Als freelance digital docent zit je de komende jaren goed

8 februari 2017, 13:30

Mocht je je afvragen waar voor jou als online professional de grote carrièrekansen liggen, dan zou je kunnen overwegen je didactische skills aan te scherpen en freelancer te worden. Vanuit Nationale Beroepengids hebben wij als tegenwicht voor de populaire lijst van beroepen die over 20 jaar niet meer bestaan een lijst samengesteld van 21 nieuwe of vernieuwde beroepen die wél toekomstperspectief bieden. Een paar van de richtingen die eruit springen, zijn docent webdevelopment, de domotica- en ‘internet of things’-specialist, de freelancer, de growth hacker, specialisten in agile-methodieken, de ethisch hacker en natuurlijk ook de data scientist.

Grote vraag

We weten allemaal dat aan de vraag naar ict- en online professionals nu al niet voldaan kan worden. De verwachting is dat het tekort alleen maar zal toenemen. Het is voor de meeste bedrijven bijzonder lastig goede developers en online marketeers te vinden.

Daarnaast groeit de vraag naar scrum masters en product owners aardig, nu vele grote corporate organisaties hebben gezien dat ze aan alle kanten worden ingehaald door wendbare, gespecialiseerde startups die het wel voor elkaar krijgen snel nieuwe features, platforms of apps te lanceren. En om die start-ups bij te blijven hebben die corporates natuurlijk ook nog een growth hacker nodig.

Docenten gezocht

En waar moeten al die specialisten vandaan gehaald worden? In het buitenland kampen ze met dezelfde tekorten, dus er zit weinig anders op dan opleiden en omscholen. De Werkgeversvereniging AWVN heeft onlangs plannen ingediend de ontslagvergoeding op de schop te nemen, wat moet leiden tot een verhoogd persoonlijk leerbudget om de beroepsbevolking arbeidsmarkt fit te houden. Als die plannen doorvoering krijgen, zullen de opleidingsbestedingen een enorme impuls krijgen, dus de vraag naar dit type docenten zal naar verwachting nog verder stijgen.

De professionele onderwijsmarkt kreeg na de financiële crisis een enorme klap en werd qua omzet gehalveerd. De markt is onderhand weer wat toegenomen en er zijn vooral ook nieuwe vormen ontstaan die kansen bieden voor specialisten met didactische vaardigheden. Steeds vaker wordt een specialist ingehuurd om specifieke kennis in huis te halen. Daarnaast nemen een-op-een-coaching of -trainingen, zowel persoonlijk als online, in populariteit toe. De vraag naar individuele specialisten, die of een inhouse-training doen of een online training geven, zit weer in de lift. En dat biedt kansen voor de specialist.

Gig economy

Een andere trend waarop je kunt meevaren, is de groei van de ‘gig economy‘, waarin specialisten op projectbasis worden ingezet. Deze markt groeide de afgelopen jaren met tientallen procenten en het ziet ernaar uit dat dit zal doorzetten. Je ziet al vele freelance specialisten die via verschillende platforms aan werk komen. Hun specialisme wordt on-demand gevraagd voor een kleine klus, een groot project of voor parttime flexible inzet.

Ook zien we nog een groei in het aantal interim professionals die voor bepaalde projectperioden intern bij hun opdrachtgever zitten. Gelukkig voor hen en de opdrachtgevers is de invoering van de wet DBA voorlopig uitgesteld.

Perspectief

Dus waar liggen voor jou de kansen? Als je deze 3 trends op elkaar stapelt, kom je uit op de freelance digitaal specialistisch opleider/trainer uit. Als freelancer zul je jezelf – naast de eigen vakinhoudelijke expertise – ook moeten ontwikkelen in de acquisitie van klanten. Bijvoorbeeld via je netwerk, LinkedIn of andere freelance platforms. Daarnaast is een vakspecialist nog geen goede leermeester, dus het kan raadzaam zijn om didactische vaardigheden aan te leren.

Beroepen met toekomstperspectief

1. Data scientist

De kerntaak van de (big) data scientist is het analyseren van grote hoeveelheden data om daarin bepaalde inzichten te ontdekken die relevant zijn voor de organisatie. De data scientist zie je nu ook vaak in een consultantrol terug.

2. Werkgeluksdeskundige

Ook al gesignaleerd onder de noemer ‘chief happiness officer‘ is de werkgelukdeskundige een adviseur, manager of staffunctionaris die zich richt op het vergroten van de geluksbeleving op de werkvloer. Hij/zij doet dit onder andere door het geven van workshops, (team-)coaching gericht op persoonlijk leiderschap, het geven van inspiratiesessies en het delen van kennis en inzichten over gelukkig werken

3. Domotica-/smart home-/’internet of things’-expert

Deze expert is gespecialiseerd op het gebied van het gebruik van technische toepassingen in smart homes. Denk hierbij aan verbindingen tussen internet, telefoon en huishoudelijke apparaten of aan jouw koelkast die zelf nieuwe melk bestelt. Er zijn verschillende verschijningsvormen van deze expert, van ontwerper tot ‘installateur smart homes’.

