Consument kiest voor interactieve video

19 mei 2016, 08:00

De inzet van interactieve video is enorm in opkomst. Maar hoe kijkt de consument eigenlijk tegen deze vorm van video aan? De titel verraadt het al: positief. Consumenten vinden het met name prettig dat ze zelf door een video heen kunnen navigeren en ervaren interactieve toevoegingen als handig.

Hoewel online video in het begin vooral gezien werd als een dure oplossing waarvan veel merken en bedrijven nog niet wisten hoe ze deze precies moesten inzetten, heeft het zich inmiddels bewezen als effectief communicatiemiddel. Online video levert een hoog bereik met hoge conversiekansen. Niet alleen de hoeveelheid video’s is dan ook enorm gestegen de afgelopen jaren, de budgetten van marketeers groeien minstens zo hard mee. Naar mate de investeringen groeien is er echter ook steeds meer behoefte aan innovatie.

De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar een nieuwe ontwikkeling binnen online video: interactieve video. Tot nu toe heeft het onderzoek naar deze innovatie zich vooral gefocused op de bedrijven en marketeers die het inzetten.

Zo toont een studie van Demand Metrics aan dat maar liefst 68 procent van de marketeers denkt dat interactieve video in de toekomst veel belangrijker zal worden. Twintig procent is er al mee aan de slag en iets meer dan een kwart is van plan om ermee aan de slag te gaan (Demand Metrics november 2015).

In dit onderzoek (met duizend respondenten) hebben we in samenwerking met marktonderzoekbureau Trendbox onderzocht hoe consumenten deze relatief nieuwe vorm van online video ervaren. Met name waren we benieuwd hoe men hier tegenaan kijkt in vergelijking met de standaard recht-toe-recht-aan video (hierna lineaire video).

Ready, set, cook!

De onderzoeksopzet was vrij simpel: toon consumenten beide vormen van video en kijk welke ze beter vinden. Om dit goed te onderzoeken waren er wel twee voorwaarden:

  • Een onderwerp kiezen dat het grootste deel van de kijkers zou boeien.
  • Een video tonen die in beide varianten exact dezelfde content bevat om te voorkomen dat meningen hierdoor beïnvloedt werden.

Zo zijn we uitgekomen op een korte kookvideo waarin een kok laat zien hoe je gehaktballen het beste kan klaarmaken. Dat koken een interessant onderwerp is voor de meeste kijkers kwam ook in het onderzoek naar voren. Maar liefst 48 procent gaf aan uit zichzelf weleens video’s over eten en drinken te kijken.

Beiden video’s waren dus identiek qua inhoud. Het enige verschil was de manier waarop deze inhoud werd aangeboden. De interactieve video was onderverdeeld in verschillende hoofdstukken waar de kijker zelf doorheen kon navigeren. Ook bevatte de interactieve variant een aantal toevoegingen zoals verdieping in de vorm van extra informatie en de mogelijkheid om dingen te downloaden zoals de ingrediëntenlijst.

Interactieve video als duidelijke winnaar

Na het zien van de eerste variant van de video, en zonder te weten dat er nog een andere variant was, vroegen we consumenten wat ze vonden van de video. Na het zien van beiden varianten vroegen we wederom aan de kijker om de video’s te beoordelen. In beide gevallen kwam interactieve video als duidelijke winnaar naar voren.

Met name op duidelijkheid, informatie onthouden, stimulerend en betrokkenheid scoorde de interactieve video beter.

Interactieve toevoegingen worden gewaardeerd

Een ruime meerderheid geeft aan dat ze de interactieve toevoegingen in de video waarderen. Zo noemen veel mensen spontaan dat ze het prettig vinden dat ze handig door verschillende hoofdstukken kunnen navigeren.

  • “Bij de eerste (red. lineaire) video zou ik met pen en papier hebben zitten noteren waardoor ik de essentie van de kookles zou hebben gemist. Bij de tweede(red. Interactieve) kon ik in mijn eigen tijd bepalen wat belangrijk was: minder gejaagd gevoel.”
  • “Het is wat duidelijker en makkelijker te onthouden, ik kan me ook voorstellen dat als het een moeilijk gerecht was dat je het aan hebt staan terwijl je kookt en dus kun je makkelijk je stap afmaken en vervolgens weer op het knopje drukken als je aan de volgende stap toe bent.”
  • “Het geeft de kijker wat meer invloed, terwijl bij de tweede je ook dingen moest kijken die je eventueel al wist, of handmatig terug moest spoelen als iets toch niet helemaal duidelijk is. Dat was met het eerste filmpje toch veel handiger.”

Een ruime meerderheid is ook enthousiast over de toevoegingen zoals de mogelijkheid om iets te kunnen downloaden of om extra informatie (kijkers konden er zelf voor kiezen om een video-in-video te kijken waarin werd uitgelegd hoe men zelf paneermeel kan maken).

Houdt het tempo erin!

Een aantal kijkers gaven de voorkeur aan de lineaire video. De meest genoemde reden was dat deze automatisch doorging zonder dat men steeds hoefde te klikken. Wanneer de stof in de video lastiger was dan gehakbtallen koken dan zou men het in veel gevallen waarschijnlijk wel waarderen.

Waarom gaf u de voorkeur aan de lineaire video?

  • “Gehaktballen maken is redelijk eenvoudig en daarom vind ik een recht toe recht aan filmpje het meest handig. Echter bij ingewikkelder gerechten kunnen verschillende stappen makkelijker en handiger zijn.”
  • “Er zit tempo in”
  • “Houdt de vaart erin. Ik kan sowieso de cursor iets terugzetten als ik het nogmaals wil horen.”
  • “Meteen to the point. De tweede (red. interactieve) was iets verwarrender door extra info en stopmomenten.”

Toekomstbestendig

Dat interactiviteit toekomstbestendig is blijkt wel als we kijken naar de onderverdeling in leeftijd. Jongeren tot 35 jaar zijn meer dan gemiddeld fan van de interactieve variant.

Conclusie

De conclusie is helder: de consument geeft de voorkeur aan interactieve video en waardeert met name op eigen tempo navigeren en de mogelijkheid om extra informatie op te vragen of iets te kunnen downloaden. Wanneer je aan de slag gaat met interactieve video is het belangrijk om vooraf goed na te denken hoe je ervoor kan zorgen dat je het tempo erin houdt.

Naast de vergelijking tussen de twee video’s hebben we ook nog andere zaken rondom online video onderzocht. Mochten we voor een volgend onderzoek bijvoorbeeld nog een ander onderwerp willen: ook vakantievideo’s doen het goed. Maar liefst 62 procent kijkt video’s om zich te oriënteren op een reis of vakantie.

Benieuwd naar het huidige kijkgedrag van consumenten en de rol die video speelt in de customer journey? Klik hier om het hele rapport te downloaden. Bekijk ook de infographic.

Esther (1986) is online marketeer bij Blue Billywig. Ze adviseert organisaties hoe zij voor hun merk(en) video optimaal in kunnen zetten om hun online doelstellingen te behalen. Esther heeft Sociale Psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Gedrag & Beïnvloeding. Ze krijgt veel energie van het samenbrengen van klant- & bedrijfsdoelstellingen. Binnen marketing en communicatie is Esther daarom altijd op zoek naar relevantie: welke behoefte heeft je klant en hoe kun je daar als bedrijf invulling aan geven? Voordat ze bij Blue Billywig begon heeft ze een traineeship gedaan bij PostNL en gewerkt als marketingstrateeg bij Branddoctors.

Categorie
Tags

1 Reactie

    viguursthijs

    Goed verhaal!


    19 mei 2016 om 15:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!