De mondhoeken omhoog met de online video’s van Coolblue

24 juli 2014, 05:00

Interview met Jeroen van Camp, teamleider video

Coolblue was een paar jaar geleden nog de onzichtbare partij achter websites als MP3shop.nl, Smartphoneshop.nl en Digicamshop.nl. Inmiddels is het aantal websites gegroeid naar ruim 320 en zijn er 7 fysieke winkels. Daarbij is Coolblue vooral zelf als corporate merk ook veel zichtbaarder geworden. Iedereen kent inmiddels de zeldzame focus op klanttevredenheid van het bedrijf en ook hun activiteiten op het gebied van online video spreken tot de verbeelding van iedere marketeer. Wij spraken Jeroen van Camp, de teamleider online video bij de retailer.

Resultaten

De video-activiteiten van Coolblue zouden niet zo zijn opgevallen zonder de aansprekende resultaten. Een paar voorbeelden. Er zijn inmiddels ruim 5.200 video’s geproduceerd, waarvan ruim 4.300 openbaar. Die video’s zijn zo’n 20 miljoen keer bekeken en met een gemiddelde kijkduur van 1:47 zijn die views goed voor 50 jaar (!!!) aan kijkduur.

Elke maand komen er nog eens zo’n 200 nieuwe video’s bij, neemt het aantal abonnees (nu ca. 15.700) toe met 600 en komen er 750.000 views bij. En oh ja, er zijn 43.000 comments binnengekomen op de video’s, waarop gereageerd wordt binnen het halfuur.

Team video

Goed, indrukwekkende cijfers dus. En die komen voor rekening van een relatief klein team van 4 reviewers (de mensen in beeld), 3 producers en 1 teamleider, Jeroen van Camp. Jeroen werkt al 7 jaar bij Coolblue. Z’n tongval verraadt z’n Vlaamse herkomst – hij is dan ook ooit begonnen in de fysieke Coolblue-winkel in Antwerpen. Vanuit die winkel raakte hij steeds meer betrokken bij projecten vanuit het hoofdkantoor. “Ik ging van project naar project, ik was als het ware de joker. Momenteel ben ik als business developer verantwoordelijk voor de niet-nieuwe producten bij Coolblue, de zogeheten Tweedekansjes, en daarnaast dus teamleider video.”

“Met ons team maken we video’s waarnaar je met plezier 2 minuten moet kunnen kijken. Maar we willen geen acteurs in beeld die een tekst zonder ‘uh’s’ uit kunnen brengen, het moeten wel mensen zijn met verstand van zaken. Twee van de reviewers zijn specifiek aangenomen op die functie [waaronder Kevin, die solliciteerde door middel van … juist, een video], één komt er vanuit een winkel en één vanuit klantenservice.”

De video’s die het team maakt, zijn onder te verdelen in 4 smaken:

Een hors catégorie betreft nog de trademarketingvideo’s, zoals een verslag van een autoritje met GoPro-camera’s.

Geen script

Hoe gaat het team te werk? “We hebben twee eigen studio’s hier in het pand. De reviewers bepalen grotendeels zelf hoe ze hun werk indelen. De ene beoordeelt alle producten op maandag en dinsdag om vervolgens op woensdag van al die producten de video’s op te nemen, de ander doet de opnames meer gespreid. In de praktijk werkt dat goed qua planning van de studio’s.”

“In elke video beantwoorden we twee vragen: wat maakt het product bijzonder en voor wie is dit het best geschikt? De reviewers werken van tevoren de punten uit die ze in de video willen behandelen en de antwoorden op die vragen. Die punten worden geprojecteerd op een autocue als houvast, maar er is geen sprake van een script.”

Coolblue-reviewer Kevin bezig met opnames

“Dat is overigens ook de reden dat we niet met ondertiteling werken. Omdat we geen script hebben, is het achteraf uitwerken van de ondertiteling relatief langdurig werk, dat waarschijnlijk niet loont.” Het is wel goed voor de ranking van de video’s, toch? “Eens. Maar we hebben kleinschalige tests gedaan en die leverden weinig resultaat op.”

