ING lanceert betalen via e-mail

7 mei 2003, 10:48

ING heeft onder de naam Way2Pay een betaalservice gelanceerd waarmee via e-mail geld overgemaakt kan worden. Er zijn inmiddels 36 Nederlandse sites die Way2Pay als betaalmethode accepteren. ING overweegt bij succes verdere introductie in Europa, het zegt “niet te weten” of het daarbij concurrentie krijgt van de voormalige Amerikaanse partner PayPal.

Dat ING werkte aan een betaalmethode via e-mail was al enige tijd bekend, ook de naam Way2Pay was al openbaar geworden. Het model is gebaseerd op de werkwijze van PayPal, het Amerikaanse bedrijf dat betalen via e-mail enkele jaren geleden met succes in de Verenigde Staten introduceerde. ING sloot in 2000 een alliantie met PayPal en kondigde aan dat het PayPal in Europa zou introduceren.

“We kwamen echter niet tot concrete afspraken met PayPal over de software en de licentie”, zegt Michel Peekel van ING. PayPal zocht meer naar een marketingpartner in Europa. Om die reden werd besloten het Engelse Payhound in te schakelen, dat in Engeland al enige tijd een betaalsysteem voor e-mail exploiteert. “Of PayPal besluit om ook in Europa actief te worden weet ik niet”, zegt Peekel. “Ze hebben met eBay nu een sterke internationale partner (eBay nam vorig jaar PayPal over, JH). Ik denk dat die ambitie er nog wel is, maar ik vermoed dat de aandacht zich eerder op Japan zal richten.”

Via Way2Pay is het voor particulieren mogelijk om geld over te maken, geld op een rekening te ontvangen en te betalen bij websites. Hiervoor zijn alleen een e-mailadres, een huisadres en een rekeningnummer nodig. Het e-mailadres fungeert als een soort rekeningnummer, geld dat gestuurd is naar de ontvanger van de e-mail wordt op zijn rekening bijgeschreven. Mocht deze persoon geen gebruiker zijn van Way2Pay dan krijgt hij de mogelijkheid om een (gratis) account aan te maken, waarna het geld alsnog op zijn rekening wordt gestort.

Voor particuliere klanten is Way2Pay overwegend gratis beschikbaar. Wie meer dan 500 euro per maand op zijn account ontvangt dient echter wel te betalen. Way2Pay vraagt dan een vergoeding van 2,95 procent per transactie.

Zakelijke klanten kunnen op hun site Way2Pay als betaalmethode aanbieden, inmiddels doen 36 partijen dit, waaronder TakeitNow, Marktplaats, Telecomadvies.nl, Artsen zonder Grenzen en Ricardo.nl. Voordeel hiervan voor webwinkels is dat het geld direct en onomkeerbaar op de rekening wordt bijgeschreven, iets wat fraude kan voorkomen. Webwinkels krijgen regelmatig te maken met klanten die wel bestellen, maar vervolgens de betaling terugdraaien. Een ander voordeel voor zakelijke klanten is dat microbetalingen lucratiever kunnen worden. Nu zijn dergelijke kleine betalingen, bijvoorbeeld voor een artikel of een ringtone, ook mogelijk met bijvoorbeeld een creditcard, maar de vergoeding die hiervoor gevraagd wordt maakt de online verkoop ervan minder lucratief voor de verkopende partij.

Voor zakelijke klanten geldt geen vast percentage voor het gebruik van Way2Pay, zegt Peekel. “Normaal zal het tussen de 2 en 3 procent liggen, maar in het geval van microbetalingen zal het hoger liggen.” Welk percentage dan berekend wordt kon Peekel niet zeggen, dat hangt volgens hem af van de individuele zakelijke klant en “de tarieven die anderen hanteren”.

ING overweegt Way2Pay ook in andere Europese landen te introduceren. “Deze zomer volgt een evaluatie. Mochten we uitbreiden naar andere Europese landen dan zijn Engeland en Duitsland de eerste twee markten waar we ons op gaan richten.”

Bron:

Emerce 7 mei 2003

Categorie
Tags

1 Reactie

    Wisperbird

    Wat is dit nu, wordt in 2004 mee gestopt, en zou er nu weer zijn.


    5 augustus 2009 om 08:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!