GadgetReview: In bad met de Motorola Defy

17 februari 2011, 09:31

Defy is Engels voor “weerstaan”. Daarmee doelt Motorola uiteraard op de stevige bouwkwaliteit van het toestel en de water- en stofbestendigheid. Deze functionaliteit maakt het toestel wat anders dan anders en daarmee wellicht moeilijk te weerstaan voor buitensporters, klunzen of gebruikers met een baan waarbij een stootje of onverwachte duik in het water nooit uitgesloten is. Aangezien ik zeker tot de laatste groep behoor voelde ik mij bijzonder geroepen dit toestel eens aan een stevige review te onderwerpen.

Eerste indruk

De Defy is kleiner dan ik verwacht had. Ik bezit zelf een iPhone 4 en deze heeft een scherm van 3.5-inch. De Defy is uitgerust met een 3.7-inch scherm maar toch een stuk kleiner. Dat komt vooral omdat Motorola rondom het scherm maar weinig ruimte heeft verspild. De zichtbare schroeven aan de zij- en onderkant dragen bij aan de ruige look van het toestel. De Defy is iets dikker dan gemiddeld. Het toestel maakt een verzorgde indruk. Bekijk hier de unboxingvideo.

Een rondje hardware

Op de voorzijde van de Defy vinden we het 3.7-inch scherm. De resolutie van het scherm is gewoon goed maar de helderheid en kijkhoek kunnen beter. Zeker naast high-end toestellen zoals de HTC Desire HD en iPhone 4 is het verschil in kwaliteit duidelijk. Onder het scherm zitten de bekende Android-knoppen Menu, Home, Back en Search. Deze zijn capacitief aanraakgevoelig gelijk het scherm. De knoppen reageren prima op aanrakingen maar zitten wel erg dicht op het scherm waardoor per ongeluk aanraken nogal eens gebeurd. Het scherm is van zgn. Gorrilaglass waarvan geclaimd wordt dat het onbreekbaar en onkrasbaar is. Tot op zekere hoogte is dit waar. Bij normaal gebruik en de niet ondenkbare ongelukjes zal het glas zijn werk doen. Het glas ligt bijna naadloos verzonken in de body. Hoewel Motorola zorgvuldig te werk gegaan is kan er wel wat vuil tussen het glas en de body komen. Gelukkig kan de Defy gewoon onder de kraan schoon gemaakt worden.

Aansluitingen zoals de 3.5mm hoofdtelefoonaansluiting, microUSB etc zijn voorzien van een rubberdopje tegen het water en stof. Zonder een nagel te gebruiken is het dopje erg lastig te verwijderen. De constructie van het geheel geeft mij niet de indruk dat het snel kapot zal gaan. De batterijdeksel is voorzien van een rubberen coating. Ondanks deze coating is de Defy vrij glad. De batterijklep zit stevig met een soort slotbar bevestigd aan het toestel. Dit natuurlijk om het water buiten te houden waarover later ook meer. Helemaal onderaan van de batterijklep zit een uitsparing die ervoor zorgt dat het geluid van de speaker beter kan ontsnappen. Dit werkt fantastisch want de Defy is in staat een geluid voort te brengen waar een gemiddelde huilende baby niets bij is. De algehele bouwkwaliteit van de Defy lijkt prima in orde. Het toestel kraakt niet en de knoppen en afsluitingen zijn van goede kwaliteit. Het is jammer dat het scherm niet is voorzien van een coating tegen vingervet. Het scherm wordt erg snel vies. Een detail maar toch.

Android en Motoblur

De Defy draait op Android Eclair (dus versie 2.1). Motorola heeft beloofd dat er een update komt naar Android Froyo (versie 2.2) maar het zal niet de eerste keer zijn dat Motorola een dergelijke belofte niet nakomt. Het is toch te hopen dat de Defy in het tweede kwartaal van 2011 wordt voorzien van Android Froyo. Het is zeker niet zo dat de Defy mank loopt op Android Eclair.

Motorola heeft Android voorzien van Motorblur waarover nauwelijks positief gesproken wordt. Enigszins met een vooroordeel ben ik daarom met Motoblur aan het werk gegaan. Het is mij zeker niet tegengevallen. Sterker nog, ik ben van mening dat Motorola met deze versie van Motoblur een goede schil over Android legt met zeker een toegevoegde waarde. Motoblur is een stuk minder “in your face” dan Sense van HTC.

Motoblur is allereerst te zien aan de onderzijde van het scherm. Hier bevinden zich een drietal snelkoppelingen. De groene knop met het telefoonlogo geeft toegang tot de telefoonfuncties van de Defy met een nummerieke kiezer, recent calls, contacten en favorieten als gebruikelijke snelkoppelingen bovenaan in het scherm. De middelste knop geeft de bekende applicatielijst van Android waaraan Motorola geen aanpassingen heeft gedaan. De meest rechter blauwe snelkoppeling geeft een contactenlijst die verschilt van de contactenlijst die met de groene snelkoppeling wordt opgeroepen door ook contact met bijvoorbeeld alleen een emailadres weer te geven. Door naar recht of links te swypen kan geschiedenis worden opgeroepen.

