Google, Yahoo! en Microsoft eens over protocol

16 november 2006, 08:15

Google, Yahoo! en Microsoft hebben vannacht bekend gemaakt dat ze alle drie het sitemaps protocol gaan gebruiken. Sitemaps zijn XML bestanden die de verschillende URLs beschrijven op de desbetreffende website (het protocol). Deze bijzondere samenwerking moet het makkelijker maken voor websites om de zoekmachines het beste over de content en metadata te informeren. Daarnaast hoeven zoekmachines minder tijd te besteden aan het indexeren van de websites en komen ze sneller achter updates in de content bij websites. Dit heeft uiteraard een positief effect op de relevantie van zoekresultaten. Zeer goed nieuws, want de gebruikers gaan er sterk op vooruit! Is dit het begin van een nieuwe trend?

Peter Garama volgt aan de Universiteit van Tilburg de masteropleiding Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarvoor heeft hij aan Avans Hogeschool te Breda bedrijfskundige informatica gestudeerd. Hij verdiept zich sinds een aantal jaren in interactieve media. Naast zijn studie neemt Peter deel aan het bestuur van Generation Next, een vereniging voor studenten en young professionals die zich vanuit hun studie en/of werk actief bezig houden met interactieve media.

Categorie
Tags

8 Reacties

    André Scholten

    Het lijkt misschien heel wat maar ik ben toch wel redelijk gematigd over deze overeenkomst. Je moet je goed bedenken dat wanneer je een XML Sitemap nodig hebt om je site geïndexeerd te krijgen je toch echt iets fout doet. Een duidelijke hiërarchische structuur maakt het voor zoekmachines simpel je site door te lopen, daar zijn ze geen sitemap voor nodig.

    Een XML Sitemap is een overzicht van de pagina’s in een site met hun belangrijkheid en updatefrequentie. Dit overzicht kun je zelf samenstellen en stelt je in staat om bepaalde pagina’s als belangrijk te markeren terwijl die dat misschien helemaal niet zijn. Naar mijn mening moeten de zoekmachines zelf door de sites heen lopen om te zien wat belangrijk is, hoe de linkstructuur er uit ziet, in welke context de links staan, hoe vaak er geupdate wordt, enz, enz.

    Leuk zo’n samenwerking, maar ik zie hem liever op het gebied van de spambestrijding.


    16 november 2006 om 08:57
    jdevalk

    Mee eens André, maar voor snelle indexatie van nieuwe pagina’s hebben sitemaps toch wel hun voordelen, zeker op kleinere en/of nieuwere sites die nog niet meerdere keren per dag gespiderd worden.


    16 november 2006 om 09:02
    jdevalk

    Bovendien zou het natuurlijk erg mooi zijn als Yahoo! en MSN dezelfde data gaan delen als Google doet in hun Webmaster Central, niet gevonden pagina’s etc. wil je natuurlijk eigenlijk al weten, maar als extra check is het erg fijn.


    16 november 2006 om 09:04
    Eric

    Lijkt me goed nieuws. Als nou nog iemand een tooltje bedenkt om volautomatisch je site om te laten zetten in een sitemap, dan ben ik helemaal tevreden.


    16 november 2006 om 09:45
    yvoschaap

    Btw vooral dankzij google: zij hebben het sitemaps protocol ‘open’ gelaten, waardoor het dus ook door andere partijen gebruikt kan worden:

    http://www.google.com/webmasters/sitemaps/

    siteexplorer.search.yahoo.com/


    16 november 2006 om 10:41
    Caspar

    André, je hebt sitemaps en (xml) sitemaps. Jouw idee van een sitemap is waarschijnlijk een overzichtspagina van al je pagina’s in de site. (XML) Sitemaps is echter een tool waarmee je, ondermeer, kan aangeven wanneer een specifieke pagina is aangepast. Zie het als een soort ‘ping-service’/’recent-changes’ voor normale websites i.t.t. weblogs en wiki’s. Een soort omgekeerde robots.txt waarmee je verteld waar men wel moet kijken i.p.v. niet mag komen.

    Google, Yahoo! en Live kunnen dus sneller zien welke content gewijzigd is en daar hun spidering op afstemmen. Met als gevolg dat je pagina’s sneller opgenomen kunnen worden in de desbetreffende index. Of je met je xml-sitemap de index probeert te spammen of die ene er-totaal-niet-toe-doende-pagina probeert omhoog te krijgen? Dat is nog steeds ter beoordeling aan de zoekmachine.


    16 november 2006 om 23:59
    jdevalk

    Caspar, ik denk dat je André niet hoeft uit te leggen wat een sitemap is 🙂


    17 november 2006 om 06:47
    Caspar

    @Joost: Ik denk het wel. *denkt aan aan wiki-omgeving*


    29 november 2006 om 23:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!