Heb jij je Linkedin contactenlijst al opgeschoond?

7 maart 2008, 06:32

logo linkedinDe populariteit van de netwerksite Linkedin neemt de laatste tijd gestaag toe. Toen ik een paar jaar geleden een profiel aanmaakte op Linkedin was ik een van de weinigen. In die tijd was openBC (het tegenwoordige Xing) een stuk populairder onder de Nederlanders. Tegenwoordig hoor ik eigenlijk alleen nog maar van LinkedIn (zakelijk gezien) en gebruik ik Linkedin als vervanging van mijn visitekaartjesbak. Eens in de zoveel tijd schoon ik mijn visitekaartjes op, maar mijn Linkedin profiel heb ik tot op heden nog nooit opgeschoond, terwijl deze functie wel onlangs is toegevoegd. Er komen alleen maar contacten bij in plaats van dat het er minder worden. Hoe is dat bij jou? Klik door naar de poll en geef je mening in de keuzelijst!

Mark de Bruin
Online specialist (app & web) bij 9292

Mark de Bruin (@mdebruin) schreef in 2007 zijn eerste blog bij Marketingfacts. Inmiddels zijn het er meer dan 150. Mark (1976) is een senior marketingprofessional met expertises in online marketing, innovatie en apps op basis van inzichten uit de markt en klant onderzoek. Onderwerpen waar Mark graag over schrijft zijn: apps, Spotify, social media, trends en innovatie. Mark heeft vanaf 1997 bij deze werkgevers gewerkt aan innovatie, product ontwikkeling & marketing: Philips Origin eCommerce (1997/1998), PTT Post (1998-2000), Het Financieele Dagblad (2000-2004) 9292OV (2004-2011), ANWB (2011-2022) en weer 9292 (vanaf 2022).

Categorie
Tags

22 Reacties

    Mark de Bruin

    Voor de poll moet je even iets naar boven scrollen 😉


    7 maart 2008 om 06:56
    media

    Goede vraag, ik realiseer me dat ik nog nooit mensen uit mijn LinkedIn-lijst heb verwijderd. Inmiddels 500+ mensen inj mijn lijstje dus dat zou nog een aardige klus worden om dat allemaal na te lopen.


    7 maart 2008 om 07:03
    Mark de Bruin

    Als je mij maar niet verwijderd 😉

    Al die 500+ mensen zien dus telkens als zij inloggen met wie jij contacten hebt gelegd.

    In wezen zou je bij Linkedin hetzelfde moeten hebben als bij Hyves, dat je kunt instellen wie wat mag zien.


    7 maart 2008 om 07:07
    Egbert Daansen

    Op zich heb je die keuze. Je kunt het tonen van je contactenlijst aan of uit zetten. Ik zie ook niet waarom je iemand in je contactenlijst zou opnemen waarvan je dan niet wilt dat die zien wie je overige contacten zijn. Behalve dan bijvoorbeeld je leidinggevende versus recruiters, daarvan kan ik me voorstellen dat je dat zou willen afschermen. Ik doe dat in ieder geval niet.


    7 maart 2008 om 07:32
    Jelmer de Jong

    Opschonen is voor mij niet nodig. Met 93 contacts die ik allemaal ken is er nog genoeg overzicht. Naar mijn mening heeft LinkedIn alleen waarde als je ook waardevol met je contact omgaat, dus niet een wedstrijd doet in de trend van “wie heeft de meeste”.


    7 maart 2008 om 08:00
    Edwin van de Bospoort

    In het begin was het hip om zoveel mogelijk links te hebben. We hebben vast allemaal wel eens een request geaccepteerd van iemand die je niet kende, maar die wél veel connecties had. Gelukkig is er nu een kwaliteitsslag gaande en accepteren steeds meer mensen alleen maar connecties van mensen die ze echt kennen. Helaas zitten er nog steeds headhunters en groepsfanatiekelingen tussen die lukraak uitnodigingen versturen. Dat blijft jammer, maar ik denk dat het nog maar van tijdelijke aard is. De functie om contacten te verwijderen bestond altijd al (maar ging via mail), ik ben blij dat ie iets prominenter is aangeboden nu.


    7 maart 2008 om 08:01
    (verwijderd)

    @Mark: Je linkedIn lijst hoeft natuurlijk precies niet gelijk te zijn aan je Hyves lijst (en die is weer niet gelijk aan de mensen in je telefoon). In de vele discussies op internet over online identiteit wordt altijd rekening gehouden met meerdere “persona’s”. Je bent wel dezelfde persoon, maar je beweegt in verschillende sociale kringen. Er moet een online methode zijn om deze te scheiden.


    7 maart 2008 om 08:05
    Rob Elbers

    Had snel even een Engels-sprekende Italiaanse copywriter nodig. Gevonden op LinkedIn. En wanneer je iets snel wilt hebben is een adresje aan de overkant van de plas ook wel handig: het verkort levertijden. ;o) . Vond ook nog een oud collega. Xing heb ik opgezegd. Linkedin-adressen zijn bij mij van mensen die ik ken.