Verhuizing

“De commerciële teams binnen Coolblue zijn onze opdrachtgevers. Zij weten welke producten gepromoot moeten worden, welke introducties eraan komen.” Ook komen er verzoeken van fabrikanten om video’s te maken. “Dat werkt net als bij folders: we doen gezamenlijke promoties met merken. Er zijn dus fabrikanten die betalen voor video’s waarin hun producten voorkomen. Maar die video’s zijn niet gekleurd, het blijven wel Coolblue-video’s en we geven onze ongezouten mening. We gaan wel wat dieper op een product in. Of de video’s herkenbaar zijn als betaald door de fabrikant? Nee, want het zijn onze video’s.”

Onlangs is team video verhuisd van het magazijn in Capelle aan de IJssel naar het hoofdkantoor in Rotterdam-centrum. “Dat is heel gunstig voor ons, omdat we daarmee veel dichter op de commerciële teams zitten. In Capelle hadden we directe toegang tot de producten die we moesten reviewen en dat is natuurlijk heel makkelijk. Nu krijgen we maar een paar keer per week leveringen toegestuurd – al kan er als het echt moet natuurlijk altijd wel een spoedje geregeld worden. Maar het feit dat we nu dicht op onze opdrachtgevers zitten, is het belangrijkst.”

Elke seconde relevant

Hoe beoordeelt Jeroen of een video goed genoeg is voor publicatie? “Elke seconde moet relevant zijn. Dat is het. We hebben rond de 2 minuten om een boodschap over te brengen. En die 2 minuten heb je ook nodig om je specialisme over te brengen. Maar langer dan dat heeft geen zin, het is lastig om mensen langer vast te houden. Dat betekent dat je die 2 minuten optimaal moet benutten en dus dat elke seconde relevant moet zijn.”

Natuurlijk wordt op veel manieren bijgehouden hoe de video’s scoren. “We kijken naar afhaakmomenten, aantallen views, shares en likes, het percentage van de duur die gekeken wordt, etc. We houden al dat soort analytics nauwlettend in de gaten. Al beseffen we best dat de ‘zachte’ doelstellingen van video moeilijk meetbaar zijn, het zegt wel veel over de aandacht.”

Al die cijfers zeggen nog niet per se iets over het uiteindelijke resultaat, over die vermaledijde return on investment. Hoe wordt die gemeten? “We doen A/B-testing, waarbij we zien dat de conversie naar aankoop voor mensen die video’s op de productpagina kijken bijna twee keer zo hoog is als bij mensen die de video op die pagina niet kijken. Het is niet de enige manier om het succes te meten, maar puur conversietechnisch wel de meest zuivere.”

Over een ding is Jeroen duidelijk: SEO is een ondergeschikt doel. “Dat we YouTube gebruiken is niet primair bedoeld voor onze zoekmachine-optimalisatie, dat effect is leuk meegenomen. Het gaat om de prestatie op de productpagina’s. Wel zorgen we de titel, beschrijving en tagging van de video’s geoptimaliseerd zijn. En soms zie je ook wel dat een video beter is geïndexeerd dan een productpagina, bijvoorbeeld bij producten als fietsendragers of bij een actueel onderwerp.”

Worden de video’s van Coolblue eigenlijk ook mobiel bekeken? “Zeker. Tussen de 30 en 35 procent van de video’s worden bekeken vanaf mobiele telefoons en tablets. Wat ons betreft zit er ook geen verschil tussen desktop en mobiel: ook op mobiel willen mensen een goed videootje zien. En op YouTube zien we dat op desktop en mobiel een even lange kijkduur geldt.

Hoe het begon

Hoe het ooit begon? Bijna vijf jaar geleden, op 26 september 2009 om precies te zijn, publiceerde Coolblue de eerste videoreview. “Die was van Jeremy, die toen nog hier werkte. Hij wilde graag een video maken, dus is hij het gewoon gaan proberen. Hij kreeg een handycam en er werd gezegd: ‘Nou Jeremy, laat het maar zien’.”

