De Beste Social Awards: creativiteit maakt het onderscheid

6 april 2016, 13:00

De Beste Social Awards komen er weer aan. Nog tot en met 15 april a.s. kun je suggesties doen in een aantal categorieën én kunnen merken en bureaus hun meest creatieve werk insturen. Bijvoorbeeld in de categorie Beste webcare, waarin het gaat om “de meest grappige, goed-opgeloste, gevatte, spitsvondige, creatieve, bijzondere of herkenbare reacties van bedrijven op mensen of op andere bedrijven.” Vooral bij dat laatste komt de vraag op of consumenten wel zitten te wachten op bedrijven en merken die onderling gebbetjes heen en weer sturen. We vroegen het aan de oprichter van de awards, Diederik Broekhuizen.

Waarom zijn bedrijven die onderling ongein maken een webcare-award waard? Het voegt immers niets toe voor de consument en het heeft niets te maken met webcare of klantenservice? “Dergelijke uitingen laten zien dat bedrijven ook bestaan uit mensen. Mensen die problemen hebben, die humor hebben. Bedrijven kunnen daarin dus gewoon met elkaar communiceren. En dat is leuk als het goed wordt uitgevoerd.”

“Natuurlijk gebeurt dat niet altijd. En het is heel slecht als iemand een vraag stelt aan twee bedrijven, die vervolgens onderling grappig doen zonder antwoord te geven. Wij kiezen daarin op De Beste Social Media ook geen partij, we laten het alleen zien.”

“Vorig jaar hadden we bij de Awards een aparte categorie voor bedrijven die onderling reageerden. Het was toen ook echt een trend. Maar bij sommigen schoot de award in het verkeerde keelgat, dus hebben we ‘m dit jaar samengevoegd met de reacties aan consumenten tot één award, voor webcare. Het grappige is overigens dat de irritatie vooral speelt bij marketeers, buiten de sector vinden mensen die onderonsjes vaak wel leuk.”

Creativiteit

De Awards zijn erop gericht creativiteit op social media te belonen. Ziet Broekhuizen verschil met de creativiteit in andere (on- en offline) kanalen? “Ja, dat verschil is er wel. En dat heeft zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat er veel meer snelheid zit in creatie voor social media. Het is leuk om te zien hoe snel sommige merken durven te reageren en elke dag iets anders doen. Je kunt het soms zo gek niet bedenken en er is veel trial & error. Dat is leuk!”

“Het gevaar is wel dat bedrijven ook banger worden om creatief te zijn, bang als ze zijn voor de mening van mensen. Ze worden huiveriger. Ze richten zich liever op goede klantenservice en verder kijken ze naar de ROI. Dat is zonde.” Zonde wellicht, maar ook begrijpelijk. Zo werd begin dit jaar een Utrechts sushirestaurant bedolven onder klachten nadat het weinig subtiel reageerde op een klacht. “Ik besef natuurlijk dat social media dergelijke risico’s met zich meedragen, maar het is wel jammer als je je daardoor laat weerhouden.”

Hebben merken die al langer actief zijn een voordeel? “Ja, die kunnen meer maken omdat ze een reputatie en een fanbase hebben opgebouwd. Als je nog moet beginnen, moet je dus beter opletten. Je moet er pas aan beginnen als je niet bang bent voor de reacties. Dus je moet intern de zaken op orde hebben en trots zijn op je merk, anders wordt het heel spannend.”

Effectiviteit

De Beste Social Awards vieren de creativiteit op social media, maar wordt er ook gekeken naar effectiviteit? “Ja en nee. Om met die laatste te beginnen: we hebben gekeken of we nieuwe categorieën moesten aanmaken voor bijvoorbeeld het beste effect of de beste oplossing van een problematiek. We hebben er bewust voor gekozen om dat niet te doen, om trouw te blijven aan ons format. Dat format draait voornamelijk om creativiteit. Natuurlijk is effectiviteit superbelangrijk, maar daarvoor zijn genoeg andere awards. Onze awards onderscheiden zich juist door die focus op creativiteit.”

Wel is een nieuwe award-categorie geïntroduceerd waarin effectiviteit een rol speelt, namelijk voor de beste campagne. “Inzenders voor de awards merkten op dat ze alleen konden inzenden voor individuele uitingen, voor one-offs. Ze misten de mogelijkheid om een reeks van uitingen in te zenden. Die mogelijkheid bieden we nu inderdaad.”

Bij die categorie wordt ook gekeken naar de resultaten van de uitingen. Dat vergt een andere opzet van de award. “Het is de enige categorie waarbij het publiek geen stem krijgt. De effectiviteit kun je alleen meewegen als je de resultaten prijsgeeft. Naast het feit dat merken en bureaus die resultaten liever niet aan de grote klok hangen, is het voor het publiek ook lastiger deze mee te laten wegen in hun beoordeling. Het publiek stemt in de praktijk vooral op herkenning en sympathie, daarom laten we voor Beste campagne de beoordelen volledig aan een vakkundige jury over.”

Publiekstem

Voor alle andere categorieën kan het publiek straks wel stemmen, zodra de genomineerden bekend zijn. Wat vindt Broekhuizen ervan dat genomineerde merken hun fans en volgers oproepen op hen te stemmen? “Ik vind het vooral raar als bedrijven dat níet doen! Waarom doe je dan mee?”

“Natuurlijk zie je daarin ook de creativiteit van bedrijven terug. Er zijn merken die roepen: ’Stem en maak kans op een kadobon!’ Andere doen iets creatiefs. KLM riep vorig jaar op om te stemmen door een foto te posten waarin de suggestie werd gewekt dat er verkiezingsposters van de overige genomineerden op Schiphol hingen. Dat is veel subtieler en wekt meer sympathie.”

Is Broekhuizen niet bang voor een ordinaire schreeuwwedstrijd? “Nee, eigenlijk niet. Het publiek moet sowieso een stem uitbrengen in álle categorieën. Daarmee onderdrukken we de neiging van mensen om snel een stem uit te brengen op dat ene merk. Maar goed, helemaal voorkomen kun je het nooit.”

Suggesties en inzendingen

Tot en met vrijdag 15 april kun je suggesties doen en inzenden voor De Beste Social Awards.

Suggesties van het publiek zijn welkom voor de categorieën:

  • Beste merk
  • Beste BN’er
  • Beste bericht van de buurman
  • Slechtste bericht

Inzendingen van merken en bureaus zijn welkom voor de categorieën:

  • Beste inhaker
  • Beste video
  • Beste webcare
  • Beste design
  • Beste copywriting
  • Beste campagne
  • Beste initiatief

Bram Koster
Senior consultant bij Evolve

Ik werk als consultant bij Evolve, een bureau dat is gespecialiseerd in het verbeteren van de interne communicatie en interne processen met behulp van interne sociale media. Was voorheen hoofdredacteur bij Marketingfacts en betrokken bij o.a. Online Tuesday en NIMA.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!