Bing Travel vs. Google Flight. Met wie vlieg je het voordeligst?

29 september 2011, 09:20

Iedereen die graag zo goedkoop mogelijk vliegt kent wel verschillende sites om gunstig geprijsde vluchten te vinden. Op 13 september heeft ook Google haar dienst Google Flight opengesteld voor het publiek. De dienst maakt het mogelijk zonder tussenkomst van een boekingsbureau een vliegticket te kopen bij de luchtvaartmaatschappij. Microsoft is met Bing Travel al een tijdje actief op deze markt en een vergelijking tussen beide zoekmachines kan dus niet uitblijven. Met welke zoekmachine vlieg je het goedkoopst?

Deze gastbijdrage is geschreven voor Stefan Wilkens. Stefan is online marketeer bij Keizer Karel Online Marketing.

De test

Vlak na de lancering heeft IB Traveler de proef op de som genomen en Google Flight op verschillende punten vergeleken met Bing Travel. Na de aankoop van FareCast heeft Bing meteen een sterke positie weten in te nemen in de online boekingsmarkt voor vliegtickets. FareCast was al zeer populair omdat het behoorlijk nauwkeurig kan uitrekenen wat het meest voordelige moment is om te gaan vliegen.

Design

Qua design moet Bing het afleggen tegen Google. De simpele lay out van Google komt erg duidelijk en verfrissend over. Dat Google geen advertenties laat zien is een ander positief punt. Dit maakt het geheel rustig en overzichtelijk. Precies wat we gewend zijn van Google.

Snelheid

Ook wat snelheid betreft moet Bing het afleggen tegen Google. Waar Bing Traveler wel eens minuten werk kan hebben aan een zoekopdracht rollen de beste vluchten bij Google Flight er binnen no time uit. Het mag duidelijk zijn dat Google met haar zoektechnologie inmiddels een enorme technologische voorsprong heeft.

Bestemmingen

Op dit moment moeten de reizigers het bij Google nog doen met maar een aantal populaire bestemmingen in de V.S. Bij Bing is het echter al mogelijk om internationaal en zelfs op de minder populaire luchthavens te vliegen.

De prijzen voor de tickets

Het grote voordeel bij Bing Travel is dat het mogelijk is vluchten te combineren. Dit kan de prijs uiteindelijk behoorlijk drukken. Samengestelde vluchten is geen optie bij Google Flight. Sterker nog, verschillende luchtvaartmaatschappijen zijn nog niet eens opgenomen in het systeem. Een ander groot verschil is dat je bij Google momenteel alleen nog maar economy vluchten kunt boeken. Bij Bing Traveler heb je de keuze uit, economy, business en First class.

Mogelijkheden

Beide sites hebben unieke zoekmogelijkheden maar de geavanceerde prijs voorspellings methode van Bing is toch wel een heel handige optie. Kopers wordt geadviseerd te kopen of juist te wachten wanneer men verwacht dat de prijs nog gaat zakken. Hier hangt Bing dan zelfs ook nog een soort van ‘waarschijnlijkheids’ percentage aan. Wanneer je flexibel bent in de dagen dat je kunt vertrekken is de kalender met de laagste tarieven een handige manier om geld te besparen.

De uitslag

Al met al kun je er niet om heen: Op dit moment is Bing veruit de beste in het zoeken naar goedkope vluchten op het internet. Bing biedt meer vluchten aan met als gevolg dat het vliegen stukken goedkoper uit valt dan met Google Flight. Google is echter sneller en is nog lang niet uit ontwikkeld. Op de lange termijn is het dus nog maar de vraag wie het gevecht om de gunst van de consument gaat winnen. Google heeft natuurlijk altijd nog het voordeel van de vele gebruikers van de zoekmachine…

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Marketingfacts. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet of mail naar de redactie.

Categorie
Tags

2 Reacties

    Marc Baars

    Het belangrijkste bij een review van deze diensten van Bing en Google is waarschijnlijk dat ze voor de Nederlandse markt niet echt relevant zijn. De Nederlandse markt wordt namelijk maar door enkele airlines rechtstreeks bediend (denk aan betaalmethoden, klantenservice, Nederlandstalige website). Vliegtickets worden hier met name verkocht door (online) reisagenten. En dat aanbod vind je niet terug in de zoekmachine-diensten.


    30 september 2011 om 19:05
    Maarten Sinnecker

    Daarnaast is de combi met hotel-overnachtingen van belang. Degene die deze het beste neerzet, kan vaak nog een betere prijs laten zien. Benieuwd wie hier als eerste instapt.


    1 oktober 2011 om 09:20

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!