Het resultaat was een video van 10 minuten (!!!) over een carkit; de Parrot RKi8400 om precies te zijn. Die video is goed voor ruim 42.000 views. Jeroen, glimlachend: “Dat kan ook komen omdat het de eerste was, want inmiddels weten we wel dat niemand zit te wachten op een video van 10 minuten over een Parrot. Je hoeft echt niet elke menuoptie te demonsteren.”

Learnings

Nu, 5 jaar later dus, hebben ze flink wat bijgeleerd. “Zaken als belichting en geluid zijn nu goed geregeld, we weten meer over de duur van een ideale video. Daarnaast werken we tegenwoordig met een multicam-opname. We schieten dus simultaan met twee camera’s, één voor de overview en één voor de close-up van het product. Dat zorgt voor een flitsende video, waarbij je ziet dat de gemonteerde shots niet van verschillende opnames komen.”

“Maar de belangrijkste learning blijft toch wel die relevantie per seconde: zorgen dat de video voor de gebruiker de moeite van het kijken waard is.”

Hoe verder?

“De plannen voor de toekomst? Misschien dat we op Facebook de vraag gaan stellen wat mensen willen zien en daarop reageren. En ik kan me voorstellen dat we ook buitenopnames gaan maken, weg van die witte achtergrond. Dan kunnen we bijvoorbeeld laten zien hoe je een fietsendragen op een auto monteert en er vervolgens een fiets op zet.”

“Daarnaast zijn we continu bezig met kleine verbeteringen. Zo heeft een van onze reviewers, Sasha, een baard. Dat zorgde voor plopgeluiden op de microfoons die we gebruikten. Dus hebben we een andere microfoon aangeschaft. Zo maken we het steeds iets beter.” En die ambitie is niet verrassend.

“En tot slot: we willen video ook breder gaan inzetten. We gaan we er naartoe werken om tijdens elke stap van de customer journey meerwaarde te bieden door middel van een video. Van kennismaking met ons merk tot advies over de aankoop, van een laptop tot het inbouwen van een autoradio. Dat houdt dus ook in dat we bij elk product waarbij een video waarde kán toevoegen een productvideo willen hebben.” Een aantal voorbeelden hiervan zijn een video die je bedankt voor je bestelling, een vacaturevideo en een video waarin gereageerd wordt op voorstellen voor verbetering die binnenkwamen via social media.

Post by Coolblue.

Zijn er nog plannen met bijvoorbeeld personalisering van video, oftewel ‘smart video’, waarbij de inhoud van een video dynamisch wordt aangepast aan de ontvanger, het gebruiksmoment of beide? “Nee, daarvoor zijn geen concrete plannen. Wel gebruiken we video in onze gepersonaliseerde communicatie. Dus we zetten video’s in bij retargeting en als we weten dat je een iPhone 5 hebt, sturen we je een mailtje zodra de videoreview van de iPhone 5s uit is.”

Mondhoekmarketing

Wat is nou het leukste aan Jeroens baan? “Dat we op alle momenten in een customer journey waarde kunnen toevoegen, dat is echt mooi. Dat kan op veel verschillende manieren. We willen ook klanten verwonderen, dat kan op verschillende manieren: love, laugh, learn. We doen alles voor een glimlach, zoals onze bloopervideo’s. Wij zijn mondhoekmarketeers. En wie wil dat nou niet?”

Bram Koster
Senior consultant bij Evolve

Ik werk als consultant bij Evolve, een bureau dat is gespecialiseerd in het verbeteren van de interne communicatie en interne processen met behulp van interne sociale media. Was voorheen hoofdredacteur bij Marketingfacts en betrokken bij o.a. Online Tuesday en NIMA.

Categorie

18 Reacties

    Jan Roelofsen

    Met veel interesse gelezen en (uiteraard) de video’s gekeken.

    Tip inzake simultaan opnemen was ik precies naar op zoek, tnx.

    Ik herken me in het Analytics gedeelte. Ik vraag me af of er ook al A/B testen zijn met presentatiestijlen?

    Wat mij in ieder geval is opgevallen dat verschillende doelgroepen (doelgroep per categorie of produkt) toch een eigen stijl kennen.

    Iets wat ik bijvoorbeeld geleerd heb uit Analytics is hoe je produkten voor kinderen met een andere ‘videohoek’ moet opnemen.