4. Growth hacker

Een growth hacker is een online-marketingspecialist die zich specifiek richt op het versnellen van de groei door het proces of een bepaalde methodiek te ‘hacken’. Hij of zij doet veel kleine testen/experimenten om de meest effectieve methode te vinden om zo snel mogelijke groei te realiseren, wanneer deze methode is gevonden zal hij/of zij de methode zoveel mogelijk inzetten.

5. Digital developer

Verzamelnaam voor web- en app-developers, zowel front- als back-end. De developer moet niet alleen kunnen programmeren, maar vooral toepassingen kunnen bedenken waarmee een probleem wordt opgelost of een functionaliteit wordt mogelijk gemaakt. Er is al jaren een tekort aan developers, dus de banen liggen voor het oprapen.

6. Longevity coach

Deze coach is gespecialiseerd op het gebied van lifestyle, voeding en beweging en richt zich op het verspreiden van kennis over hoe mensen langdurig gezond en vitaal kunen blijven. Dat doet hij of zij door de cliënten dagelijks meer bewuste verantwoorde keuzes te laten maken op het gebied van voeding, beweging, stressmanagement en slaapkwaliteit.

7. Product owner

Gespecialiseerde online productmanager. Hij of zij is vaak de beheerder een specifiek onderdeel van de online omgeving, in deze context het product genoemd en verantwoordelijk voor de ROI van de doorontwikkeling van dit specifieke onderdeel. Heeft een heldere visie over wat ontwikkeld moet worden en vertaalt deze naar taken of processtappen of kleine ontwikkelprojecten.

8. Ontwikkelingscoach

Een ontwikkelingscoach richt zich op de persoonlijke of professionele ontwikkeling van medewerkers of cliënten. De ontwikkelingscoach komt in verschillende gedaanten voor, bijvoorbeeld als loopbaancoach, managementcoach of mentor. De kern van zijn of haar aanpak is de cliënt of medewerker te helpen met verandering van gedrag dat het persoonlijke of professionele welzijn van de cliënt in de weg staat.

9. Dronepiloot

Deze piloot bestuurt een drone, een onbemand luchtvaartuig, vanaf de grond. De eerste professionele dronepiloten hadden een militaire functie, tegenwoordig zie je ze ook in commerciële toepassingen terugkomen, zoals bijvoorbeeld bij filmopnamen.

10. 3D-specialist

Een 3D-specialist kan een tekenaar zijn of iemand met expertise in 3D-printing. De 3D-tekenaar creëert 3D-ontwerpen voor diverse toepassingen, zoals onderdelen voor apparaten en machines, of hele woningen. De 3D-printing-specialist richt zich op het uitprinten van driedimensionale ontwerpen met een 3D-printer.

11. Recruitmentspecialist

Recruiter is zeker geen nieuw beroep, maar het is binnen de hr-branche het beroep dat de meeste groei liet zien. De recruitmentspecialist kan in meerdere gedaanten voorkomen, zoals recruiter, maar ook als ‘chief recruitment officer’. Recruitment begint een steeds belangrijker onderdeel te worden binnen organisaties gezien de steeds groter wordende complexiteit van het aantrekken van het juiste personeel.

12. Logistiek specialist

Hoewel volgens sommigen de transport- en logistieke branche een groot slachtoffer gaat worden van de robotisering, wordt deze voorlopig nog bestierd door mensen en zal het werk in complexiteit toenemen. We zien vandaag de dag dat de pakketbezorger er meer administratieve taken bij krijgt. De focus binnen de logistiek zal meer naar het plannen en coördineren van de logistieke processen gaan en wellicht meer richting supply-chainmanagement verschuiven.

13. Professional organizer

Een professional organizer adviseert en begeleidt personen die meer structuur, overzicht en orde in hun tijd en ruimte willen hebben, zodat zij met meer plezier, rust en ontspanning zich kunnen richten op hun dagelijkse activiteiten. De PO kan ook bij bedrijven advies en begeleiding geven over hoe hun werknemers de werkzaamheden beter en efficiënter kunnen inrichten, waarbij ze zich richten op de werkplek, timemanagement en/of financiën.

14. Empathisch zorg- en welzijnprofessional

De vraag naar verplegers en verzorgers zal toenemen. Een aantal technische handelingen zal gerobotiseerd kunnen worden, maar het menselijke aspect zal de boventoon gaan voeren. Dit zal ook voor de artsen gaan gelden, want de chirurgische handelingen zullen waarschijnlijk eerder worden gerobotiseerd dan verpleegtechnische handelingen.

