De toekomst van mobiele media diensten (deel 2)

11 februari 2014, 10:29

Het steeds groter wordende belang van context

Het onderwerp van iMMovator Cross Media Café van 4 februari was de toekomst van mobiele media diensten – het belang van context. Welke veranderingen brengt wearable computing met zich mee en hoe kan het bedrijfsleven hiermee omgaan? Gisteren besteedde ik in deel 1 van dit verslag al aandacht aan de presentaties van GfK, info.nl, Sanoma en Infostrada. In dit deel 2 kijken we naar de kick-off van vier bedrijven die een pitch gaven over apps, producten of diensten die alles te maken hebben met contextual computing en aan presentaties van Mirabeau en Vinson.

Pitch 1: Looqi

Looqi is een real-time GPS-tracker voor kinderen die beschikbaar is als horloge of sleutelhanger. Door kinderen de Looqi te laten dragen kunnen ouders altijd de locatie traceren en zo weten waar hun kind is.

De Looqi geeft iedere 20 seconden de GPS-locatie door via het internet, is water- en schokbestendig, bevat de kleinste GPS-chip ter wereld, kan draadloos worden opgeladen, heeft een levensduur van 7 dagen en is wereldwijd te gebruiken. Online kunnen ouders zones instellen waar kinderen mogen komen en de locatiehistorie van het kind terugzien.

Looqi kost €80 eenmalig en er dient een abonnement van €4 per maand te worden afgesloten voor gebruik.

Pitch 2: Lost in time

Met de app van Lost in Time kunnen gebruikers via een speurtocht met video in de tijd reizen en de verhalen meebeleven. Het is een location-based game voor binnensteden en buitenlocaties.

De interactieve stadsbeleving toont in een game de historische verhalen die meebeleefd worden door de spelers. De spelers kunnen punten verdienen door mensen in het verhaal te helpen. Momenteel is Lost in Time beschikbaar in Utrecht en Amersfoort en is de versie voor Amsterdam bijna klaar.

Het is mogelijk voor geïnteresseerde partijen om mee te investeren in Lost in Time en ook een verhaal op hun locatie te maken, nieuwe edities uit te brengen of een geheel eigen versie te maken. De verhalen worden ontwikkeld in eigen beheer en er wordt gezocht naar partners die hieraan mee willen werken.

Pitch 3: Mobvious

Mobvious is een advertentienetwerk voor op de mobiele telefoon. Ze zorgen dat de adverteerder zijn boodschap op het juiste moment bij de consument wordt getoond. Daarbij maken ze gebruik van tijd, locatie, moment en het data profiel van personen.

Mobvious werkt momenteel in 7 landen en 25 miljoen gebruikers krijgen iedere maand advertenties van Mobvious voorgeschoteld.

Relevantie van de advertentie is voor Mobvious een van de belangrijkste elementen. Daarmee spelen ze steeds meer in op de locatie van smartphones en willen dit doortrekken voor devices zoals Google Glasses.

De uitgaven aan mobiele advertenties vallen in absolute zin mee ten opzichte van desktop- en TV-mediabestedingen, maar groeit wel snel. Adverteerders weten nog niet goed hoe ze adverteren op de mobiel moeten aanpakken en daarbij wil Mobvious een uitkomst bieden.

Pitch 4: Carrier

Hoe kan je morgen rondlopen op een beurs in San Francisco terwijl je vanavond ook je kinderen naar bed wil brengen? Daar wil Erik Vos de oplossing voor bieden met Carrier. Carrier is een sociaal netwerk van mensen die een telepresence uitwisselen. Zo kan je iemand vinden in San Francisco die jou via een videoverbinding over de beursvloer in San Francisco wil leiden.

Kopen we straks nog wel een ticket voor een beurs aan de andere kant van de wereld of gaan we via telepresence beurzen over de hele wereld bezoeken uit onze luie stoel? Carrier zoekt momenteel partners waarmee ze hier realiteit van willen maken.

