De Killer opt-in

8 augustus 2006, 05:11

Marketingfacts Conversietip week 32

Kun jij een zin bedenken waar iedereen geneigd is ‘ja’ op te antwoorden?

Vereniging Eigen Huis worstelde met haar copy om een opt-in e-mailadresbestand op te bouwen. Het grote voordeel van VEH is dat zij dit tenminste beseften. Want wat laten we daar met zijn allen liggen aan potentieel!

Bekijk onderstaande screenshots van een aantal willekeurige organisaties (Deloite, Ministerie van OCW en de PVDA). En huiver….

VEH had ervan gemaakt:

Mogen wij uw gegevens in onze administratie opnemen om u in de toekomst te kunnen benaderen met interessante informatie of aanbiedingen?

VEH had last van het ikke-ikke

syndroom, door van zichzelf uit te gaan (mogen wij / zodat wij…). Als je je doelgroep wilt raken, moet je uitgaan van W I I F M? What’s in it for me, denkt de lezer!

Wat verder ontbreekt in de vraag van VEH (en bij de meeste andere opt-in mechanismes) is pijn of positieve emotie. Het antwoord op de vraag wat de klant mist als hij / zij de informatie NIET ontvangt.

Bijvoorbeeld:

Mis de Nieuwsbrief van de Vereniging niet.

Voortaan weten waar u op moet letten?

Ontvang maandelijks de noodzakelijke tips die u als huizenbezitter moet weten.

Of

Mis de Nieuwsbrief van de Vereniging niet.

Bent u gehecht aan Uw eigen huis?

Laat u dan kosteloos op de hoogte houden over alles wat u als huizenbezitter moet weten. (uw rechten en plichten, meer minderwerk, belastingen, collectieve kortingen…)

Maarten Lens-FitzGerald van RapidSugar zette zijn suggestie alsvolgt even voor me op een bierviltje. (Let niet op het design, dat komt van mij).

Maarten gaf de volgende motivatie aan: Gebruik als eerste een relevant hype onderwerp, zoals de hypotheekrente-aftrek (attention). Dan scan-able relevante onderwerpen in bullets (interest), plaatje van vorige nieuwsbrief (desire), en onderin de grote inschijfknop (action).

Voor de conversie-tip addicts kan ik daar nog even wat tips aan toevoegen:

  • Gebruik maximaal 5 bullets
  • Gebruik je beste argumenten in bullet 1, 2 en 5; (Meestal worden alleen de bovenste 2 en de laatste bullet gelezen/ gescand)
  • Gebruik een werkwoord in de actie-button.

Natuurlijk moet er verder nog wel wat juridische ballast onder. En raad ik je aan ALTIJD iets over je privacyvoorwaarden te zetten. Zoals Grokdotcom doet:

Your Privacy is Guaranteed. We will never give, lease or sell your personal information. Period!

De hoofdlijnen van de Policy staan daar kort in uitgedrukt. Via een link kunnen de nitpickers vervolgens nog even de hele policy doorlezen. Let vervolgens ook eens op de bevestigingspagina. Daar heb je volle aandacht van de inschrijver. Dus loont het zeer om daar iets mee te doen. Bekijk eens hoe Rapid Sugar dat voor RVS heeft ingevuld: (bedankt Michael Straathof!).


MIS DE MARKETINGFACTS CONVERSIETIPS NIET

Blijven uw verkopen achter?

Laat u elke 2 weken verrassen met tips hoe u uw klanten JA kunt laten zeggen en zie uw omzet exploderen.

Voeg de tips toe aan uw RSS reader!

Ewald Verhoog (41) is oprichter van het Canicas. Canicas is Spaans voor knikkers en heeft als werkterrein: marketing strategie - marketing tactics - marketing operations en marketing intelligence. Wij helpen onze klanten bij het ontwikkelen en implementeren van de (interactieve) marketing & sales strategie. In Nederland loopt Canicas voorop op het gebied van Persuasion Architecture (Futurenow): basisprincipe is dat de 'gemiddelde' klant niet bestaat. Ieder type klant vraagt om een eigen aanpak, en het internet leent zich hier perfect voor. De meeste klanten maken kennis met Canicas via Canicas Conversie Management ©. CCM helpt klanten om met een beproefde methode, snel de conversie van landingspages en actiewebsites fors te verhogen. Canicas zet een team in van ervaren specialisten op het gebied van webcopy, usability, design, verkooppsychologie en webanalytics om stapsgewijs alle copy- en lay-out aspecten die voor conversie van belang zijn optimaliseren.

Categorie
Tags

40 Reacties

    media

    Moet nu gaan rijden voor een afspraak maar zal later vandaag de layout van dit bericht eens aanpassen. Binnenkort Ewald eerst maar eens een cursus html geven 😉


    8 augustus 2006 om 05:20
    Bert Vos

    sorry, maar wat een verhaal. Hou het kort zou ik zeggen. Een koptekst en 5 bullets is m.i. echt t veel.

