Miljoenen voor digitaliseren oude kranten?

7 december 2005, 22:02

Planet:

(…) In totaal zijn vijf projecten voorgedragen voor een subsidie van in totaal 100 miljoen euro. Het krantenproject is ingediend door de Koninklijke Bibliotheek en beoogt de historische collectie van Nederlandse kranten die zijn verschenen tussen 1618 en 1995 te digitaliseren. (…)

Waar ken ik dat project ook al weer van?

(…) Astrid Verheusen (Koninklijke Bibliotheek) ging in op digitale duurzaamheid en dan met name de kosten voor de opslag en transformatie van de steeds grotere hoeveelheid digitale bestanden. Ik ben even kwijt wat die kosten nu per giga- of terrabyte zouden zijn over 5 jaar maar ik weet wel dat ik me daarover verbaasde. Waarom? Omdat Google en andere services om dit moment al gratis mailboxen van 1Gb beschikbaar stellen aan gebruikers. Kosten voor dataopslag nemen af en zijn volgens mij geen issue meer in de toekomst. Met de toenemende snelheid van internet is ook de opvraagsnelheid van digitale bestanden (via Google of andere services) geen probleem meer. (…)

Het is werkelijk ongelofelijk dat dit soort bedragen op deze manier wordt verkwanseld omdat men domweg niet op de hoogte is van de ontwikkelingen in de markt. Of zie ik het nu helemaal verkeerd?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

    johan kosters

    Door deze uitsnede uit het nieuwsvericht te nemen zet je mensen misschien op verkeerde been. Krantenkopperij. De gaat om de totale subsidie, je meldt nergens hoeveel de aangevraagde subsidie is voor het project van KB. Waar in overigens wel benieuwd naar ben. Zo bijzonder is het project nu ook weer niet en lijkt me dat de Oce, Xerox, Canon best sponser willen zijn. Tenslotte heeft Oce het grootste digitale krantenprint netwerk ter wereld….


    8 december 2005 om 05:17
    media

    De titel is ‘miljoenen voor digitaliseren oude kranten’ en er zijn vijf projecten voorgedragen voor een subsidie van in totaal 100 miljoen euro. Ik kom dan al snel aan een gemiddelde subsidie van 20 miljoen euro per project.


    8 december 2005 om 06:22
    Onno

    Leuk project toch? Uniek plan om eeuwen vol nieuws te digitaliseren, lijkt me een goede investering, mits het ook online beschibaar wordt gemaakt.


    8 december 2005 om 09:03
    media

    Iniatief is inderdaad prima! Vraag is alleen, is daar een subsidie voor nodig van miljoenen euro’s? En als dat zo is, dan hoop ik inderdaad dat het ook publiekelijk beschikbaar wordt gesteld. Vraag is dan alleen, wat vinden de uitgevers van dagbladen hiervan?


    8 december 2005 om 09:09
    marcvanderchijs

    Een subsidie lijkt me erg overdreven, dit kan toch best via de vrije markt gedaan worden lijkt me. Digitaliseren kan in lage lonen landen gebeuren of wellicht zelfs deels geautomatiseerd worden, dus kost weinig. Daarna of voor een lage fee de informatie ter beschikking stellen (abonnement of bedrag per pagina), of het deels of geheel met advertenties aanbieden. Google is al bezig met het digitaliseren van hele bibliotheken en doet dat ook zonder subsidie. Zoals Marco al aangeeft, de overheid is weer eens totaal niet op de hoogte van wat er in de markt gebeurt.


    8 december 2005 om 09:50
    Roy

    “Misschien als we ons ooit vervelen,” zegt Jelle Buizer

    hehehe, als de kranten nog even zo eigenwijs op de oude voet doorgaan is de kans vrij groot dat ze zich in 2007-2008 vervelen 🙂


    8 december 2005 om 14:44
    Karel Kolb

    Wat dat betreft ben ik benieuwd naar de kwaliteit die Google Print straks gaat bieden. Kan me zo voorstellen dat die Amerikaanse universiteiten ook tjokvol ouwe meuk staan.

    Volgens mij stijgen de kosten van digitalisering exponentieel als er meer zoekmogelijkheden door opdrachtgever geëist worden. Anders volstaat een simpel plaatje van elke pagina. Een PDF mét zoekfunctie is al weer iets geavanceerder, dus duurder. Zelf heb ik jarenlang de vacatures van diverse Wolters Kluwer titels via OCR zitten scannen, corrigeren en vervolgens online geplaatst. Goh, wat een leuke tijd was dat, die opstartfase van het zelfstandig ondernemerschap.


    8 december 2005 om 15:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!