AOL koopt video search company Truveo

10 januari 2006, 22:13

AOL koopt video search company TruveoJe kon er op wachten, AOL neemt video-zoekmachine Truveo over, inclusief de zeven medewerkers (bron MSNBC). Er wordt geen concreet bedrag genoemd maar volgens woordvoerder Nicholas Graham van AOL is het de grootste aankoop sinds de aankoop van Advertsing.com ter waarde van 435 miljoen dollar (cash) in juni 2004.

AOL houdt de theorie aan dat de consument vooral keuze wil hebben. Dus ondanks dat AOL vorige maand een samenwerking met Google aankondigde (inclusief video integratie), gaan ze zelfstandig door met acquisities van bedrijven die enerzijds extra service leveren aan het AOL pakket en anderzijds overlappen met Google diensten.

Inmiddels overlappen de diensten van AOL de volgende diensten van Google: (Video-) Search, Mail, Map(quest), Messenger, Toolbar, Voip, Shoppingguide en Pictures. Voor Yahoo! was de overlap van diensten een belangrijke reden om zich terug te trekken in de overnamestrijd en zelfstandig verder te gaan met onder andere Flickr, TiVo en Del.icio.us.

Het ging een tijd slecht met AOL door een afname in het aantal dial-up internetabonnementen. Echter is het afgelopen jaar het aantal breedband abonnementen zo sterk toegenomen dat het inmiddels weer erg goed gaat met AOL (bron: AOL). Voor deze breedband abonnees bieden zij extra diensten zoals TV programma’s, muziek en video. De hele wereld heeft daar vorig jaar een sterk staaltje van gezien tijdens de wereldwijde Live8 Concerten.

Door samen te werken met AOL zal Google makkelijker toegang krijgen tot de Amerikaanse consument. Zowel MSN, AOL en Yahoo! bieden hun producten aan direct bij aankoop van een nieuwe internetverbinding van een derde partij (bijvoorbeeld Verizon of Time Warner Cable). Bij AOL krijg je ook alle services direct voorgeschoteld bij aansluiting van een nieuwe AOL verbinding. Google hoopt er schijnbaar op dat, of deze gebruikers alle services weigeren en alsnog kiezen voor een compleet Google pack of dat de gebruikers de Google diensten additioneel gaan gebruiken.

Persoonlijk geloof ik niet zo in die theorie. Om over te gaan op een additionele service moet de dienst beter of goedkoper zijn of het voordeel bieden dat ik met meer personen makkelijker in contact kan komen (driewerf niet het geval). Ik heb dan ook meer vertrouwen in de strategie van Yahoo!.

Het wachten is nog op de strijd tussen MSN Vista en de Google Sun alliantie die vermoedelijk dit jaar zal losbarsten.

Sinds April 2007 ben ik weer terug in Nederland als Freelance Online Marketer na tweeenhalfjaar in New York gewerkt te hebben voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In mijn functie als Internet Manager adviseerde ik het NBTC op het gebied van online marketing en communicatie. De 21-talige(!) website Holland.com wordt in Nederland onderhouden maar vanuit 17 landen getarget op de verschillende doelgroepen per land. Zweedse studenten en Japanse zakenlui moeten allemaal uiteindelijk terecht kunnen op dezelfde website. Daarnaast worden er voor de Noord Amerikaanse markt websites en daarbijbehorende campagnes opgericht. In enkele gevallen wordt er samengewerkt met andere Bureaus voor Toerisme. Enkele van deze websites zijn: Trippist, Cool Capitals en Arts in Europe. Enkele noemenswaardige campagnes zijn: Bloggers in Amsterdam, Cool Capitals on Slate (artikel I Media Connection) en Discover your Holland (artikel Media Post) De nieuwste telg van de Amerikaanse tak van het NBTC is ook het laatste project waar ik voor het NBTC aan heb gewerkt: de Holland (2.0) website. Aan vorige functies als Strategist/Planner/Buyer/Analyst Interactive Media bij Media Contacts en IPAN coördinator van het kennisgebied Online Marketing heb ik veel kennis en een groot Nederlands netwerk overgehouden. In New York verbrede ik mijn kennis en netwerk tot ver over de Nederlandse grenzen en Web 1.0. Regelmatig bezoek ik events zoals de NY Tech Meetup en 212NYC en conferenties zoals AD:TECH waar ik tevens spreker en jurylid van ben geweest.

Categorie
Tags

1 Reactie

    media

    Bas, ben het met je eens en geloof ook meer in de strategie van Yahoo! Echter, Yahoo! blijft een beetje hangen in de VS en een aantal Aziatische landen. Wanneer richten ze zich nu eens op de Europese en dan met name de Nederlandse markt?


    11 januari 2006 om 09:44

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!