Android kenmerkt zich door meerdere homescreens. Wanneer er door de homescreens gebladerd wordt toont Motoblur onderaan een weergave met witte en rode puntjes. Deze geven aan in welk scherm de gebruiker zich bevindt en maken snel bladeren mogelijk door op het puntje van het gewenste scherm te drukken.

Motoblur verschijnt verder nog in widgetvorm. De widgets zijn vooral gericht op social networking. De widgets van Motoblur zijn vrij grof vorm gegeven. In principe past dat bij een toestel als de Defy, maar ik vind de widgets niet mooi. De widgets die HTC voor Sense heeft ontwikkeld zijn echte eyecandy, veel meer dan bij Motoblur. Handig is wel dat de Motoblurwidgets volledig aanpasbaar zijn. Zo kan de gebruiker voor hem of haar belangrijke widgets groter maken. De muziekspeler laat muziek via de gebruikelijke keuzes zoals album, artiest, etc kiezen en toont tijdens het afspelen niet alleen de albumcover maar ook songteksten via een Tunewild-connectie, wat een leuke toevoeging is. Hiernaast kan de muziekspeler ook gebruikt worden om naar radio te luisteren, muziekvideo’s op te zoeken en nummers te identificeren.

Samengevat is Motoblur een prima skin over Android die indien gewenst bijna geheel kan verdwijnen. Dat vindt ik een pluspunt ten opzichte van bijvoorbeeld het opdringerige HTC Sense. De aanpassingen vind ik verbeteringen al hoop ik wel dat Motorola voor een volgende versie van Motoblur kiest voor een andere vormgeving van de widgets.

Opvallende applicaties

Motorola heeft de Defy voorzien van een aantal extra applicaties die ik hier even kort wil bespreken. Allereerst vond ik een 3G Mobile Hotspot die precies doet wat je ervan verwacht. De applicatie maakt van de Defy een mobile hotspot. De applicatie laat zich eenvoudig en doeltreffend opzetten en is makkelijk in gebruik.Vervolgens is daar DLNA. Met deze applicatie is het mogelijk bestanden vanaf de Defy te streamen naar andere DLNA-gecertificeerde apparatuur. Met een aantal keuze-opties helpt het programma een juiste verbinding op te zetten. Niets op aan te merken. De applicatie Filemanager viel wat tegen en is uitsluitend geschikt voor Mobile Office content waardoor het downloaden van een gratis filemanager zoals bijvoorbeeld Astro nog steeds noodzakelijk is.

Phone Protal van Motorola zelf is een waardevolle toevoeging. De applicatie zorgt ervoor dat de Defy van bestanden kan worden voorzien zonder een USB-aansluiting nodig te hebben, hoewel dat ook een mogelijkheid is. Wannneer er gekozen wordt voor “beheren via Wifi” zal de Defy een verbinding opzetten. Vervolgens verschijnt er een IPadres op het scherm dat op de pc in een browser ingetypt moet worden. Daarna is de Defy te doorzoeken en kunnen er bijvoorbeeld foto’s van het toestel gehaald worden. Om data op het toestel te krijgen is Internet Explorer van Microsoft vereist. Alleen met deze browser lukt het om een netwerkverkenner te openen. Raar dat Chrome hiervoor niet geschikt is.Naast hun eigen multitouch on-screen toetsenbord levert Motorola standaard ook Swype mee. Dit toetsenbord functioneert prima op de Defy maar kan mij persoonlijk minder bekoren.

Batterij

De Defy heeft een 1500mAh batterij. Deze geeft bij gemiddeld gebruik pas na een dag of drie aan naar een lader te verlangen. Tijdens de reviewperiode heb ik het toestel vrij intensief gebruikt maar ook toen hield de batterij het gewoon twee dagen vol. Ik beoordeel het batterijgebruik daardoor beter dan gemiddeld.

Prestaties

De Defy heeft een 800Mhz processor onder de motorkap. Dankzij deze processor levert de Defy goede prestaties. Een lack of stotteren heb ik nauwelijks ervaren, terwijl ik de Defy toch stevig de sporen heb gegeven. Multitasking gaat soepel en ook het afspelen van video, met een alternatieve speler dat wel, gaat goed. Ook bij het spelen van spellen als Angry Birds geeft de Defy geen kick. Het draaien van het scherm gaat vlot genoeg, net als het opzetten van Wifi of Bluetooth.

Camera

De Defy maakt foto’s op een maximaal formaat van 5-megapixels. Zowel over de bediening als over de resultaten ben ik niet erg te spreken. De bediening is traag waardoor het maken van een foto te lang duurt. De instellingen zijn magertjes. De flitser achterop is niet in staat de foto’s gemaakt in het donker op een acceptabel niveau te brengen.