15. Docent webdevelopment

Het lerarentekort binnen het regulier onderwijs is al jaren een actueel thema. Waar vooral ook kansen liggen, zijn docenten die gespecialiseerd professioneel onderwijs bieden. Een mooi voorbeeld daarvan is leraar webontwikkeling, want het grote tekort aan webdevelopers biedt gouden kansen voor de developer die graag zijn (of haar) vaardigheden en ervaring aan aspirant-webdevelopers overbrengt.

16. Ethisch hacker

De cybersecurity-professional heeft een prettige professionele toekomst. Een variant hiervan die sterk in opkomst is, is de ethisch hacker. Er begint een industrie te ontstaan voor ethisch hacken waarin geld verdient wordt. Zo loofde Google in 2015 nog een bonus uit van 75 duizend dollar voor degenen die een beveiligingslek in Google Chrome konden vinden.

17. Duurzaam bouwer / groene bouwvakker

Deze bouwvakker is gespecialiseerd in duurzame bouwtechnieken om woningen energiebesparend of energie neutraal te maken. De bouwvakker dient dus ook met zijn tijd mee te gaan en zich te specialiseren in de groter wordende vraag naar duurzaam bouwen. Dat is ook wel nodig, want de eerste robot die 1.000 stenen per dag metselt, is al op de markt.

18. Finance coach

Ook bekend onder de namen schuldhulpverlener, budgetcoach, financieel planner of ‘cashflow coach’. Hij of zij helpt particuliere of zakelijke klanten met de financiële huishouding. Naast het afstemmen van inkomsten en uitgaven probeert de finance coach advies te geven of te coachen over het uitgavenpatroon, het inkomsten gedeelte of beiden.

19. Facilitator

Faciliteert de processen binnen een team of een vergadering. Heeft geen autoritaire verantwoordelijkheid, maar is vooral een coach en houdt hierbij de belangen van de teamleden in de gaten, door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat ze niet teveel hooi op hun vork nemen. Voorbeelden van deze rol zijn de scrum master of de facilitator is de gelijknamige rol binnen de holacracy-methodiek.

20. Freelance specialist

De freelance specialist komen we tegen binnen heel veel beroepen, dus het is niet zozeer een nieuw beroep, maar wel een sterk groeiende werkwijze. De gig economy groeit de afgelopen jaren met tientallen procenten en dit zal naar verwachting doorzetten.

21. Virtual assistent

We hebben het hier niet over Siri over een ander softwareprogramma, dit type virtual assistent is een echt mens en werkt alleen op afstand voor de opdrachtgever en is eigenlijk de secretaresse die alleen via telefoon, chat of mail bereikbaar is. De focus ligt op het overzien van de administratie, hierin een coördinerende rol hebben en communicatie met klanten of toeleveranciers.

Hopelijk staat jouw job hiertussen. En anders is het misschien wel zinvol om je te laten bijscholen. Door een freelance digital docent, bijvoorbeeld…

Peter Koelewijn
Freelance SEO | Content Marketeer | Blogger | Agile Growth bij Nationale Beroepengids

Freelance SEO & Content Marketeer. Voor nationaleberoepengids.nl blog ik over de (arbeids)markt ontwikkelingen en de kansen die dit biedt.

Categorie

5 Reacties

    Thamara Zijlstra

    Hi Peter,

    Gaaf artikel zeg, word ik helemaal blij van. Te gek dat je het hebt geschreven en ik deel het komende week met mijn eigen netwerk. Thanks dus.

    Ik ben zelf opleider van Virtual Assistants en misschien vind je het leuk om te weten dat VA’s tegenwoordig echt veel meer doen dan administratieve of secretariële werkzaamheden. De term VA is echt een overkoepelende naam en elke zelfstandig VA doet zulke verschillende dingen. Zo zijn er onwijs veel VA’s die knalgoed zijn in bijvoorbeeld social media beheer, het automatiseren en stroomlijnen van technische tools, het schrijven en redigeren van teksten, het creëeren van gave visuals, en ga zo maar door. Pretty awesome ladies and gents dus.

    En voor nu, heb een heerlijk weekend!

    Thamara


    10 februari 2017 om 21:34
    Pam van der Wel

    Sterk staaltje #omdenken dit! Te leuk nieuws om niet te delen. Ik heb wel de kop van mijn post op LI aangepast omdat deze nu een beetje op het verkeerde been zet. Met een andere kop denk ik dat je meer shares kunt verdienen met deze leuke content Peter!


    14 februari 2017 om 08:56
    Vinofresco

    Dankjewel Pam! Ik heb de titel en de inhoud gekozen omdat ik die richting zal wanneer je het effect van de 3 trends op elkaar legt, specifiek voor Marketingfacts. De bredere versie van dit verhaal pakt inderdaad aardig wat shares.


    14 februari 2017 om 10:16
    Pam van der Wel

    Hij is helemaal goed voor Marketingfacts! Nu nu je het zo formuleert … ik ga er eens over nadenken: freelance digital docent. Klinkt best aantrekkelijk.


    14 februari 2017 om 11:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!