    En ik heb zo nog wel een lijst met verbeterpunten voor mezelf 😉

    Voor m’n huidige opdrachtgever ook nu bezig met A/B test NL <>DU Opvallend hoe anders er wordt omgegaan met een luxe intro. In NL juist nooooit meer doen ..


    24 juli 2014 om 07:13
    Jelle

    Ik heb een aantal vraagtekens bij lengte van de videos. Wellicht dat voor het de helderheid van het verhaal dit maar als stelregel gegeven is, maar dat men bij CoolBlue wel enige nuance hierin toepast.

    Zelf maak ik hobbymatig infotainment/tutorial videos voor Youtube, niet gericht op Nederlanders per se maar toch vertegenwoordigen deze een relatief groot aandeel van mijn volgers. En met deze achtergrond kijk ik naar de stats van Coolblue.

    De subscribers van Coolblue zullen gebombardeerd worden op Youtube met alle CB content in hun feed. Indien men het nog niet uitgeschakeld heeft zal men daarnaast nog periodiek een digest mail krijgen van Youtube of je toch niet wat videos van je subscribers wilt kijken, wederom CB overload? Of zou YT/Google’s algoritmes toch zo goed zijn dat men het niet constant in beeld krijgt?

    Dus zullen views dan de metric zijn? Aangezien ik niet aanneem dat er een hoge view loyaliteit is onder de subscribers. 665k views met 4347 potentiële touchpoints… 155 per video, dat vind ik vrij weinig. Alhoewel ik wel denk dat het kijken van productvideos voor FMCG producten nog niet echt standaard is, en ze bouwen natuurlijk wel een geschiedenis op zo. Ongetwijfeld gaan deze cijfers verbeteren, maar of het potentieel eruit gehaald wordt?

    Mijn ervaringen is dat kwaliteit een erg sterke invloed heeft. In de basis kost een video maken een bepaalde hoeveelheid tijd, en als je het ook nog een beetje standaard leuk aan elkaar wil editten kost het al gauw (bijvoorbeeld) het dubbele aan tijd. Ga je echter nog eens dubbel zoveel tijd eraan spenderen om net even dat stukje tekst schaduw & glans te geven en een wiggle of in after effects een interessante unieke transitie eraan te geven dat het aantal likes, comments & views exponentieel lijkt te stijgen.

    Productiekwaliteit wordt herkend, hier ben ik persoonlijk van overtuigd. Maar dat zou ik natuurlijk met een korreltje zout nemen. Ik heb slechts 60 videos als benchmark (wel 700k views! en nee, geen clickbait videos, gewoon eerlijke kwaliteitscontent die meerwaarde biedt aan de kijker)

    Wat ik persoonlijk Coolblue zou aanraden is wellicht meerdere accounts aan te maken per segment/shop waarin videos met meer diepgang aangeboden worden. Die twee minuten, dat zijn video snacks voor FMCG goederen lijkt mij. Bijvoorbeeld laptop of liefhebber artikelen, waar mensen daadwerkelijk enige betrokkenheid bij hebben… Licht die mooi uit, en ga die kanalen niet spammen met videos zodat mensen sneller geneigd zijn te subscriben en je veel meer views gaat halen uit loyale subscribers. (Die op hun beurt meer geneigd zijn die like knop te klikken en videos te delen). Er zijn meer dan genoeg voorbeelden van semi professionele partijen die reviews doen voor technische producten, daar gerust een 30 minuten durende video van maken en dan ook nog eens 40k+ views daaruit trekken. Qua view loyalty weet ik natuurlijk niet hoe dat presteert. Maar, wederom uit eigen koker, 20 minuten durend filmpje van mij waarbij ik een probleem oplossen en dan meerdere facetten van het probleem belicht, gemiddelde kijksduur toch 7 en een halve minuut op een paar duizend views….

    Het idee dat ik krijg van deze cijfers is dat het georiënteerd is op productie. Dat er KPIs gehanteerd worden die eerder gebaseerd zijn op kwantiteit als kwaliteit.

