Economisch weerbericht (44): UVW?

21 augustus 2009, 07:55

{title}Met engelengeduld blijft Nouriel Roubini zijn duivelse boodschap herhalen: een V-vormig herstel moeten we vergeten. Die discussie hebben we gehad. We hebben een recessie waar je U tegen zegt, dat wil zeggen: ze is diep en we komen maar uiterst langzaam uit het dal. Met onder meer nog verder dalende huizenprijzen en een stijgende olieprijs is bovendien een W-vormige recessie, een dubbele dip, niet uitgesloten. Daarom was gisteren de melding van RTLZ zo opmerkelijk, dat ING een V-vormig herstel het meest waarschijnlijk acht in Azië. Een herstel, dat met veel goede wil misschien nog het meeste weg heeft van een V, wordt er waarschijnlijk bedoeld.

Ik denk dat we het anders moeten zien: zoals de vlag er nu is voor komen te staan, kan geen letter in het alfabet het herstelverloop goed weergeven. Zelfs een V, ergens in Azië, is onwaarschijnlijk vanwege de harde koppeling van de recessie in de Verenigde Staten met die in de rest van de wereld. Ook die discussie is nu van de baan. Hoewel?

Eerder deze maand berichtte MarketWatch over de maandelijkse economenpoll van Blue Chip Economic Indicators. Verrassenderwijs had die poll ook nu nog een traditioneel UVW-resultaat. Elliottwaver Daneric ging op zijn blog behoorlijk uit zijn dak over zoveel multiple choice-nonsens:

MARKETWATCH: About one-sixth of the group believes the recovery will be robust, resembling a V-shape on chart, as it typically does after a deep recession. Another one-sixth believes the recovery will look like a W, with a further period of weakness next year after a period of strength over the final six months of 2009.

DANERIC: Ok, again, this is proof they are reacting to the stock market. One-sixth have seen the “V” and are just gonna let that ride. One -sixth heard that the market may make a “W” and they see maybe the first half of the “W” has played out so what the heck, no harm in predicting another half of a “W”. But oh, not until 2010! (Because we are rallying right now so 2009 must be rosy – again reacting to the current market).

MARKETWATCH: The others—about two-thirds of the group—expect a U-shaped recovery, with below-trend growth until late next year.”

DANERIC: The rest of them are taking the only other alphabetic recovery position left in the multiple choice questionnaire and going with the “U” recovery. Notice anything about the 51 economists and this story? Not one predicted “no recovery” at all. (maybe that was answer “d.” – nah – I bet it wasn’t an option)

Misschien is het tijd om het CAD-principe van UVW-mapping toe te passen op de banale U, de V of de W van het economische-herstelverloop. Teneinde een meer lifelike model te verkrijgen, dat recht doet aan 21ste eeuwse dynamiek.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

20 Reacties

    Arnoud

    Ha Jaap,

    UVWA. Blijkbaar vergeet je een lettertje. De -A- staat voor anders. De meningen over het economische herstel zijn zeer sterk verdeeld omdat deze recessie, vooral als gevolg van de ingezette (nood)oplossingen waarmee men deze recessie te lijf is gegaan, met geen enkele andere recessie is te vergelijken. Daarom zal er vermoedelijk tot in lengte van jaren gesproken en gediscussieerd worden over de huidige periode! Eerst zal het stof moeten neerdwarrelen en zal pas na vele jaren de gevolgen zichtbaar worden voor consument en bijvoorbeeld voor de gepensioneerde.

    Velen zijn als gevolg van alle ellende die over hen is uitgestort op het verkeerde been gezet. Vermoedelijk omdat men vasthoudt aan bekende en vertrouwde inzichten die men op basis van historische ervaringen projecteert op de (nabije) toekomst. Positieve berichten worden afgewisseld met negatieve berichten. Hoe dan ook, alles wordt op de financiële markten juichend ontvangen. Dat vind ik zelf wel het meest opmerkelijke patroon van de afgelopen maanden.

    Zou het zo kunnen zijn dat overheden en financiële beleidsmakers, Bernanke voorop, op ontdekkingsreis zijn. In dat geval zijn ze naarstig op zoek naar een nieuw onontgonnen gebied in de hoop de voeten weer stevig in de klei te kunnen zetten.


