Hoe schrijf je een website af?

18 juli 2005, 06:39

Bart de Waele heeft op zijn weblog Netlash een interessante vraag:

“Moet een website worden afgeschreven en zo ja, op welke termijn.”

Naast de vraag over de waarde van een website (die we al eens eerder hier en hier beschreven), ben ik inderdaad benieuwd naar het antwoord. Bart geeft op zijn weblog de reactie van de boekhouder van zijn klant:

“In principe: afschrijving over 3 jaar (eventuele updates en andere aanpassingen kunnen dan wel als kost ingeboekt worden). Investeringsaftrek van 3,5% (in principe niet voor software tenzij op maat; en een website is software op maat).”

Wie heeft aanvullende tips?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

    wilph

    Ik heb hier met de start van LeaseTrader uitgebreid over gesproken met een specialist van KPMG. Hij gaf aan dat daar toendertijd (ik spreek wel over 3 jaar geleden) de nodige discussie over was geweest, maar dat de uitkomst wat de BD betreft duidelijk was: een website dient geboekt te worden als kosten en kon niet over meerdere jaren afgeschreven worden. Hij sprak over cases van ’tonnen’. Ik weet niet of daar inmiddels veranderingen in gekomen zijn…..


    18 juli 2005 om 07:40
    media

    Eigenlijk vreemd omdat bij aanschaf van software (boven een bedrag van 450 euro volgens mij), deze wel kan worden afgeschreven. Je zou in dit geval de ontwikkelingskosten van een website toch ook mogen beschouwen als softwarekosten of zie ik dat verkeerd?

    Ik heb het daarbij overigens nog niet over de waarde van een website. Naast de kosten voor ontwikkeling komt daar afhankelijk van verschillende factoren nog een bedrag bovenop.


    18 juli 2005 om 07:47
    Bart

    De vraag over het afschrijven van een website zal verschillend beantwoord worden in Nederland en België denk ik – andere belastingsregels en andere belastingscontroleurs.

    Ik ben persoonlijk vragende partij om een website in kosten te boeken. Dit volgt mijn visie dat een website is waar regelmatig (jaarlijks) in moet geïnvesteerd worden. Een website is niet iets dat je één maal maakt en dan drie jaar laat liggen (over drie jaar afschrijft). Een website moet leven…


    18 juli 2005 om 11:44
    wilph

    Toch vind ik het niet helemaal logisch. Als je een auto koopt, moet je hem toch ook onderhouden? Als je met een bedrijf begint is een website tegenwoordig een noodzakelijke investering. Voor sommige bedrijven is het hun belangrijkste bedrijfsmiddel! Dat zou m.i. te vergelijken kunnen zijn met productiemiddelen voor een producerend bedrijf.


    18 juli 2005 om 12:00
    KC

    De updates aan een website kosten vaak meer dan de website zelf, bijgevolg is het afschrijven over een periode van meer dan een jaar gewoon iets dat innovatie en vernieuwing ontmoedigd. Ik vind dat de vraag “over welke periode schrijven we een website af?” eigenlijk niet moet gesteld worden. Doet de overheid dit wel dan hebben ze alle gevoel met de realiteit verloren.


    18 juli 2005 om 15:56
    Natasja van de Fliert

    Algemeen bedrijfseconomisch beleid is als volgt:

    activering (en daarmee afschrijven) is alleen toegestaan als de site inkomsten kan genereren, bijvoorbeeld door het plaatsen van bestellingen. Het gewoonweg aanprijzen van je onderneming is niet voldoende voor activering.

    Dit is dus een bedrijfseconomisch beleid. Voor fiscale doeleinden is het altijd van belang om met je regionale inspecteur te overleggen.


    25 juli 2005 om 18:21

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!