Economisch Weerbericht (2): het R-woord

24 oktober 2008, 07:55

{title}Nadat oud-FED-voorman Alan Greenspan gisteren had toegegeven, dat de controle op het financiële systeem dramatisch heeft gefaald, daalden deze vrijdag de beurzen in Azië nog verder.

Het is duidelijker dan vorige week, dat we met zijn allen aan een strohalm hangen, maar wat moet marketing daarmee? Hetzelfde als veel andere bedrijfsfuncties. Behalve niet “in denial” zijn, eigenlijk drie dingen:

  1. Economisch gezond zijn
  2. Klussen doen die u op het lijf zijn geschreven, plus een paar die goed zijn voor uw ontwikkeling
  3. Meer waarde leveren met minder mensen in minder tijd, dus: slimmer werken, want budgetten staan onder druk

‘Klant, geef zelf aan wat u wilt betalen.’ Deze Toyota-reclame zit de Duitse auto-industrie momenteel niet lekker: al weken geleden zijn er productielijnen stilgelegd. Naarmate de crisis zich verdiept en wereldwijd, van de bouw tot aan pensioenen, mensen voor hun hachje vrezen, zal overal de vraag fors dalen. Dan zijn mijn drie punten makkelijker gezegd dan gedaan.

Daarom terug naar punt 1: niet “in denial” zijn. Terwijl Bernanke hardnekkig het R-woord vermijdt, spraken de Britse bankpresident King en premier Gordon Brown deze week wel van een recessie. Het gaf Greenspan de gelegenheid om zijn uiterste zorg te ventileren, terwijl de EU aandringt op wereldwijde actie. Die komt er op 15 november, en voordien zal er al flink wat voorgekookt zijn over de herinrichting van ons nieuwe financiële stelsel. “Socialisme 2.0” zeggen sommigen.

Steve Forbes, die weer eens op de cover van zijn eigen blad prijkt, heeft het daarentegen over “How Capitalism Will Save Us”. We hebben gouden tijden beleefd, nu gaat het ineens om allerlei redenen een stuk minder, maar als we de handen ineen slaan, kruipen we volgend jaar gewoon weer langzaam uit het dal. Want cash is er zat.

Dat is een interessante gedachte, maar doet me erg denken aan het rapport “The Great Media Depression” van maart dit jaar, dat het media-sentiment van 1929 met nu vergelijkt. Een klein citaat:

The daily news media of the time didn’t think the stock crash was quite so bleak, despite record selling and billions of dollars in losses. The Oct. 31, 1929, New York Times summed up the devastating six-day decline as: “the market quickly regained its poise and stability.” The same day, The Washington Post discussed “the passing of the crisis.” But economic disaster was just beginning.

De problemen van vandaag zijn een stuk beter geanalyseerd en daarmee lijkt het negatieve sentiment een stuk reëler. Drie punten noemde ik u, om voor elkaar te hebben en te houden. Beetje obligaat misschien, maar im grossen Ganzen is dat het wel. Wat niet “in denial” zijn betreft, geeft humor als het moet de laatste hoop: “Melville is een fameus econoom: één op de honderd keer heeft hij het bij het rechte eind.”

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

5 Reacties

    JaapBloem

    Net op de Duitse tv: waarschijnlijk massa-ontslagen bij VW.


    24 oktober 2008 om 08:00
    Lex

    Dan wil ik bij deze iedereen oproepen om vol in aandelen te gaan, dan zijn we er zo weer uit en maak ik m’n verlies weer een beetje goed (-;


    24 oktober 2008 om 10:15
    Arnoud Rademaker

    @ Jaap,

    4. Wat had u moeten doen?

    Vet op de botten kweken. Ofwel, voldoende (spaar)saldo hebben opgebouwd om deze tijd uit te zingen.

