Lior Bornshtain (Otly): “Wij willen kinderen laten ervaren hoe het is om met geld om te gaan”

31 juli 2017, 13:00

Het is belangrijk dat je al vroeg leert om met geld om te gaan. Maar kinderen van zes geef je (als de bank het al toelaat) niet de vrije beschikking over een bankrekening. Otly is een virtuele rekening. Het is een app die ouders en kinderen kunnen installeren en die doet denken aan een bankrekening, maar werkt met virtueel geld. Echt geld uitgeven gaat echter alleen na toestemming en backing van de ouders.

“Je hebt wel jeugdrekeningen, maar die voorkomen dat kinderen rood staan. Wat wij willen doen: kinderen werkelijk laten ervaren hoe het is om met geld en bankrekeningen om te gaan”, aldus ceo en co-founder van Otly Lior Bornshtain. Het idee voor Otly ontstond nadat Bornshtain zelf steeds meer problemen ondervond met het geven van zakgeld.

“Het probleem is: we gaan naar een cashloze samenleving toe. Ik heb geen cash meer op zak. Dus je kunt je kind ook geen euro zakgeld geven. Natuurlijk wel als je het voorbereid, maar dan krijg je altijd discussie: ik heb al zes weken niks gehad. Toen wij opgroeiden was dat geen probleem: iedereen had cash en zakgeld geven was eenvoudig. Maar wat je vandaag de dag ziet: kinderen krijgen geen zakgeld meer.” Met als gevolg dat kinderen onvoldoende kunnen oefenen met het uitgeven van geld.

“Een heel ecosysteem waarbij de ouders wel steeds controle houden”

Inmiddels wordt Otly door 12.000 kinderen gebruikt. De gratis app is er in twee versies: Otly Jr en Otly mobile. De eerste is voor kinderen, de tweede voor ouders. “We zijn van plan de Otly Jr uit te bouwen met meer features waardoor het interessanter wordt om te gebruiken. Bijvoorbeeld het creëren van verschillende spaarpotten die je kunt delen met vrienden of opa’s en oma’s. En nog veel meer. Een heel ecosysteem waarbij de ouders wel steeds controle houden. De app moet ook meegroeien met de kinderen. Een kind van 8 is wat anders dan een kind van 10 of 12.”

Otly biedt kinderen mogelijkheden die met traditionele banken niet mogelijk zijn. “Kinderen krijgen binnen Otly en uniek adres. Dat kunnen ze sturen wanneer ze recht hebben op geld. Ze kunnen het ook delen met mensen zoals opa of oma, die geld kunnen geven wanneer ze daar zin in hebben. Je kunt spaardoelen zichtbaar maken en om hulp vragen. Dat kan niet met een gewone bankrekening.”

Zelf gebruikt Bornshtain de app om zijn zoon te stimuleren om te sparen. “Mijn zoon heeft een Otly digitaal spaarpotje. Ik heb hem gezegd: voor elke euro die je daarin stopt krijg je van mij 20 cent extra. Dat kan ik binnen Otly automatiseren. Er is geen bank die zoveel rente geeft, waardoor de prikkels om te leren sparen in de echte wereld ontbreken. Mijn zoon wil niet alleen sparen voor een FIFA-spel, maar ook voor een skateboard. Ik heb hem ook gezegd: voor elke euro die je spaart voor het skateboard krijg je van mij 50 cent extra. Dus wij als ouders kunnen het spaargedrag beïnvloeden.”

Natuurlijk is het ook mogelijk om dat zonder Otly te doen, maar in de praktijk laten veel ouders het afweten. Het gemak van Otly betekent ook voor hen een stimulans. Binnekort wordt Otly uitgebreid met Otly Pay. “Stel je kind wil 10 euro iTunes credit om uit te geven. Hij belt je op. Ik zie in zijn Otly dat er genoeg geld is, dus ik geef toestemming. Ik betaal met iDeal en je kind krijgt een digitale giftcard.”

“Hét Europese platform voor bankieren voor kinderen”

Otly heeft deelgenomen aan het Rockstart-programma. Een geweldige ervaring aldus Bornshtain. “De hele ervaring was buitengewoon waardevol. Met name het netwerken. Wij dachten vooraf: dat hebben we allemaal niet nodig, maar we hadden er niet verder naast kunnen zitten. Ze dwingen je te focussen en openen zoveel deuren. Tot op de dag van vandaag.”

Inmiddels is de app ook al diverse malen bekroond met prijzen: winnaar UberPitch competitie 2016, winnaar Dutch FinTech Awards 2017 en de Winnaar van de World Summit Awards 2016 in de categorie Leren & Educatie. Ook verstrekte het SIDN-fonds dit jaar een subsidie.

Otly verdient geld via partnerships met banken. “We zijn nog ver van break-even. Het draait nu om investeren in het platform en steeds meer partners krijgen, dus steeds meer banken die met ons samenwerken. Als dat gebeurt dan zitten we goed.”

Banken zouden natuurlijk ook zelf een kinderapp kunnen ontwikkelen. Bornshtain maakt zich daar weinig zorgen om. “Je ziet dat banken het geprobeerd hebben, maar ze zijn er weer mee gestopt. Wij zijn een startup en durven dingen te doen, durven fouten te maken. Dat is ons grote voordeel. Mensen zijn er ook niet zo happig op om van bank te veranderen. Het lijkt dus handiger om 1 kinderapp te hebben die met alle banken samenwerkt. We praten op dit moment ook met Duitse en Franse banken. Wij willen hét Europese platform voor bankieren voor kinderen worden.” En wie weet volgt daarna de rest van de wereld.

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!