    21 augustus 2009 om 12:32
    wim van ingen

    en dan dat treurige Nederlands weer : De vlag hangt er bij – niet de vlag staat er bij ;

    Vlaggen hebben geen erecties.


    22 augustus 2009 om 06:44
    mgvandenbroek

    @Wim van Ingen: Augurkje er bij?


    22 augustus 2009 om 06:46
    JaapBloem

    Ha die Wim:

    l-e-z-en vriend: “zoals de vlag er nu is voor komen te staan” staat er. Die 10 woordjes zijn bewust in die volgorde geplaatste en drukken een treurige onomkeerbaarheid uit.

    Verder: zoek “de vlag ervoor staat” en ge zult zien dat dit heel acceptabel en modieus “contamineus” Nederlands is.

    Groetjes, Jaap


    22 augustus 2009 om 07:28
    Arnoud Rademaker

    Voor veel bouwvakkers hangt de vlag halfstok, sinds de vlag in de nok is gehesen en de bouwvak weer voorbij is. Beleggers die recentelijk in bouwaandelen hebben geïnvesteerd zijn met vlag en wimpel geslaagd voor hun beleggingsbeleid. Hun vlag is er goed voor komen te staan:-)

    Vooralsnog hoeft de witte vlag nog niet te worden uitgehangen omdat volgens de meest recente afspraken zelfs monumentenbouw, eerder dan gepland, wordt gesteund door minister Plaskerk. We zullen later pas weten wie er aan het roer heeft gestaan van het meest bewonderde vlaggenschip. Wie maakt de meeste kans? Het werkgelegenheidsvlaggenschip van de ministers Plasker en Donner, of het kapitaalvlaggenschip van Bernanke?


    24 augustus 2009 om 12:36
    Arnoud Rademaker

    Jaap, het zal je vast niet zijn ontgaan dat er vandaag de dag en ondanks de crisis nog steeds nieuwe dundoeken bijkomen. Zelfs in het idyllische stadje Amersfoort, Zie http://www.amersfoort.nl/smartsite.shtml?id=204732 .Zo zie je maar weer, we worden aan alle kanten worden we met wapperende vrolijkheid geconfronteerd.


    24 augustus 2009 om 15:34
    JaapBloem

    @Arnoud: Als het wereldwijde bankensysteem een radicale herstructrurering nodig heeft (zie boven – die er onvoldoende gaat komen, zeg ik), als “global issuers of corporate debt are being forced to renegotiate terms in China because of capital problems”, en als de Chinezen er kapitaalsinjectiematig tussenuit sneaken omdat ze bij Confucius niet zien hoe de geldstroom ooit nog terugverdiend kan worden, terwijl er van hun stimuleringspakket te veel weglekt (Chinezen ben zuunig en Chinacentriek – terecht), dan — dan kan het uiterlijk eind 2010 weer heeeeeel erg spannend worden.

    Alternatief is dat de Yanks hun vrijage intensiveren. Ik blijf erbij: Chinerica als (tussen)oplossing om de boel aan de pruttel te houden tot de volgende technologische boom, lijkt me de aangewezen weg.


    25 augustus 2009 om 07:39
    rjvanheese

    Hmm die is leuk….ik krijg dezelfde verdeling bij n=2109. Aan het eind van de dag nog eens peilen. Ben benieuwd of de 47% double dip vanochtend vroeg al op het bord is gezet (en of ze toen wel/niet een bakje koffie op hadden toen? 😉


    26 augustus 2009 om 07:46
    Arnoud Rademaker

    Inderdaad geinig. Vooral omdat de Nederlander onvoldoende kennis heeft van financiële zaken, laat staan dat hij/zij de toekomst kan voorspellen. Zie: http://www.eufin.nl/nieuws/Nederlander-heeft-te-weinig-financiële-kennis.html .

    Maar ja, als zelfs RTLZ een casinofonds in het leven moet roepen om de beurspareltjes eruit te vissen, dan wacht ik met smart op de uitslag. Tegelijkertijd kunnen we hier de discussie sluiten omdat we weten wat ons te wachten staat. Jaap, zo’n Poll had je zelf ook kunnen bedenken. Dat had je veel tijd aan brononderzoek bespaard 🙂


    26 augustus 2009 om 09:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!