    In mijn omgeving merk ik dat er op dit moment een vraaguitval plaatsvindt bij de kleinere bedrijven (ZZP) die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Consumenten, waarschijnlijk als gevolg van de negatieve berichtgeving, bezuinigen zelfs op hun uitgaven voor (para)medische zorg.

    Als deze situatie aanhoudt, dan zullen veel kleine bedrijven die tot over hun oren in de schuld zitten, vanzelf verdwijnen. Een alternatief is wellicht de mogelijkheid om onder de kostprijs gaan werken zodat zij het hoofd nog een beetje boven het water kunnen houden. Vakanties en pensioenopbouw worden dan misschien uitgesteld. Zou het in de branche waar jij werkzaam in bent anders zijn?

    Degenen die voldoende reserves hebben opgebouwd, konden uiteindelijk wel eens profiteren van de huidige situatie en bovendien alsnog beloond worden op hun uitgestelde consumptie-uitgavenpatroon. Het verdwijnen van collega’s maakt het weer mogelijk om te groeien. Volgens mij is dit een normaal verschijnsel binnen de context van een normale conjuncturele cyclus. Helaas, wordt het kweken van reserves als onzinnigs beschouwd tijdens de jaren waarop de economie gigantisch groeit.

    Heeft u geen reserves opgebouwd? Neem het u voor om na de crisis alsnog uw solvabiliteit te verbeteren. Want één ding is zeker, zo zwartgallig men nu is, zo optimistisch wordt men weer. Zelfs op de beurs! Grote kans dat ZZP’ers dan weer overgaan op de orde van de dag en alsnog de nieuwste glimmende Audi bestellen.


    25 oktober 2008 om 10:18
    JaapBloem

    @Arnoudoud

    Dank voor je uitvoerige reactie. Point (4) taken, maar je begrijpt dak r 3 wou 😉

    Voor wie nog even naar de winkel kan rennen een tip: koop de Frankfurter Allgemeine Zeitung en spel ten minste het Wirtschafts-katern uit. Geweldig artikel van Horst Siebert, getiteld “Ein Regelwerk für die Finanzmärkte”. Siebert (70) komt binnenkort met een nieuw boek: “Rules for the Global Economy”.

    Ook erg interessant is de visie van Anna Schwartz (92), boezemvriendin van Milton Friiedman en grand old lady van de economie, die 29 bewust heeft meegemaakt en vanaf 1941 tot op heden (sic!) werkzaam is bij NBER, het Amerikaanse National Bureau of Economic Research. Zij zegt, dat het redden van ALLE banken, zonder onderscheid, volstrekt verkeerd is. Over de hele linie moeten overheden de slechte leningen opkopen, maar als een bank het te bont heeft gemaakt, moet die gewoon kapot gaan. Dat staat natuurlijk haaks op het idee dat de huidige crisis juist onbehoorlijke vorm heeft aangenomen, omdat Lehman Bros niet is gered. Schwartz vindt waarschijnlijk dat zachte heelmeesters … juist. Siebert in zijn verhaal vindt dat ook. Verkeerde maatregelen hebben tot gevolg dat de crisis langer duurt.

    De meest gevierde econoom van dit moment is Nouriel Roubini. Hij voorspelde een tijd geleden al preciers wat er nu gaande is, maar werd toen niet voor vol aangezien. De crisis zal zich volgens hem nog verder verdiepen, wat de 24ste oktober in retrospect misschien inderdaad de status gaat geven waar ik vorige week al bang voor was.


    25 oktober 2008 om 12:41
    Arnoud Rademaker

    @Marco,

    Inderdaad, een indrukwekkende lijst. Het lijkt me voor banken ook een mooi begin om een einde te maken aan het ontstane wantrouwen en bovendien kunnen zij met een schone lei opnieuw beginnen als zij deze lijst serieus nemen. Ik heb maar één kritische noot ten aanzien van zijn mooie lijst, namelijk punt 29! Is de ellende niet met dit punt ontstaan 🙂


    27 oktober 2008 om 09:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!