Interest sensing met iBeacon

Bij Mirabeau werkt Floris Benniks in mobile development en is de laatste weken beziggeweest zich te verdiepen in de ontwikkeling van iBeacon-technologie.

De iBeacon is een Bluetooth Low Energy-zender waarmee bepaald kan worden hoever je bent verwijderd ten opzichte van de beacon en ze een bericht sturen op basis daarvan. Zo is het mogelijk om iBeacon te gebruiken in winkels om klanten welkom te heten en bij ieder schap of rek een bericht te sturen.

Dit is interessant volgens Benniks, maar niet gebruiksvriendelijk; er moet ingespeeld worden op interest sensing. “Je moet aan de persoon aanvoelen wat hij interessant vind. Stel je voor: ik ga naar een webwinkel en ik ga 5 keer naar hetzelfde product, maar ik koop het niet. Maar als ik langs het schap loop in een fysieke winkel dan kan je die klant een bericht sturen dat ze het nu aan kunnen schaffen met korting.” Dat soort acties zijn mogelijk met iBeacon in combinatie met interest sensing.

Benniks geeft aan dat er uiteenlopende mogelijkheden zijn voor de toepassingen van iBeacon en noemt daarbij productinformatie, het activeren op basis van een wensenlijst, integratie van routing voor de gebruiker, betaalverkeer, aanbiedingen, automatisch inchecken op locaties, indoor-navigatie, contextuele advertenties tonen en het bieden van gratis content op een specifieke locatie.

Momenteel is 70 procent van de Apple-devices en 10 procent van de Android-apparten die in omloop zijn compatible met iBeacon. Dit is al een veel groter aandeel dan de concurrerende NFC-technologie waarmee maar 3 tot 5 procent van de smartphones is uitgerust.

Het is belangrijk om context aware te zijn, benadrukt Benniks. “Anders is de techniek binnen een half jaar verdwenen omdat we het allemaal te irritant vinden.” Er moet dus goed worden nagedacht hoe dit in te zetten. De ontvanger moet een opt-in geven om de iBeacon-boodschappen te ontvangen. Dit kan door bijvoorbeeld een met iBeacon uitgeruste app te installeren op de telefoon.

Momenteel is Mirabeau in gesprek met retailers als V&D en Praxis. “Praxis vindt het interessant mensen om klanten die voor professionele klussen bij de Praxis komen zo snel mogelijk de weg te wijzen in de in winkels met indoor navigatie”, aldus Benniks.

Outdoor reclame in de juist context

Buitenreclame moet meer geïntegreerd worden met online reclame. Daarom is Guy Grimmelt – afkomstig uit de online wereld – aan de slag gegaan als marketing- en business development-director bij Exterion Media, voorheen bekend als CBS Outdoor.

“We moeten voorop lopen zodat adverteerders de koppeling van outdoor reclame met online reclame kunnen leggen, omdat adverteerders daar zelf vaak nog te terughoudend in zijn” aldus Grimmelt. Exterion wil samenwerken met adverteerders om deze integratie voor elkaar te krijgen. Ze bieden een “total experience op verschillende touchpoints” aan adverteerders.

Outdoor advertenties kunnen zeer succesvol zijn als ze worden gecombineerd met hyperrelevante context. Zo lanceerde Google een campagne in London voor Google Voice Search. Fonetische termen stonden op billboards die met Google Voice gebruikt konden worden en relevant waren voor de plaats waar het billboard stond. Mensen waren verrast dat ze reclameborden zagen die klopten met de omgeving. Onderzoek wees uit dat 25 procent van de mensen met anderen in gesprek waren gegaan over de campagne. Het resultaat was een verdubbeling van het aantal mensen dat Google Voice gebruikte in London ten opzichte van rest van de UK.

Exterion heeft alle 13.000 locaties verrijkt met geodata, zodat ze precies weten wat in de buurt is. Daarmee kunnen ze advertenties leveren die relevant zijn voor de doelgroep op die locaties. Met deze informatie heeft Heineken een campagne gevoerd waarbij het reclame maakte voor café’s in de buurt van een billboard die onderdeel waren van het ‘Star Serve’-programma.

