GadgetReview: HTC 7 Pro, HTC’s QWERTY kampioen voor Windows Phone 7

13 mei 2011, 07:01

We hebben HTC’s QWERTY-kampioen voor Microsoft’s Windows Phone 7 eens flink aan de tand gevoeld. De HTC 7 Pro: met meer dan een knipoog naar de Touch Pro 2 is het de eerste side-slider met Windows Phone 7. Hoe vergaat het deze vormfactor bij Microsoft’s nieuwste mobiele OS? De HTC 7 Pro: met meer dan een knipoog naar de Touch Pro 2 is het de eerste side-slider met Windows Phone 7. Hoe vergaat het deze vormfactor bij Microsoft’s nieuwste mobiele OS?

Look & feel

De 7 Pro heeft op het eerste gezicht een redelijk standaard vormgeving meegekregen. Er is immers maar zoveel variatie die je aan een rechthoek met een groot scherm kunt meegeven. Toch zijn er kleine eigenzinnigheden te vinden in het design die het toestel een eigen “look” geven.

Aan de voorzijde vinden we het scherm met daaronder de drie (eveneens capacitieve) knoppen die voor Windows Phone 7 verplicht zijn: Back, Home en Search. Daarboven en daaronder prijkt een dunne grill, waarvan de onderste overigens geheel voor de sier lijkt te zijn geplaatst. Het geheel is omlijst door een donker chromen sierrand.

Aan de bovenzijde zien we de ene helft van het scharnier, de aan/uit/standby-knop en de 3,5mm headset-aansluiting. Aan de onderzijde de andere helft van het scharnier en een kleine opening voor de microfoon (die dus niet achter de onderste grill is geplaatst). Links de brede volume-knop en onderaan de microUSB-poort.

Rechts, helemaal onderaan en moederziel alleen, de camera-knop met autofocus-functie. En tenslotte de achterzijde, met bovenaan de LED flits, daaronder de cameralens en speaker in één designelement, daaronder het metalen accuklepje en linksonderin één enkele schroef. Toch zijn we nog niet klaar, want de 7 Pro heeft als enige van de initieel aangekondigde Windows Phone 7 toestellen een side-sliding QWERTY keyboard. Het 5 rijen tellende toetsenbord doet zowel in design als in het gebruik erg denken aan het toetsenbord van de Touch Pro 2, hetgeen in mijn mening betekent dat het een van de prettigste toetsenborden is die je op een mobiele telefoon kunt vinden. Daar omheen opnieuw het faux-grill design dat we kennen van de voorkant.

Bij het opendoen kantelt het scherm automatisch circa 30 graden ten opzichte van het toetsenbord, waarbij het onderste deel van het scherm als het ware verzonken wordt in het onderste deel van het toestel. Het voordeel hiervan is, dat de bovenste rij van het toetsenbord uitstekend bereikbaar is. Een ingenieuze vondst die ook daadwerkelijk het gebruikersgemak verhoogt.

Over smaak valt niet te twisten, en over design dus evenmin. Persoonlijk ben ik wel te spreken over de overeenkomsten in design met de HD7, die eveneens boven en onder het scherm een grill vertoont. De metalen achterkant geeft een gevoel van exclusiviteit en de lijnen zijn strak maar nog net een beetje speels.

De toetsen van het toetsenbord zijn zoals gezegd vergelijkbaar met de Touch Pro 2. Ze zijn net iets minder hoog en daardoor geven ze bij indrukken een fractie minder mee, maar het verschil is bijna niet te merken. In het dagelijks gebruik is het dus ook een bijzonder prettig toetsenbord om mee te werken, zowel voor korte berichten als voor langere emails. Ik heb merkbaar meer getypt met de 7 Pro dan ik met menig andere telefoon zou hebben gedaan, en dat is een complimentje in zichzelf.

Software

Over Windows Phone 7 is hier al het een en ander geschreven, zie de review van de HTC 7 Trophy. De NoDo update zal cut&paste toevoegen, wat een welkome toevoeging is. Het OS is verder bijzonder soepel in gebruik, zonder vastlopers of gestotter bij het navigeren door de menus. De tiles op het beginscherm zorgen voor een overzichtelijke interface, al is de hoeveelheid werkelijke live tiles nog spaarzaam. Ook het laden van applicaties gaat meestal lekker snel, zelfs bij meer geheugenintensieve taken.

Opvallend voor een side-slider is natuurlijk wel dat de basis-interface niet meekantelt bij het openen van het toetsenbord. Hoewel de meeste applicaties hier wel goed op reageren, en bij daadwerkelijk gebruik van het toetsenbord dit dus niet voor problemen zorgt, voelt het wel bijzonder onafgewerkt. Bij een toestel in deze prijsklasse zijn dit soort onvolkomenheden niet gewenst, en het is ook zeker geen reclame voor het nieuwe OS van Microsoft of voor HTC.

