nl als planet.nl plaatsten het bericht. Nu.nl heeft in ieder geval nog de bron genoemd (zonder link overigens). Planet brengt het alsof het een eigen vondst is en laat daarmee nogmaals het verschil zien tussen de oude en nieuwe media.
Planet weet overigens wel aanvullend te melden dat een woordvoerder (van NationaleVacaturebank?) vandaag aangaf dat de domeinregistratie is gebeurd op initiatief van informatieconcern VNU.
In het anp-bericht: Een van de oprichters van Megajobs.nl noemt het initiatief van VNU "opmerkelijk en onwaardig".
Yellowmind, het bedrijf achter mega-jobs heeft zelf www. totaljob.nl gekaapt :)
ANP-bericht? Nu begrijp ik ook waar Planet de informatie vandaan heeft. Vraag me wel af wie nu het persbericht heeft verstuurd en naar aanleiding waarvan.
Voor de volledigheid hierbij het ANP-bericht:
De Nationale Vacaturebank.nl heeft vorige week twee domeinnamen geregistreerd die vrijwel identiek zijn aan die van twee nieuwe, concurrerende vacaturesites. Een woordvoerder meldde maandag dat dit is gebeurd op initiatief van informatieconcern VNU.
VNU is sinds kort eigenaar van de grootste online vacatureverzameling. Een week geleden kondigde uitgeefconcern Reed Elsevier aan dat het met totaljobs.nl marktleider wil worden in de digitale vacaturemarkt. Twee dagen later registreerde Nationale Vacaturebank.nl de domeinnaam total-jobs.nl.
Ook werd het domein mega-jobs.nl vastgelegd dat weer lijkt op megajobs.nl, een vacaturewebsite die vorige week ook beloofde binnen enkele weken de grootste van Nederland te zijn. Bezoekers van mega-jobs.nl en total-jobs.nl kwamen automatisch terecht op de internetpagina van de Nationale Vacaturebank.
VNU laat desgevraagd weten dat het geen "kwade bedoelingen" heeft. De links zijn maandag inactief gemaakt. "Deze domeinnamen horen bij de concurrentie. Het was bedoeld om te laten zien dat we scherp zijn en blijven."
Een van de oprichters van Megajobs.nl noemt het initiatief van VNU "opmerkelijk en onwaardig". Hij constateert dat de domeinnaam die het concern registreerde wel heel erg lijkt op de gedeponeerde merknaam. Megajobs vertrouwt er op dat VNU het domein overdraagt.
Het moddergevecht tussen de vacaturesites lijkt te zijn begonnen.
Emerce: VNU gaat de 'gekaapte' domeinnamen Mega-jobs.nl en Total-jobs.nl teruggeven. "VNU heeft hier volstrekt geen kwade bedoelingen mee gehad, het lag meer in de lijn om de concurentie te laten zien dat we scherp zijn en blijven. Beide links zijn inmiddels inactief en we zullen ze als de concurrentie daar om vraagt teruggeven aan ze," aldus VNU-woordvoerder Koen van Zeijl.
Lees verder:
http://www.emerce.nl/
En daarmee lijkt dit hoofdstuk (voorlopig) ook weer gesloten.
Ook de Adformatie brengt vandaag het bericht: VNU geeft gekaapte domeinnamen terug.
Vraag me wel af waarom Yellowmind (zonder s), het bedrijf achter Megajobs, over deze 'domeinkaping' een persbericht de deur uit heeft gedaan. Wat dachten ze daarmee te bereiken? Waarom de concurrent aanvallen op misstappen en niet uitgaan van je eigen kracht? Zeker als blijkt dat je zelf totaljob.nl als domein hebben gekaapt. Vreemd...
Bij onze Telecomsite.nl is het ook gebeurd. Telecom-site.nl is van Bellen.com ;(
Een vriendin (uit Spanje) vertelde dat ze telkens de fout maakt met het typen van de naam nvb. Voor haar is het:
www.NacionaleVacaturebank.nl