Miljoenenstrop dreigt voor ex-klanten Energy XS

28 augustus 2003, 12:55

De 15.000 zakelijke klanten van het failliete energiebedrijf Energy XS, waaronder duizenden metaalbedrijven, de gemeente Groningen en Schiphol, lopen een gerede kans dat zij twee keer moeten gaan betalen voor het transport van elektriciteit. Hierdoor komen zij voor extra kosten te staan van mogelijk enkele tientallen miljoenen euro’s.

Energy XS, dat 2,5 jaar geleden werd opgericht en vorige week failliet ging, inde voor haar zakelijke klanten de kosten van het transport van elektriciteit. Dat geld droeg het bedrijf af aan de regionale netbeheerders, die verantwoordelijk zijn voor het stroomtransport. Ten tijde van het faillissement had Energy XS een achterstandsbetaling aan de netbeheerders van mogelijk enkele tientallen miljoenen euro’s. Slagen de netbeheerders er niet in om dat geld terug te vorderen bij Energy XS, dan zullen zij dat bij de afnemers van Energy XS innen, zo meldden zij tegenover deze krant.

De meeste zakelijke klanten van Energy XS en andere nieuwkomers op de energiemarkt, zoals Energiebedrijf.com, maken gebruik van de mogelijkheid om ??n factuur te ontvangen voor zowel de levering als het transport van elektriciteit. Zij laten de afwikkeling van de transportkosten over aan de leverancier. De netbeheerders werken mee aan deze ‘factuurverlegging’, maar, zo zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Energiened, ‘de netbeheerder heeft een contract met de klant, niet met de leverancier. Hij kan dus altijd bij de klant verhaal halen als hij van de leverancier geen geld krijgt’.

Het netbedrijf van Eneco heeft ex-klanten van Energy XS inmiddels al een overzicht gestuurd van de ‘eventuele vorderingen’ die zij op hen heeft voor het transport van elektriciteit. De klanten worden verzocht om uiterlijk 2 september het ‘eventuele openstaande bedrag’ te voldoen. Zo niet, dan dreigt Eneco met het afsluiten van de stroom. De klanten moeten zelf uitzoeken in hoeverre Energy XS werkelijk een betalingsachterstand heeft aan Eneco Netbeheer. Volgens een woordvoerder van Energy XS kloppen de vorderingenoverzichten van Eneco niet. ‘In ??n geval blijkt 30% van het door Eneco genoemde saldo al door ons te zijn voldaan.’

De netbedrijven van Nuon en Essent hebben hun vorderingen nog niet gespecificeerd. ‘Wij hebben de curator van Energy XS verzocht om de transportkosten die door het bedrijf zijn ge?nd, buiten de boedel te houden’, zegt een woordvoerder van Nuon. ‘Lukt dit niet, dan zullen wij ons tot de klanten van Energy XS wenden.’

Curator L. Mulder, van Seunke & Welschen Advocaten in Haarlem, wil vooralsnog geen commentaar leveren. Directeur Jaap van der Velde van Energy XS zegt dat hij nog hoopt te kunnen voorkomen dat zijn voormalige klanten dubbel moeten gaan betalen.

Bron:

Het Financieele Dagblad

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    Marco

    Het omvallen van energieleverancier EnergyXS heeft in totaal vier onafhankelijke leveranciers van groene stroom in de problemen gebracht. Evolta, Caplare, B&A en Greenpower.nu zijn de afgelopen dagen op zoek moeten gaan naar een nieuwe toeleverancier.

    Bij Evolta en Caplare is dat inmiddels gelukt, B & A en Greenpower.nu zeggen nog in onderhandeling te zijn met verschillende aanbieders. Evolta, met 28.000 klanten de vermoedelijke grootste van de vier, heeft tot en met 2004 onderdak gevonden bij de ONS Groep. “Wij hebben voor de ONS Groep gekozen omdat zij bereid waren ons een concurrerende prijs te bieden. Tegelijkertijd is ONS groot genoeg om continuïteit te bieden”, aldus Evolta-directeur Jan van der Tempel.

    Caplare is voor de rest van 2003 en ook voor 2004 in zee gegaan met Trianel als nieuwe toeleverancier van groene stroom. Caplare zegt al in juli het contract met Trianel te hebben gesloten wegens ontevredenheid over de dienstverlening van EnergyXS. “Wij wilden daarom sowieso al weg bij het bedrijf”, aldus Thai Nguyen, mede-directeur van Caplare. De overstap is nu, wegens het faillissement, enkele dagen eerder gemaakt dan aanvankelijk gepland. Nguyen wil geen uitspraak doen over de omvang van het contract, noch over het klantenbestand van Caplare.

    Bron:

    Energeia


    28 augustus 2003 om 12:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!