Bellen & contacten

Om de 7 Pro in gebruik te nemen, moet je je aanmelden met een Windows Live-account. In de contactenlijst van de People-applicatie vind je daardoor ook al je contacten van dit account, en het is mij niet gelukt om hierin een scheiding aan te brengen met mijn Outlook-contactinformatie. Persoonlijk heb ik geen behoefte om alle mailadressen van mijn Live-account door te moeten scrollen om mijn belangrijkere telefoonnummers te vinden, en het feit dat ik dit niet zelf kan instellen vind ik bijzonder ergerlijk. Voor alle andere groepen (Outlook, Gmail) kan apart worden aangegeven of de contacten moeten worden meegesynchroniseerd, maar Microsoft vindt blijkbaar dat al mijn hotmail-contacten per definitie mee moeten worden genomen. Klinkklare onzin, als je het mij vraagt.

Bellen met de 7 Pro gaat prima, al is het geluid af en toe wat blikkerig. HTC levert een aantal van hun standaard aanpassingen aan het belgedrag mee, waaronder het automatisch overgaan op handsfree bellen als de telefoon tijdens een gesprek met het scherm naar beneden wordt neergelegd. Het geluid bij handsfree bellen is heel redelijk, al is het maximale volume niet genoeg om in een luide omgeving je gesprekspartner goed te horen.

Koppelen met een bluetooth-headset (in dit geval een Nokia BH-609) verliep vlekkeloos.

Messaging/Office/PIM

Dit is het onderdeel, waar zowel het OS als het toetsenbord hun waarde dubbel en dwars laten merken. Voor elke vorm van tekstinvoer is het toetsenbord een genot om mee te werken, zoals ik al eerder heb aangegeven. Voeg daaraan toe dat Windows Phone 7 een heldere interface geeft voor zowel SMS als elke email-cliënt en je hebt een winnend team.

De agendafunctie is zowel in maand- als agendaoverzicht overtuigend, al is de afwezigheid van een weekoverzicht wel een gemis.

Zowel Outlook als Gmail en Hotmail worden in dezelfde heldere vorm gegoten, waardoor het beheren van al je email uitstekend werkt, zeker met een live tile voor elke afzonderlijke cliënt op je homescreen.

De office-ondersteuning is de beste die ik ooit heb meegemaakt op een smartphone. Zelfs een PowerPoint-presentatie met veel plaatjes en geanimeerde tekstovergangen liep volledig soepel op het 3,6” scherm, in essentie even goed als op mijn laptop. Hulde.

Multimedia

Synchronisatie van mediabestanden verloopt verplicht via de Microsoft Zune-software, en daar zullen de meningen over verschillen. De software is visueel prettig om mee te werken en synchroniseren verloopt normaliter gewoon goed, maar de interface van de PC-software is niet altijd even duidelijk of overzichtelijk voor een beginnend gebruiker. Persoonlijk ben ik niet blij als er geen mogelijkheid is om bestanden via een simpele drag & drop op mijn toestel te plaatsen, maar de Zune software doet wat het moet doen en went wel snel.

De mediaplayer op de telefoon werkt prettig qua interface, met een intuïtieve rangschikking van je bestanden en een mooi overzicht van de laatst afgespeelde bestanden.

De instellingen van de music player zijn daarentegen nogal karig, zelfs de equaliser heeft HTC zelf moeten bijleveren. Een en ander geeft een “no-nonsense” gevoel, maar juist bij multimedia is het helemaal niet verkeerd om wat toeters en bellen te hebben.

Internet/Maps

Internetten met de nieuwe Internet Explorer werkt uitstekend op het middelgrote scherm. Het grootste manco is het gevoelsmatig langzame inladen van een site (30 seconden voor de voorpagina van Mobilyz over 3G) maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van je netwerk. Eenmaal ingeladen is bij scrollen en in- en uitzoomen geen hapering te ontdekken. Ook meerdere open windows gaf geen merkbare vertraging.

De 7 Pro wordt standaard geleverd met Bing Maps, hetgeen eveneens prettig werkt qua scrollen en zoomen, maar qua invoer toch nog niet het niveau behaalt van Google’s aanbod. Vinden van een adres in Utrecht gaf af en toe nog wat problemen, ondanks het invoeren van (naar men zou verwachten) voldoende informatie. Ook leek het inladen van de kaartinformatie (zelfs over WiFi) toch beduidend langer te duren dan bij de concurrent.

Marketplace

Het aanbod in de Marketplace is inmiddels toch flink gegroeid, en er zijn aardig wat leuke maar ook nuttige applicaties te vinden. Specifiek voor mijzelf was het bijvoorbeeld een leuke verrassing om een 3D weergave van het brein met alle onderdelen daarvan te vinden, en zelfs een DICOMviewer waarmee het in principe mogelijk is om medische beeldvorming op je telefoon te bekijken.