Momenteel is een aantal billboards uitgevoerd met WiFi-hotspots of met NFC-ontvangers. Exterion experimenteert met de effectiviteit hiervan door bijvoorbeeld iets weg te geven bij een ’tap’ tegen een NFC-reclamebord.

Innovatieve contextgevoelige campagnes vormen een kans voor kleine mediabedrijven, aldus Grimmelt: “Grote bureaus focussen vooral op TV-reclames, waardoor er een interessante kans ontstaat voor kleine spelers om hierin het verschil te maken.”

TV is emotie, dat wil je delen

Afsluitende spreker was Michael Plein, de CEO van Vinson. Vinson ontwikkelt innovatieve televisie-applicaties en ziet zichzelf als onderdeel van de toekomst van mobiele televisie.

Inmiddels wordt 40 procent van alle YouTube-videocontent mobiel geconsumeerd en is video 30 procent van het totale mobiele-dataverkeer. Dit heeft een impact op het bestaande TV-ecosysteem volgens Plein, waarbij je (1) passie moet hebben voor het maken van een propositie en (2) als eigenaar van content lef moet hebben en soms moeten durven ingrijpen op je bestaande ecosysteem.

In België hebben Vlaamse mediamaatschappijen VRT en SBS Belgium het risico genomen een bestaande dienst te kannibaliseren en een nieuwe dienst aan te bieden met Stievie. De Stievie-app bevat de content van alle 10 hoofdkanalen van de de TV-zenders. Deze kunnen live en achteraf worden bekeken, inclusief de mogelijkheid voor time-shifting waardoor dus ook reclame kon worden overgeslagen.

Binnen een maand had Stievie meer dan 70.000 gebruikers. Iedereen mocht gratis meedoen en vulde daarna een enquête in over het gebruik. De reacties waren zeer positief en gebruikers gaven aan dat ze TV vooral op deze manier wilden consumeren.

Een aantal conclusies die uit de enquête:

  1. Niemand wil linear kijken, iedereen kijkt uitgesteld.
  2. Mensen gingen juist meer televisie kijken. Je kon het in heel België gebruiken en ook in het buitenland, waardoor TV altijd overal beschikbaar was.
  3. Mensen gingen toch vooral op dezelfde locatie de TV-content consumeren, nl. thuis op de bank.
  4. De motivatie om het te gebruiken was hoog: de gebruikers vonden het prettig in gebruik en daarom gebruikten ze het relatief vaak.
  5. Mensen gingen extra lang kijken en keken vooral meer naar nieuwsuitzendingen.

Vinson heeft daarnaast met de grootste nieuwsproducent van Duitsland, N24, een test gedaan door een nieuwspropositie in een app aan te bieden aan gebruikers. Zonder veel ruchtbaarheid had de app 10.000 gebruikers in de eerste week; een aantal weken later was dat aantal gestegen naar 100.000 gebruikers. Daarmee is dit ook een groot succes geworden in Duitsland.

Momenteel is Vinson in gesprek met een grote Amerikaanse uitgever waarvan Plein de naam nog niet kon noemen. Deze uitgever beheert de nieuwscontent van Amerikaanse lokale nieuws TV-stations. Vinson wil daarmee local-aware nieuws aanbieden, waardoor de app zich anders gedraagt op basis van de locatie waar de gebruiker op dat moment is

Volgens Plein is mobiel niet het second screen, maar juist het first screen: “Het scherm van mijn smartphone gebruik ik het meeste, waarom kan ik het dan niet gebruiken voor mijn TV-oriëntatie?” Hij wil met Vinson TV relevanter maken en het gemakkelijker maken om de ervaring en content met anderen te delen. “TV is voor mij emotie, daar wil ik iets mee, dat wil ik delen. Op dit emotie willen we met Vinson inspelen.”

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!