    Dat er een doelgroep is voor kwaliteitscontent, dat weet ik zeker, of die groot genoeg is voor CoolBlue om specifiek te benaderen en echte loyaliteit bij te proberen op te bouwen. Dat zal ik maar ter beoordeling van CB overlaten, zij hebben immers de cijfers.

    Overigens is het wel interessant om te zien dat binnen entertainment kanalen op Youtube er goed gefinancierde kanalen ontstaan waar professionele productieteams achter zitten, die een bepaalde tijd hebben om hun kanaal succesvol te maken. Als dat lukt heeft de uitbater een sterk hoge kwaliteit kanaal in zijn portfolio, die op basis van advertentie plaatsingen & merchandising zichzelf kan financieren en van daaruit doorgroeit om winstgevender te worden. Dit ter ondersteuning dat kwaliteit ertoe doet. En dit zijn kanalen die gerust slechts 2 videos per maand maken, maar wel honderdduizenden/miljoenen views per video krijgen en tevens enkele miljoen+ loyale(!) subscribers erop na houden. Maar Engelstalig/internationaal heb je natuurlijk wel een grotere potentiële doelgroep poel. Toch interessant als context lijkt mij.


    24 juli 2014 om 08:32
    Jan Roelofsen

    Volgens mij heeft Jelle alle 5000 karakters wel gebruikt 😉

    Maar goed verhaal; wat ik hieruit haal is nu dit medium steeds meer een soort fact of life aan het worden is dat je met doelgroepen moet aan werken.

    Er zijn vast mensen die 2 minuten genoeg vinden en er zijn ook mensen die 20 minuten blijven kijken; afhankelijk van de gekozen insteek.

    Google+ kent hier kringen voor, maar wie gebruikt dat veel.. (wel krachtige mogelijkheden!)

    Zou het geen beter idee zijn om te werken met 1 hoofdaccount en 4 gelieerde accounts? Je kunt dan werken met annotaties om mensen te helpen met een costomer journey.

    Aantallen interesseren mij overigens wat minder; uiteraard is het stoer als dat er veel zijn maar mij gaat het om het resultaat.

    Noem het Resultaat met Bereik.

    Jelle, ik ben tenslotte wel geïnteresseerd in de kanalen die je als voorbeeld geeft; ik leer graag.


    24 juli 2014 om 09:03
    bramkoster

    @Jan: 4.411 karakters, incl. spaties. 🙂 Zie mijn antwoord aan Jelle hierboven!


    24 juli 2014 om 09:36
    JanRoelofsen

    @Bram, ik ben op dit moment bezig met een onderzoek naar hoe je YouYube Analytics nog meer kunt inzetten bij bv internationalisatie.

    Mijn voorstel is om eens een keer een bakkie te doen en kennis delen.

    Idee?


    24 juli 2014 om 09:52
    bramkoster

    @Jan: Ik heb geen kennis van YouTube en zeker niet van de analytics, he? Ik ben maar degene die het interview met Coolblue heeft gedaan.

    Je bent van harte welkom voor koffie, maar qua kennis heb ik op dat vlak verdraaid weinig te delen… 🙂


    24 juli 2014 om 10:13
    Jelle

    @Jan

    Ik zal eens kijken of ik een lijstje voor je kan maken. Zelf dacht ik gelijk aan hardware info, maar na een snelle google lijkt de gemiddelde duur van hun langere videos eerder rond de 20 minuten te liggen. Maar onder deze videos zitten soms ook hoge view counts. Internationaal gezien kan ik me extremere voorbeelden voor de geest halen.

    Wat betreft een professioneel kanaal “elementanimation” daar zit een zevental mensen achter die in eerste instantie financieel ondersteund werden door een externe partij (gehoord via via, mijn persoonlijke netwerk, ik zou niet durven te zeggen of je hier publiekelijk iets over kan vinden). Ik weet niet in hoeverre het hun fulltime werk is overigens.

    @Bram

    Wellicht dat ik inderdaad teveel met mijn Youtube blik naar CB heb gekeken ipv vanuit CB te kijken.