De structuur van de Marketplace past in de algemene designfilosofie van het OS en was in mijn ervaring prettig in gebruik.

Als er in het huidige tempo waardevolle applicaties bij blijven komen, hoeft Microsoft zich hier zeker niet voor te schamen.

Specifiek voor de 7 Pro (en andere HTCs) zijn er een aantal applicaties van HTC zelf te downloaden, waarbij vooral Attentive Phone, Sound Enhancer, Notes en Lists wat mij betreft zeker de moeite waard zijn.

Camera

Met 5MP bevindt de camera zich in de middenmoot van het huidige aanbod bij smartphones, en ook 720p video mag niet ontbreken. Op de zonnige dag waarop ik de camera getest heb was de kleurkwaliteit redelijk tot goed, en de interface is summier maar overzichtelijk. Helaas worden veel van de foto’s snel onscherp.

Accuduur

Bij gewoon gebruik is de levensduur van de accu mij bijzonder meegevallen, meegerekend dat de meeste smartphones toch snel door hun energie heengaan.

Met WiFi sporadisch aan in de thuissituatie, veel spelerij en regelmatig emailverkeer kwam ik toch bijna tot twee volle dagen gebruik, en daarbij ben ik op mijn werk regelmatig op plekken waar ronduit slecht bereik is. Uiteindelijk was ik er dik tevreden mee.

Marketing

Sinds de laatste keer dat we naar Windows Phone 7 is er nog al het een en ander gebeurd. Belangrijkst is natuurlijk de samenwerking tussen Nokia en Microsoft. Op het moment komt het grootste gedeelte van de Windows Phone toestellen uit de handen van HTC. Daarnaast hebben Samsung, LG en Dell enkele Windows Phone toestellen uitgebracht. En straks dus Nokia. De overname van Skype door Microsoft zal daarnaast gaan inhouden dat Skype binnen Windows Phone wordt geïntegreerd.

De goede reviews van de Windows Phones laten zich nog niet vertalen in verkoopcijfers. Waar in het begin de verkoopcijfers maandelijks bekend werden gemaakt, werd er tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers niks gezegd over Windows Phone. Volgens een analyse van Unwired View probeert Microsoft de aandacht af te leiden met futiele feitjes, zodat de echte verkoopcijfers niet aan bod hoeven te komen. Wat we wel weten is dat de prijzen van Windows Phone toestellen behoorlijk naar beneden zijn gegaan. De LG Optimus 7 kostte een half jaar geleden €465; nu is kost hij nog €227. De prijs van de Samsung Omnia 7 daalde van €493 naar €284. De HTC 7 Trophy kostte in januari nog €443; nu €289.

Eén van de belangrijkste kritieke succesfactoren is het aanbod van apps. Uit het laatste rapport van Distimo blijkt het aanbod van de Windows Phone Marketplace te staan op meer dan 11,5 duizend applicaties. Daarmee is het aanbod binnen maand met 38 procent gestegen. Als het deze groei doorzet, verwacht Distimo dat binnen 5 maanden Windows Phone Marketplace groter is dan de Ovi Store. In Nederland zijn er 580 geregistreerde ontwikkelaars voor Windows Phone 7. Samen hebben zij 175 applicaties ontwikkeld. En dat terwijl er nog geen officiële Nederlandstalige versie van Windows Phone 7 is. Wereldwijd zijn er 38.000 geregistreerde ontwikkelaars, waarvan er 7300 een of meer apps hebben uitgebracht. Van de aanwezige applicaties is 61 procent tegen betaling te downloaden. Er worden echter flink meer gratis applicaties gedownload. Van alle applicaties die worden gedownload is slechts 3,2 procent betaald. De gemiddelde gebruiker downloadt 12 applicaties per maand.

Deze review is onderdeel van een redactionele samenwerking tussen Marketingfacts en Mobilyz. De review is geschreven door Asbjorn Scholtens namens Mobilyz en Danny Oosterveer van Marketingfacts die de marketing rondom het device heeft beschreven. De gehele review is hier te lezen op Mobilyz.

Denise Maaskant
Community Manager bij inSided Media

Community Manager inSided| Levensgenieter| Reiziger| Impulsief| Music-addict

Categorie
Tags

2 Reacties

    Guy Beuvery

    Graag zou ik dan wel willen weten waar ik tegen die prijzen en van de bovengenoemde toestellen zou kunnen kopen. De prijzen liggen m.i. toch een stukje hoger.


    13 mei 2011 om 11:12
    HTC 7 Pro

    Inderdaad. De HTC 7 Pro is op dit moment alleen in Nederland te bestellen via BelSimpel, en daar kost hij zo’n 523 euro los. De beschikbaarheid van dit, in mijn ogen, perfecte zakelijk toestel, is erg slecht.


    17 mei 2011 om 04:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!