Marketing

In een markt waarbij er qua USP’s niet altijd even veel variatie is, is het zo nu en dan een welkome verrassing wanneer er een smartphone opduikt die zich onderscheidt van de rest. Daarbij hebben we hier in Europa de afgelopen tijd sowieso weinig toestellen van Motorola ontvangen, terwijl Motorola in Amerika het afgelopen jaar sterk in opmars is gekomen. Volgens de meest recente cijfers van comScore is Motorola daar derde op de lijst van meest verkochte telefoons. De Motorola Droid is daar zelfs de best verkochte Android telefoon. Motorola lijkt te broeden op een herverovering van de Europese markt. Naast de introductie van de Defy wordt binnenkort ook de tablet Xoom gelanceerd in Europa, waar hoge verewachtingen van zijn. Met een gewaarde trailer voor de Xoom deelde Motorola een tik uit naar Apple.

Terug naar de Defy. Het toestel wordt gepositioneerd met de slogan “It’s life proof”. En daarmee zullen ze voor veel consumenten een gevoelige snaar raken. Hoe voorzichtig je ook met je telefoon bent, er gaat vaak genoeg iets fout. Zo raakte het scherm van mijn toch vrij stevige HTC Touch Pro2 ooit zwaar beschadigd nadat mijn bank het besloot op te eten. Wat dat betreft is schok-proof zeker een voordeel. Je telefoon in het water laten vallen komt gok ik wat minder vaak voor, maar het stelt je wel in staat om in bad Angry Birds te spelen zonder bang te hoeven zijn dat zodra je telefoon in het water valt deze het niet meer doet. Motorola heeft er naar mijn mening goed aan gedaan om de telefoon voor party people te positioneren omdat het gevaar lonkt dat het toestel gezien wordt als een bouwvakkerstelefoon. Bill Ogle, Motorola’s Chief Marketing Officer beschrijft het toestel als volgt:

DEFY is designed to handle everything that life throws your way. With all the features consumers expect in a smartphone, DEFY packs Web browsing, entertainment and messaging capabilities as well as an exterior design that can withstand the stresses of everyday life.

Gezien het feit MotoBlur hier nog relatief onbekend is, is het cool dat Motorola het mogelijk maakt om op de website van de Defy door de MotoBlur software heen te bladeren, zodat je precies kunt zien hoe het een en ander werkt.

Watertest

Het voelt heel raar om een smartphone opzettelijk een duik in het water te laten maken. Dit gaat zo tegen gevoel en verstand in. De Defy heeft zich echter prima gehouden en deed het na zijn duik nog steeds goed. In het water raakt het scherm op hol en is dus niet meer te bedienen. Onder water foto’s maken behoort daardoor helaas niet tot de mogelijkheden. Een cameraknop op het toestel zelf had soelaas geboden maar Motorola heeft daar niet voor gekozen. Dat is bewust denk ik.

De Defy is een toestel dat tegen een stootje of een duikje kan maar is niet geschikt voor daadwerkelijk gebruik onder water. Zo wordt het toestel ook niet in de markt gezet. De Defy is zeker beter bestand tegen water en vuil dan gemiddeld. Voor een spelletje Angry Birds in bad met een gerust gevoel is de Defy prima geschikt.

Schoktest

Uiteindelijk is ook de Defy te slopen. Met een auto over het toestel heen rijden of het toestel wegslaan met een honkbalknuppel is in mijn ogen onzinnig zonder meerwaarde. Daarentegen is het natuurlijk niet ondenkbaar dat de Defy een keer uit je borstzak valt op een stenen vloer of nog erger bovenaan en van een trap. De Defy kan deze klappen makkelijk hebben. Maar ook daar geldt dat hij altijd net verkeerd kan vallen, zoals de vrienden bij Tweakers uitvonden. Toen ze het toestel voor de derde maal van de trap lieten vallen viel deze recht op het display, waardoor deze barstte. Ook is de Defy niet geschikt om met een Audi A5 over te rijden. Verder leert een zoektocht op YouTube dat het toestel inderdaad goed bestendig is tegen krassen, het morsen van een kop koffie, het laten vallen, ermee voetballen, en zand. Alleen de wasmachine werd niet overleefd.

Deze review is onderdeel van een redactionele samenwerking tussen Marketingfacts en Mobilyz. De review is geschreven door Ron de Kooter namens Mobilyz en Danny Oosterveer van Marketingfacts die de marketing rondom het device heeft beschreven. De gehele review is hier te lezen op Mobilyz.

Denise Maaskant
Community Manager bij inSided Media

Community Manager inSided| Levensgenieter| Reiziger| Impulsief| Music-addict

Categorie
Tags

4 Reacties

    Annelies Verhelst

    Ik had naar aanleiding van de kop toch wel pikantere foto’s verwacht ;-). *ja, lekker inhoudelijk commentaar Annelies*…klopt, voor al uw zinloze commentaar..


    17 februari 2011 om 13:00
    Vrooooom!

    Foto’s onderwater maken gaat wel degelijk, maar wel via een ‘omweg’: gebruik de sluitertijd


    17 februari 2011 om 13:18
    sjoerd Sijben

    Het is een hele fijne telefoon maar ik laar hem een keer op de achterkant vallen en het scherm barst, heel raar vind ik. Deze telefoon kan wel onderwater en daar maak ik nu vaak filmpjes mee.


    13 september 2012 om 14:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!