    Maar om het feit dat je het embed binnen je website, betekend niet dat de effecten buiten de website niet relevant zijn. Die subscribers krijgen hun youtube dashboard gespammed met CB. Natuurlijk is het hun keuze om te subscriben. Maar misschien dat er een vriendelijker ecosysteem gecreëerd kan worden zonder dat het ten koste gaat van de experience op het platform zelf. En dat men dan, omdat men gerichter segmenten gaat bedienen, expert krediet en klant loyaliteit kan bouwen via het platform. Nu vind ik het persoonlijk gefragmenteerd en een product info brij. Alhoewel het customer service management aspect gemakkelijker gecentraliseerd verwerkt kan worden. Kosten/baten, het is en blijft een beetje natte vinger werk wat mij betreft, in ieder geval heb ik er nog geen casus gelezen die mijn verhaal met enige feiten kan staven, of kan ondermijnen wat dat betreft.

    Ik ben even naar coolblue’s YT kanaal gegaan. (om even te kijken hoe ze omgaan met interactie op het platform zelf) en toen ik keek naar de populairste video content valt het me toch op dat het om voornamelijk technische producten gaat met een gemiddeld langere videoduur (4~5min). Dit is natuurlijk wel een analyse in de rangorde van open deuren intrappen.

    Ik ga er vanuit dat de mensen bij coolblue capabel zijn en goed analyseren wat ze aan het doen zijn. Mijn snelle blik over een kanaal zal nooit de diepgang bereiken die ze zelf in hun analyses stoppen. Dat mag ik hopen althans.


    24 juli 2014 om 11:26
    bramkoster

    @Jelle: heb even hetzelfde gedaan (populairste video’s gekeken op YT) en het zijn inderdaad wat langere video’s die bovenaan staan. Wat wel opvalt, is dat die allemaal van een jaar geleden of langer zijn. Dat klinkt logisch, want dan hebben ze langere tijd gehad om meer views te vergaren. En het kan zijn dat die 2 minuten een richtlijn is van de laatste tijd.

    Je hebt een punt: langere video’s hoeven niet per se te leiden tot minder views, het tegendeel blijkt waar. Maar waarmee je dan geen rekening houdt, is hoe lang er daadwerkelijk naar die video’s gekeken wordt. Het kan zijn dat mensen na een paar seconden al afhaken onder het mom van “5 minuten? Ja, dááág, ik heb wel wat beters te doen vandaag!”. Coolblue houdt bij de beoordeling van video’s rekening met de uitval en kan zien waar in elke video momenten zitten waarop mensen afhaken. Dus als onderdeel van het continu een stukje beter worden, zullen deze lessen vast verwerkt worden.

    Kortom: die 2 minuten-richtlijn:

    A) is het resultaat van 5 jaar ervaring met video;

    B) geldt waarschijnlijk minder voor producten in specifieke categorieën;

    C) geldt waarschijnlijk ook minder als het om complexe producten gaat;

    D) is in ieder geval niet heilig.

    Wat belangrijker is dan die 2 minuten, is in ieder geval dat elke seconde relevant moet zijn. Dus zolang meer beeld iets toevoegt aan het verhaal, zullen ze dat zeker niet laten.

    Wat dat betreft lijkt het op ons antwoord van mensen hoe lang blogposts mogen zijn: “As long as it’s interesting!” 🙂


    24 juli 2014 om 12:04
    Jelle

    @Bram

    Even een playlist gepakt van coolblue die al drie jaar oud is, en ja hoor, eerste video is een samsung video van iets minder als 3 minuten met minder als 3k views. De correlatie tussen publicatiedatum & views is riskant, zeker voor technische producten die toch al redelijk snel verouderen. Wacht een half jaar en er is wel een nieuw beeldscherm of laptop met betere specs voor eenzelfde prijs. Op een gegeven moment is het relevantie window toch wel voorbij. Dat zal voor producten met redelijk omloopsnelheid ver voor twee jaar uitvallen! Er zullen best wat pieken nog erna komen, mensen die een videootje meepakken wanneer een product afgeprijsd gedumpt wordt omdat het product vervangen wordt.

