Gezichtherkenning door merken op komst

9 november 2005, 22:04

Op marketing pulse staat een stukje over gezichtherkenning op de PC. Op dit moment voornamelijk gedreven vanuit beveiliging maar straks het ultieme instant-herkenning door merken. Merken die ons vervolgens (virtuele) belevingen gaan bieden waar we nu nog alleen van kunnen dromen.

Gezichtsherkenning lijkt nu langzaam volwassen te worden. Logitech heeft nu al een webcam (Quickcam Fusion) die ons afbeelt bij onze gesprekpartner als een haai, een een heks of een speculaaspopje. De software herkent bepaalde emoties in ons gezicht en kopiert die naar de avatar. Het werkt nog niet perfect, maar dat is een kwestie van tijd. Voor 99 euro heb je al zo’n webcam.

Gisteren zag ik in de sportschool een Sony Playstation die mij opneemt en projecteert op een monitor die op zo’n drie meter voor me staat. Daar zie ik mezelf dus in als een spiegel maar zie tegelijkertijd dat er een aantal objecten om mij heen zijn geplaatst. Vervolgens moet ik virtuele ballen wegslaan en ontwijken. Dodelijk vermoeiend maar heel erg leuk. Zeker omdat er voortdurend nieuwe games bijkomen en het tegen anderen kan gaan opnemen.

Vandaag las ik in de krant (voorpagina Leidsch Dagblad) dat Philips komt met een nieuwe vorm van gaming die niet alleen onze auditieve- en visuele zintuigen prikkelt, maar ook ons gevoel. Zo krijgen we trillingen in de stoel, wordt het warmer en kouder en gaat het ?cht waaien.

Merken zullen ons straks virtuele ervaringen gaan bieden waar we nu nog alleen van kunnen dromen. We zullen direct worden herkend (personalisatie ten top) en geplaatst in de virtuele wereld van het merk. Daar kunnen we -als entertainment – rustig ons dingetje kunnen doen (bvb een product bekijken of kopen), anderen ontmoeten of helemaal worden meezogen worden in een zeer meeslepende film of intensieve game. Gezichtsherkenning, real-time animatie en het Phlips product gaat hier zeker bij helpen. Long content, branded entertainment, sponsored games, het staat pas aan het begin maar lijkt nu zeker te gaan gebeuren en over tien jaar hebben we een mediacontext die niet meer lijkt op die van vandaag. En waarin merken een transformatie hebben ondergaan.

Erwin van Lun
Futurist and Angular Engineer bij Your Future Is Now!

Futurist Erwin van Lun startte op MarketingFacts in 2005, direct na publicatie van zijn boek "Van Massamerk naar Mensmerk" dat toen een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs. Het boek beschreef de toestand van media, marketing en merken in de toekomst van 2015 en Erwin volgde de ontwikkelingen in de eerste jaren op de voet. Nu blijkt dat zijn voorspellingen waarheid zijn geworden helpt hij mensen om zélf de toekomst trefzeker te voorspellen en heeft hij zijn voorspellingen voor 2020, 2030 en 2050 al weer klaar voor publicatie in het boek 'Utopia Manifesto 2050'. In 2009 stortte Erwin zich helemaal op Chatbots.org (http://www.chatbots.org), zijn wereldwijde industry portal op het gebied van intelligente kunstmatige karakters en in 2015 sloot hij zich aan bij het Bemer netwerk (http://yourfuture.bemergroup/nl) om mensen te helpen zichzelf te resetten: gezond, vitaal en creatief: helemaal klaar voor de toekomst! In 2017 zag hij de bezoekersaantallen van Chatbots.org weer flink stijgen en besloot dat het tijd werd voor de terugkeer naar het prachtige veld van humanlike AI.

Categorie
Tags

6 Reacties

    jan kolstee

    en wat te denken van de geuren


    10 november 2005 om 04:39
    ErwinVanLun

    @Jan. Thanks voor de aanvulling!

    Philips heeft het nu nog niet over geuren. Volgens mij is dit ook een lastige. Ten eerste omdat je een ruim palet aan geuren wilt maken. Dat kost een flinke installatie aan aroma’s die je fysiek zal moeten aanvullen. Ten tweede is de timing van de geur lastig. Om een goede ervaring te krijgen moet je precies op het goede moment precies het goede aroma ruiken maar dat moet ook weer verdwijnen. Je hersenen reageren extreem snel op een geur. Een geur gaat niet door een perceptiemechanisme als spraak en geluid maar ‘prikt’ direct door in je hersenen. Een geur verspreidt zich zeer langzaam door de lucht tov licht, geluid en andere stralingen. Daarnaast wen je snel aan een geur. Als gevolg is geur een lastige. Maar het zal ongetwijfeld volgen idd.


    10 november 2005 om 06:49
    Peter Bonjernoor

    Ook niet echt een handig gekozen naam – I smell…


    10 november 2005 om 07:31
    venturo

    Erwin ik waardeer je visie zéér. Gezichtsherkenning brengt ons allen verder. Zintuigmarketing is echter niet nieuw. V&D dankt er in basale vorm de toch nog marginale liquiditeitspositie aan. Elk deel van de dag worden er nieuwe geuren verspreid door het warenhuis die de perceptie van de winkel moeten sturen en de koopactie moeten stimuleren. Sommige Amerikaanse autofabrikanten danken hun succes aan de geur van hun nieuwe auto’s vaak meer nog dan niet zintuiglijke zaken als mooi, prijs en veilig.

    Wat ik erg interessant vind zijn de actuele mogelijkheden om de ‘codes’ in de cortex die zorgen voor de zintuiglijke waarneming te kunnen simuleren en te manipuleren. Beelden die zorgen voor geurwaarneming, geluiden die waarneming beïnvloeden en geuren die koopimpulsen veroorzaken . ‘Merken’, om maar even met jouw woorden te spreken, welke deze ‘source-codes’ beheersen zullen onze sensorieke beleving semi-natuurlijk kunnen beïnvloeden. Er is al zoiets als een cognitieve waarneming die met deze ‘codes’ sterk doorontwikkelt en benut kan worden.


    10 november 2005 om 11:17
    ErwinVanLun

    @albert: leuk!

    vwb je eerste stukje: ik bedoelde eigenlijk in combinatie met de mediabeleving thuis, dat zit er nu aan te komen.

    vwbt je tweede stukje: dit ken ik nog niet. Je bedoelt dat je specifeke beelden, beeldpatronen of beeldpatronen in de tijd kan ontwerpen die ons laten denken dat we iets ruiken? Daar wil ik alles over weten!! meer meer meer…


    10 november 2005 om 11:44
    jeroenmirck

    Off-topic: je naamlink werkt niet, Erwin.


    10 november 2005 om 13:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!