Nieuwe social media recruitment tool gelanceerd

21 april 2009, 06:22

{title}Vandaag wordt op HRM Live een nieuwe tool gelanceerd voor werving in sociale netwerken. De tool is ontwikkeld door Mobillion en heet Recruitr. In tegenstelling tot de vorig jaar zomer gelanceerde tool Friendhunter of de al langer bestaande Spotajob, richt deze tool zich volledig op het faciliteren van het bestaande personeel om nieuw personeel te vinden.

Kort samengevat: de meeste bedrijven kennen reeds een ‘breng een collega aan en ontvang … euro bonus’ systeem. Deze systemen zijn in de praktijk zeer succesvol wat de kwaliteit van het personeel betreft, onderzoeken hebben in het verleden uitgewezen dat deze mensen gemiddeld twee keer zo lang bij je bedrijf blijven. Maar deze systemen brengen in Nederland maar beperkt mensen binnen. Het pro actief stimuleren hiervan is daarom gewenst en daar wil Recruitr op inspelen.

Recruitr is een tool waarmee een organisatie hun medewerkers kan faciliteren om kleine advertenties (widgets) te zetten op sociale netwerksites als Linkedin en Hyves. Tevens heeft men een ‘mail a friend’ programma waarmee medewerkers vrienden kunnen mailen met een vacature.

Het mail a friend programma lijkt mij niet het meest aansprekende deel van de tool, hoewel het aanleveren van een tekst opzet geen slecht idee is als je medewerkers wilt stimuleren. En dat is eigenlijk wat het is, het aangeven: dit is de tekst zoals wij die bedacht hebben, die kan je mailen, klik hier en het gaat automatisch naar je hotmail of gmail. Er zit geen eigen mailprogramma in en je kan dus gebruik maken van je eigen adresbestanden zonder dat je deze zomaar ‘weggeeft’. Nadeel hiervan is dat het geen unieke link is in elke mail die aan het personeelslid is gekoppeld, dus moeten de reageerders aangeven door wie ze op de hoogte zijn gebracht.

Hyves

{title}Maar het gaat vooral om de widgets op Hyves en Linkedin. Hyves, met 6,9 miljoen Nederlandse gebruikers heeft natuurlijk een geweldig potentieel dat nog nauwelijks gebruikt wordt. Maar Hyves is ook heel persoonlijk en de onderzoeken die vragen hoe men staat t.o.v. geworven worden in Hyves zijn erg tegenstrijdig. Je zou kunnen zeggen, net zo tegenstrijdig als Nederlanders zelf kunnen zijn. Actief werven via Hyves is mogelijk, maar verdomd lastig en daarom ben ik groot voorstander van het gebruik van advertenties voor werving in Hyves. Dat is waar deze tool op een hele laagdrempelige manier op inspeelt. Met één druk op de knop is het mogelijk een gadget te zetten met ‘dit is een leuke functie (met functie tital erbij) bij ons bedrijf’, leuk verpakt zeg maar in iets visueels. Deze widget komt uiteraard bij je gadgets te staan, waar bijvoorbeeld de youtube video’s staan en dergelijke.

Spijtig is dat het nog niet mogelijk is dat de reageerder van Hyves ook automatisch getracked wordt. In andere woorden, als deze persoon naar de vacature gaat moet hij zijn gegevens zelf invullen om op die manier zijn vriend in aanmerking te laten komen voor de referral bonus. Ik heb me laten vertellen dat hier een aantal technische redenen voor zijn, maar als gebruiker (zowel de poster als de reageerder) zou ik me hier erg aan irriteren. De sociale component van social networking wordt op deze manier half ingezet. Wel zijn deze widgets goed zichtbaar voor vrienden, maar het echte sociale kan (nog) niet benut worden.

LinkedIN

{title}De Linkedin widget doet ongeveer hetzelfde als de Hyves widget. Je post het alleen (technisch gezien) als een soort blogpost en het postingsproces is iets omslachtiger door de technische beperking van Linkedin. Persoonlijk vind ik adverteren in Linkedin vaak overbodig aangezien je er perfect in kan zoeken en werven. Omdat het gratis adverteren is, een blogpost posten in je eigen profiel, is het echter geen weggegooid geld. Toch blijft het wat Linkedin betreft vooral een tool voor luie recruiters die quick wins willen halen die er in de wereld van sociale netwerken gewoon niet zijn. Een slimme move om in te spelen op deze wens van recruiters (het meest gehoorde argument bij mijn trainingen en lezingen is: ja, maar dit is zo arbeidsintensief, kan dat niet makkelijker?), maar het zal het rendement van deze gebruikers niet ten goede komen als ze deze tool nu ALLEEN inzetten. Het zou een mooie extra zijn.

Verbeterpunten & conclusie

Wat ook jammer is, is dat er niet heel veel gedaan wordt met bedrijfstrots. Het zit er wel in, maar als werknemer kan je niet aangeven: ik werk bij een top werkgever, jij binnenkort ook? Misschien komt het ook door de organisaties die dit in eerste instantie gaan inzetten. De drie launching customers zijn Kender Thijsen, MCB Nederland en de Suikerunie. Geen van drie heb ik al ooit in een rijtje van Great Place To Work of zo terug gezien.

Zelf denk ik dat een deel van de winst vooral te halen is uit de ‘status updates’. De kleine berichtjes van mensen die hun profiel hebben geüpdate waarin staat dat bedrijf X zoekt een Vacature Y. Het is een stukje bewustwording en gratis reclame binnen de sociale kringen van mensen die er werken.

Full discolsure: ik ben als adviseur betrokken geweest bij Recruitr en hoewel ik denk volledig objectief te zijn gebleven kan ik dat niet 100% garanderen.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!