Beeld en Geluid maakt videoarchieven doorzoekbaar met crowdsourcing

20 mei 2009, 04:10

{title} Deze week lanceert Beeld en Geluid in samenwerking met de KRO het annotatiespel voor video Waisda? In spelvorm worden spelers gevraagd trefwoorden aan videomateriaal toe te kennen. Daarmee wil Beeld en Geluid de doorzoekbaarheid van videoarchieven vergroten. Dit initiatief vloeit voort uit het project Beelden voor de Toekomst dat digitalisering en ontsluiting van audiovisueel erfgoed op grote schaal mogelijk moet maken.

Heilige graal

Het goed doorzoekbaar maken van video is nog steeds een heet hangijzer. Inmiddels zijn er al veel verschillende initiatieven gestart zoals bijvoorbeeld Blinkx die video op basis van audio indexeert en Viewdle die gezichtsherkenning toepast. De heilige graal is echter nog niet gevonden. Beeld en Geluid wil dus nu spelenderwijs het internettende publiek aan het werk zetten om video doorzoekbaar te maken.

Spelenderwijs

Het spel is gebaseerd op het principe dat er sprake is van een betekenisvolle beschrijving, wanneer meerdere mensen afzonderlijk van elkaar hetzelfde over een mediafragment zeggen. Dit principe wordt onder andere door Google al met succes voor de beschrijving van fotocollecties toegepast. Beeld en Geluid en de KRO zijn de eersten ter wereld die een annotatiespel inzetten om er de beschrijvingen van audiovisuele collecties mee te verrijken.

In het spel zitten ruim 2000 verschillende items – in totaal bijna 600 uur aan uniek audiovisueel materiaal – waar het publiek gedurende een periode van zes maanden spelenderwijs beschrijvingen aan kan toevoegen. Het gaat hierbij onder andere om historische Polygoonjournaals van Beeld en Geluid en oude en recente afleveringen van Boer zoekt Vrouw, Spoorloos en Memories van de KRO.

Omdat de speler beschrijft wat er precies in een bepaalde scene te zien of te horen is – en op welk moment dit het geval is – zal het spel leiden tot een betere doorzoekbaarheid van het video materiaal. Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om snel en nauwkeurig een specifiek fragment uit een video terug te vinden, zonder eerst het hele item te hoeven bekijken of door te spoelen.

Samenwerking

Waisda? is een project van Beeld en Geluid in samenwerking met de KRO, in het kader van Beelden voor de Toekomst. De ontwikkeling van het spel is in handen van Q42. De Vrije Universiteit Amsterdam geeft in het kader van het Europese onderzoeksprogramma PrestoPRIME aanvullend advies over de verwerking van publieksbeschrijvingen en verbeteringen aan het spel.

Blijf op de hoogte

Het project is te volgen via een weblog en via Twitter. Het projectteam geeft presentaties over Waisda? tijdens het iMMovator Cross Media Café ‘Digitale Archieven’.

Dit artikel is eerder verschenen op Zoomz.nl.

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!