Mobile widgets: Nieuwe categorie naast mobile sites en apps

29 april 2009, 08:51

{title}De laatste weken is er veel aandacht geweest voor een nieuwe, sterk opkomende dienstencategorie op mobiel internet gebied: mobiele widgets. Dit zijn niet de klassieke widgets die wij van de online wereld kennen. Mobiele widgets zijn lichtgewicht mini web applicaties die op mobiele telefoons draaien en kunnen worden gepersonaliseerd. Ze maken gebruik van open standaarden zoals HTML, JavaScript en CSS en gebruiken API’s van de mobiele devices, het netwerk en van het web. Mobiele widgets worden veelal voor 1 specifieke toepassing of informatiebehoefte gebruikt. Gebruikers kunnen op hun mobiele telefoon bijvoorbeeld bijzonder snel een update krijgen van beurskoersen, het weer of sportwedstrijden.

Wat is nu de rol van mobiele widgets binnen het hele spectrum van mogelijkheden binnen mobiel internet? Wat is de relatieve waarde van mobiele widgets in vergelijking met mobiele applicaties die men kan downloaden en mobiele websites?

Websites vs Apps

Het grootste nadeel van mobiele applicaties is dat zij minder bereik hebben vanwege het downloadable karakter en relatief veel tijd en geld kosten om voor een specifiek toestel te ontwikkelen. Het grote voordeel ten opzichte van mobiele websites is de grotere functionaliteit omdat de applicatie de componenten op de mobiele telefoon zoals GPS, de camera, de contactlijst en agenda kan gebruiken, net zoals widgets.

Voordelen van mobiele sites zijn het bereik en de lagere ontwikkelkosten in vergelijking met downloadable applicaties. Nadeel van mobiele websites is veelal de beperkte functionaliteit.

Widgets combineren

Het interessante is nu dat mobiele widgets de voordelen van downloadable mobiele applicaties en mobiele websites in hoge mate combineren. Zo zijn de grootste voordelen van mobiele widgets een rijke functionaliteit, groot en snel bereik onder gebruikers, kortere en makkelijkere ontwikkeltijden en het is flexibeler vanwege de open standaarden die worden gehanteerd (W3C). Alle bestaande web ontwikkelaars kunnen nu zeer eenvoudig en snel mobiele widgets ontwikkelen. Daarnaast worden mobiele widgets momenteel ondersteund door toonaangevende mobiele partijen zoals Verizon, Softbank, Opera, Vodafone, Nokia, T-Mobile, Telefonica en Google.

Bovenstaande analyse maakt wat mij betreft duidelijk dat mobiele widgets een duidelijke en blijvende rol zullen gaan spelen in het hele ecosysteem van mobiele mogelijkheden voor uitgevers, content eigenaren, e-commerce partijen, adverteerders en ontwikkelaars.

Mobilewidgetcamp

Meer weten over mobiele widgets? Kom dan zaterdag a.s. naar het eerste grote en gratis mobiele widget evenement in Nederland met topsprekers uit Nederland en het buitenland op dit gebied. Meer informatie: Mobilewidgetcamp.nl.

Zie ook: Betavine. En bekijk ook deze MobileDevCamp videoverslagen op The Next Web.

Allround and passionate digital media professional since 1997. Studied Business Economics at the Erasmus University Rotterdam, Netherlands. Degree in Marketing & Strategy in 1997. Thesis on interactive tv, mobile internet and fixed internet. Currently, I am active as: - Freelance digital media and eBusiness consultant - Speaker - Co-founder of MobileMonday Amsterdam (www.mobilemonday.nl) - Book reviewer on a monthly basis on www.emerce.nl investigating topics like (e)marketing, innovation, digital media and technology - Teacher

Categorie
Tags

3 Reacties

    Koen Roumen

    “Het grootste nadeel van mobiele applicaties is dat zij minder bereik hebben vanwege het downloadable karakter en relatief veel tijd en geld kosten om voor een specifiek toestel te ontwikkelen.”

    Ik denk dat het wel nodig om onderscheid te maken in algemene Java applicaties en OS-toegespitste applicaties. Voor wie het onderscheid niet kent:

    – Een Java applicatie is een applicatie, geschreven in Java, die op elke telefoon/pda/wat-dan-ook draait die het Java platform ondersteunt. Zo kun je gemakkelijk een applicatie maken die bijvoorbeeld op een ‘ouderwetse’ telefoon draait met een klein schermpje en zonder touchscreen en tegelijkertijd op een moderne PDA, met groot scherm en touchscreen.

    – ‘Echte applicaties’ zijn applicaties die specifiek gemaakt zijn voor een bepaald besturingssyteem, bijvoorbeeld voor iPhone, Android, Windows Mobile of Symbian. Deze applicaties zijn moeilijker te ontwikkelen omdat je meerdere versies moet maken die veel rekening houden met de schermresolutie e.d. Het voordeel is dat ze veel beter toegespitst zijn, sneller draaien, eigen icons hebben in menu’s, etc.

    De eerste variant gebruik ik niet. Ze zijn traag en werken eigenlijk nooit zoals ik zou willen. De toegevoegde waarde boven een mobiele website is vaak minimaal. Een stuitend voorbeeld is de mobiele applicatie van de NS. Traag en duidelijk gemaakt om gemiddeld te werken; zo werkt ie voor een breed publiek op bijna elk toestel maar werkt ie eigenlijk bijna nergens perfect.

    Ik heb overigens alleen ervaring met Windows Mobile, wellicht is dit bij andere besturingssytemen anders.


    29 april 2009 om 10:26
    Yuri van Geest

    Goede aanvulling. Dank je wel hiervoor Koen. Eens.

    Het voordeel van widgets is dat je minder bezig bent met allerhande verschillen. Het is cross-platform net als Java maar dan met minder nadelen. Een widget is vaak 1 toepassing terwijl een Java app veelal meerdere gebruikerstoepassingen combineert of tracht te combineren 😉

    Hyves omarmt widgets dan ook en niet alleen vanwege dit voordeel. Hyves zal via Yme Bosma op het evenement van zaterdag a.s. een primeur presenteren door haar eigen mockups van de mobiele Hyves widget te delen met het publiek. En de achterliggende motieven en trade-offs.


    29 april 2009 om 11:40
    patrick leenheers

    Mooie discussie – ik leer zelf nog elk moment bij.

    Een belangrijke distinctie voor mij is dat widgets niet op het operating systeem draaien, maar op een gestandaardiseerde (w3c) app manager. De app manager is een abstractielaag tussen het operating systeem van de mobiele device, en de wereld van standaard web code. Symbian, Limo, Wimo, Android – voor elk van die platformen bestaan app managers die voldoen aan de w3c standaarden. Stekker aan de ene kant: OS. Stekker aan de andere kant: CSS, xHTML, Javascript. Widgets zijn dus onafhankelijk geworden van het device OS. Dat is makkelijk! En Ineens zijn alle PC Web developers ook mobile web developers geworden. Dat gaat dus heel veel mooie nieuwe apps opleveren. Er is gewoon meer voor windows geschreven dan voor mac. Dat gaat hier ook gebeuren.


    29 april 2009 om 18:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!