    Ook het uitstappunt van een video is wat tricky. Het hoeft niet per definitie zo te zijn dat als mensen vroeg uitstappen je je welkom overschreden hebt. Misschien heeft men de informatie gevonden waar men naar op zoek was. Omgekeerd is ook waar. Wie zegt dat een video uitkijken goed is? Misschien dat mensen een video uitzitten omdat hij “slechts” 2 minuten is, maar klikken ze het uiteindelijk onvoldaan weg omdat men de informatie die men had willen consumeren niet aangeboden werd.

    Het analyseren van de uitstappunten is waardevol, maar alleen gekoppeld aan context. Het uitstappunt als waarde is nietszeggend.

    Als je doelstelling is een product uit te lichten en goed te informeren, hoeveel % van je kijkers moeten uitstappen voordat het niet langer aantrekkelijk is de resterende kijkers van informatie te voorzien?

    Misschien wel een interessante analyse om te maken. Mensen die een video hebben gekeken en in dezelfde sessie daarna nog een productvraag hebben gesteld.

    Ik moet zeggen dat ik persoonlijk geen heavy consumer van de coolblue videos ben, maar ik heb even een playlist aanstaan in mijn tweede scherm, ze doen het wel leuk!


    24 juli 2014 om 15:13
    bramkoster

    @Jelle: qua omloopsnelheid: daar heb je zeker een punt. En ook qua uitstappunten; dat is ook het verraderlijke met analytics, nl. dat je bij elk antwoord dat je vindt weer meer vragen kunt stellen dat je in eerste instantie had. En die suggestie om productvragen te koppelen aan of de vragensteller ook de video heeft gekeken, is een mooi startpunt voor verdere analyse!

    En ja, ze doen het zeker leuk. En stiekem denk ik dat daarin ook een deel van het succes schuilt: je lol straalt ervan af. Dat werkt aanstekelijk en geeft Coolblue een ‘gezicht’. Dat is volgens mij best fijn voor mensen die achter een beeldschermpje zitten.


    25 juli 2014 om 06:35
    oscarlangerak

    Kortom video werkt en is als online medium voorlopig nog niet uitontwikkeld. Ik verwacht dan ook dat steeds meer MKB-ers de kracht ervan inzien voor hun digitale omgeving en het aandurven erin te investeren. Zonder dat ze zo groot als CoolBlue zijn met een eigen videoproductiehuis. Dat kan ook goed extern geproduceerd worden zonder dat het duur hoeft te zijn.


    26 juli 2014 om 03:25
    Rene Kogelman VideoContentCompany

    Met de 2 minuten richtlijn ben ik het niet helemaal eens. Bepaalde producten hebben nu eenmaal meer uitleg nodig dan een glas water en je doet het product tekort als je dat niet fatsoenlijk uitlegt. Zaken benoemen en laten zien kost nu eenmaal tijd.

    Zelf heb ik jarenlang als teleshop presentator op tv gewerkt in binnen-en buitenland waar we de producten altijd “live” demonsteerden en verkochten. En die demo’s en uitleg kosten nu eenmaal tijd.

    Inmiddels produceer en presenteer ik met mijn team ook productvideo’s voor fabrikanten en merk iedere dag weer hoeveel tijd het kost om bijv. een timer uit te leggen en te demonstreren van een koffiezetapparaat om ’s ochtends om 07.00 je verse kopje koffie te hebben.

    Iets wat Coolbleu o.a. in mijn optiek goed doet is dat ze met een presentator werken en dat er niet gescript gewerkt wordt. Is ook een beetje lastig om auto cue af te lezen en tegelijk op je product zaken aan te wijzen en je camera’s in de gaten houden. 🙂 spreek uit ervaring 🙂


    27 juli 2014 om 14:02
    patricksteenks

    Wat ik enorm waardeer in dit verhaal: de visie die Coolblue al vijf (!) jaar geleden had en daarmee durfde om zo hard in te zetten op online video.

    En als je ergens flink op inzet, dan volgen de resultaten vanzelf.

    Wat me verder opvalt: geen van de concurrentie lijkt dit model te kopiëren, dus kunnen ze het als competitief voordeel blijven gebruiken. Of ben ik mis en zijn de concurrenten van Coolblue hier ook al mee begonnen?


    9 oktober 2014 om 07:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!