    Kortom: get to the point. Focus !


    8 augustus 2006 om 05:49
    evroekel

    @Marco/Ewald: Ik heb de layout inmiddels aangepast. Cursus html zou zeker goed zijn 😉


    8 augustus 2006 om 05:53
    everhoog

    @ marco en eric: Ja, ik wil graag voor elke posting HTML tips ontvangen 😉


    8 augustus 2006 om 05:57
    Bram Koster

    Het kan aan mij liggen, maar ik vind het dus irritant als een partij mij een nieuwsbrief stuurt met “ik” erin en waarbij die “ik” op mij slaat. Ik lees die nieuwsbrief niet alsof het m’n dagboek is, dus als ik “ik” lees, denk ik aan de afzender.

    Voorbeeld is dus die bevestiging van aanmelding bij de nieuwsbrief van RVS. Die begint in de U-vorm (“Dank u voor de aanmelding van de RVS nieuwsbrief […]”) en gaat dan opeens over naar “ik” (“Met de e-mail van RVS: – blijf ik op de hoogte”). En dan weer terug naar “u”. En alle keren gaat het over dezelfde persoon.

    Wat mij betreft is dat een nieuwe vorm van het ikke-ikke syndroom!


    9 augustus 2006 om 10:11
    media

    Helaas zijn hier veel reacties verloren gegaan door een storing bij de hostingprovider. Excuses daarvoor en wellicht kun je het als nog plaatsen? Alvast dank!


    9 augustus 2006 om 12:43
    everhoog

    Dit zijn inderdaad mooie logos. misschien is lampje nog te vervangen voor een trechtertje. de funnel die Marco gebruikt in stranger tot evangelist bijvoorbeeld?

    handig trouwens dat het weeknummer er niet in staat. dat zou niets worden als ik zelf het weeknummer in een plaatje moet zetten 😉


    9 augustus 2006 om 13:58
    media

    Zijn inderdaad opnieuw mooie logo’s (moet die van Robert nog ergens in mijn mailbox hebben; lijkt op de tweede)!

    Hier moet iemand toch iets met een leuk trechtertje van kunnen maken. En wellicht de font in stijl van marketingfacts-logo?


    9 augustus 2006 om 14:01
    MichaelStraathof

    Hoi Bram,

    Best grappig je dat op die manier leest. Er is bewust voor “ik” gekozen in de bevestigingsmail, om het meer persoonlijk te maken. Het is derhalve in het kader geplaatst van de vrouw. Het is zo meer verrassend en past beter bij de doelstellingen: verwachting helder stellen en een warm gevoel creeren.

    Gr-Michael


    10 augustus 2006 om 06:00
    Bob Smaakwater

    Schrijfwijze, grammatica, spelling en toon zijn zeer belangrijk. De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met ‘u’ en ‘meneer’ of ‘mevrouw’ als norm in bedrijfscommunicatie en tegen ouderen en zelfs onbekenden in het algemeen.

    Het komt dan niet per se sympathieker over om klanten met ‘je’ aan te spreken, of zelfs in de eerste persoon enkelvoud. Dat wordt ook wel gedaan tegen kleuters en dat maakt het helemaal denigrerend.

    De laatste jaren zie je steeds vaker de ‘Jij-Jouw-ziekte’: Het in iedere zin vervangen van ‘we’ en ‘je’ door ‘wij’, ‘jij’ en ‘jouw’ komt over alsof de schrijver de taal niet goed beheerst. Niemand praat zo. Ik vermoed dat het een krampachtige manier is om dichter bij de lezer te staan. Bij mij werkt het in ieder geval averechts. Het wekt alleen maar ergernis op.

    Irritant is ook het gebruik van Engels waar dat niets toevoegt. In dit stukje wordt het ook gedaan. “Dan denk de lezer: What’s In It For Me?” Nee, dat denkt u sowieso niet, want het is een Nederlander.

    Een andere is de toon. ‘We krijgen nog geld van u.’ schreef een verzekeraar laatst bij de jaarlijkse factuur. Ondanks de u-vorm komt dit over alsof we in de kleedkamer of voetbalkantine staan. ‘U moet nog betalen.’ is ook zoiets. Iedereen begrijpt ook wel dat er betaalt moet worden, als er een factuur binnen komt met zijn naam er op, zonder dit er bij te zetten. Sterker nog: Het komt over alsof je het al een keer vergeten hebt. Alsof je aansporing nodig hebt. Dat voelt niet prettig. Alsof je terechtgewezen wordt. Bewaar dat liever voor de herinneringsbrief aan de echte treuzelaars. Waarom maakt het uit? Omdat je er als klant onnodig een licht vervelend gevoel van krijgt.

    Tenslotte: Alle marketingtrucs zoals in dit geval bij nieuwsbrievenwerving zijn zinloos als er daarna toch weer dezelfde saaie, irritante rommel gemaild wordt. Sterker nog, dan wekt het alleen maar irritatie op.


    21 februari 2020 om 11:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!