Iedereen wil een open relatie

29 januari 2013, 05:59

We leven in de ‘age of (digital) discovery’

Een tijdperk waar iedereen kan zien waar hun vrienden naar luisteren. Welke kleding ze zojuist hebben gekocht of nog willen kopen. Wat zij hebben gemaakt voor het avondeten. En in welk huisje ze deze zomer gaan verblijven; met een foto vanaf de straat wel te verstaan. Producten zijn nu overal en worden gecombineerd met informatie vanuit betrouwbare bronnen; je vrienden en/of experts. Marketing is voor altijd veranderd.

Wil je overleven binnen deze age of (digital) discovery, dan moet je als marketeer en bureau leren van producten om je heen. Je moet ook zelf sneller producten ontwikkelen. Sneller verbeteren. En sneller naar de markt brengen. Wil je samen succes hebben, dan moet alles sneller, slimmer en beter. Bureaus kunnen sneller, maar alleen als de ondernemers (nog) aan het roer staan. Zij zien de kansen die de marketeer wil pakken. Zij kunnen met daadkracht, commitment en eigenwijsheid planningen omgooien en zo het bureau 'in zijn 5 zetten'.

Slimmer kan alleen als marketeer en bureau continu om zich heen blijven kijken. Naar de technologische ontwikkelingen en welke invloed deze hebben op media. Maar kijken is niet genoeg. Gevoel krijgen is essentieel. Durf te experimenteren. Er is namelijk niets zo erg als een 'marketeer met fear'.

Het wel of niet om zich heen blijven kijken en – beter nog – experimenteren van zowel marketeer als bureau, bepaalt de relatie. Er zijn simpelweg 4 verschillende relaties te onderscheiden.

1. Sexless Marriage

Binnen deze relatie is de marketeer behoudend. Zit nog niet zo lang op Facebook en Twitter vindt hij niks. Volgt meestal het advies van het mediabureau en dan klinken televisie en radio in de ochtenduren als logisch. “Internet en mobile zijn zo’n gedoe.”

Het bureau vond internet – en alles wat er om heen hangt – zo’n hype. “Ja, onze kinderen doen ’t wel, maar hoe effectief is het?” Als je zichtbaar werk wilt maken moet je toch willen meedingen met een Loeki. En niet met een Webby.

Ze hebben elkaar wel gevonden in deze relatie. Gelukkig is er genoeg budget om van tijd tot tijd even te kunnen blazen in de massamedia. Dat houdt de spanning er een beetje in.

2. Demanding Marketer

De marketeer weet dat de regels veranderd zijn. Hij wil niet zomaar adverteren. Hij wil activeren. De consument in beweging brengen. Want die is slim genoeg en ziet door de reclame echt wel heen. Hij wil interactie en staat open voor nieuwe wegen en inspiratie.

Het bureau kent deze nieuwe wegen echter niet. Heeft de slag om het digitale talent in de afgelopen jaren verloren. Staan nu bekend als een offline/traditioneel bureau. Ach, maakt toch niet zoveel uit toch. Met televisie, radio en billboard heb je sowieso 'gegarandeerd bereik'.

Het wordt tijd dat de marketeer naar een nieuw bureau gaat zoeken.

3. Frustated Agency

De marketeer roept in iedere meeting dat hij een 'digibeet' is. Staat niet open voor het onbekende en vaart het liefst op het advies van het mediabureau en haar GRP’s. Vindt iets doen met mobiele telefoons te moeilijk. Iets met content te lastig. En iets met change agents nog te pril.

Het bureau ziet wel de nieuwe mogelijkheden om met de juiste mix van nieuwe technologie en nieuwe media interactie aan te gaan met de consument. Investeert ook in talenten, die weten hoe ze (branded) content moeten lanceren… en laten landen.

Bureau zal op zoek moeten naar marketeers die wel willen activeren. Want dit kost onnodig tijd en dus geld.

4. Open Relationship

Zowel de marketeer als het bureau staan open voor de age of (digital) discovery. Samen willen ze nieuwe wegen ontdekken die kunnen leiden tot de echte interactie met de consument. 80% van de media wordt bepaald door het mediabureau. 20% is voor “earned media”, zodat de juiste mix tussen paid, owned en earned media wordt gerealiseerd.

Iedere week worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie en media besproken of gemaild. En wat de eventuele mogelijkheden zijn voor de consument en natuurlijk het merk.

De meest krachtige samenwerkingen die voor bijzonder (creatief en/of effectief) werk zorgen, zijn gebaseerd op een open relationship, waarbij de ondernemers bij het bureau aan het roer staan. Zo is het internationaal bij AKQA en Nike (zie ook het boek Velocity). Maar in Nederland is de relatie tussen Achtung en Volkswagen een mooi voorbeeld.

Zelf moeten we als Fitzroy vaak een jurist of een geek erbij halen als we voor Hyundai Nederland werken.

The age of (digital) discovery legt meer druk op de business en daarmee ook op de relatie. Dus kijk bij de eerstvolgende meeting elkaar eens goed in de ogen.

En vraag je dan serieus af: “Zijn we nog gelukkig samen?”

Credits afbeelding: Ariadna Bruna (CC)

Jur Baart
Owner bij Fitzroy

Categorie
Tags

4 Reacties

    ErwinVanLun

    Leuk artikel Jur. Het moeilijkste is volgens mij om de ‘fear’ te ontdekken bij jezelf. De meeste mensen met fear zullen reageren met ‘wij doen het altijd zus of zo’, of ‘dat is niets voor ons’, je kent het wel. Onderliggend zit misschien wel fear, maar dat voelen mensen niet.

    Persoonlijk ben ik geinteresseerd hoe mensen bewust te maken van hun angsten, ze op te lossen, zodat ze vervolgens weer vrij (er) en open (er) kunnen denken.

    What about you?


    29 januari 2013 om 10:57
    Jolo

    Hoe weet je dat nou???!


    29 januari 2013 om 19:38
    JurBaart

    @erwin. dank je wel voor je reactie.

    je trekt het naar een dieper niveau en dat vind ik natuurlijk fantastisch. wat ik merk is dat fear niet alleen bij jezelf zit, maar ook in een afdeling of organisatie.

    er zijn marketeers die niet durven af te wijken van hun xls-sheet. en met de huidige crisis (ofwel nieuwe werkelijkheid) durven bureaus niet voor hun idealen uit te komen, omdat de schoorsteen moet roken.

    marketeers moeten in deze tijd goed nadenken met welk bureau ze “in bed willen liggen”. of het huidige bureau hem/haar genoeg uitdaagt. maar ook andersom: bureau moet ook niet met iedere merk in zee gaan.

    want het gaat nog flink tekeer. dus… weg met die angst.


    29 januari 2013 om 20:40
    ErwinVanLun

    Thanks Jur…. mijn ervaring met angst is dat je die alleen kunt overkomen door hem aan te gaan. Om je te gaan bewegen in een onbekend gebied. Je moet jezelf permitteren om fouten te maken. En jezelf niet alleen, ook je baas, zijn baas, en zijn baas moet je toestaan fouten te maken. En de consument moet je toestaan fouten te maken. En dat is vaak niet zo, en houden we elkaar in een harnas…


    29 januari 2013 om 21:53

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!