    7 maart 2008 om 08:19
    Roy Tomeij

    Ik heb een heel simpel criterium voordat iemand in mijn lijst komt: ik moet je gesproken hebben en als ik een maand later je naam zie nog weten wie je bent. Zo kijk ik af en toe door m’n lijst en als ik op basis van de naam niet weet hoe of wat: delete 🙂


    7 maart 2008 om 08:28
    Arno Bouwens

    Opschonen vind ik een zeer gevaarlijke actie. Contacten die nu zinloos lijken, kunnen over 3 jaar ineens zeer waardevol blijken. Als je iemand terug zoekt die je destijds verwijderd hebt, kan het een speld in een hooiberg zijn. Beter zou het zijn als je een datum waarop je met iemand linked kunt toevoegen.

    Dan kun je in ieder geval op tijdvak door je relaties als je iemand zoekt die je jaren geleden voor het laatst hebt gesproken.


    7 maart 2008 om 09:58
    Edwin van de Bospoort

    @ Arno: Helemaal met je eens, maar dat zou linkedin allang moeten weten toch? Ze registreren ook datum bij een invitation, dan zou dat vast ook wel bij een accept worden gedaan. Kwestie van tonen lijkt me. Hebben ze een ideeënbus?


    7 maart 2008 om 10:04
    Arne Hulstein

    Ik heb wel een grote lijst contacten op LinkedIn en ja, daar zitten er ook bij die ik nog niet gesproken heb. Aan de andere kant heeft dat ook wel weer een bepaalde waarde. Via mijn netwerk is een bevriend Amerikaans bedrijf al aan twee nieuwe medewerkers gekomen in Europa en India. Ik vind het belangrijk dat je je netwerk goed kunt inzetten om anderen te ondersteunen. Gunnen etc. 😉


    7 maart 2008 om 10:19
    Tamara Gielen

    Een half jaar geleden had ik 800+ contacten in LinkedIn omdat ik vroeger iedereen accepteerde als connectie die erom vroeg. Op een gegeven moment heb ik besloten om enkel nog connecties te aanvaarden van mensen die ik ken, of die in België gesitueerd zijn of iets te maken hebben met mijn vakgebied zijnde email marketing. Ik ben toen met de grove borstel door mijn contactenlijst gegaan en bleef na deze opschoon actie nog met een dikke 400 contacten over…


    7 maart 2008 om 10:45
    Diaan

    Eerlijk gezegd krijg ik altijd een beetje argwaan bij kleine (startende) ondernemers met >500 contacten. Het moet wel heel erg bij je business passen, anders val je in mijn ogen snel onder de groep ‘verzamelaars’.

    Mijn eigen LinkedIn lijst is relatief kort sinds ik alle wazige contacten (uit de beginperiode) eruit gehaald heb. Wie er in staat ken en waardeer ik.

    Ik ben die starters “ik ben ook freelancer en misschien dat jij mij wat van je opdrachten kunt toeschuiven” ook wel erg zat. Aanvankelijk schreef ik nog dat ik alleen opdrachten doorspeel aan mensen waar ik blind voor kan gaan instaan, nu druk ik veel sneller op delete. Het gebruik van LinkedIn is veel kwalitatiever geworden en dat bevalt me wel, eigenlijk.

    Diaan


    7 maart 2008 om 11:22
    Langace

    Ik denk vooral dat sommige mensen die je misschien niet zo goed kent maar wel nodig kan hebben belangrijk zijn in je lijst. Iedereen die ik “waardeer” staat in me gsm. Die mensen + heel veel andere waarmee ik gesproken heb op me linkedin. De verzamel bak dus.

    Waar ik een hekel aan heb is bv iemand van ABN Amro en die heeft dan alleeen collega’s in zijn lijst staan en zijn vader en moeder.


    9 maart 2008 om 08:15
    Maarten Soetens

    Waarom zou je contact personen willen verwijderen?


    9 maart 2008 om 10:29
    Hans Mampaey

    Ik link in principe enkel met mensen in mijn vakgebied of met mensen waarvoor ik in de toekomst van waarde kan zijn.. op welke manier dan ook.


    9 maart 2008 om 19:49
    chi666

    ja, ik schoon op. Met enige regelmaat. Dan gooi ik iedereen eruit waarvan ik geen idee meer heb wie het is en waar ik ze van ken. Dat zijn dus ook mensen die ik niet meer gesproken heb de laatste tijd, mensen die b.v. ooit een keer in een training hebben gezeten en verder nooit meer iets hebben laten horen, etc. Gevaarlijk? Tja, je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Maar voor mij is het wel noodzakelijk, aangezien ik mensen ook train hierin en altijd stel dat kwaliteit voor kwantiteit moet gaan.

    Ik verwijder die mensen omdat ik op deze manier kan zien wie ik echt ken. En als ik dan iemand tegenkom die ik zou willen ontmoeten (of werven of…) een intro kan vragen van iemand die hem of haar echt kent. Ik geef toe, als iemand mij nog wel kent is dat lastiger, maar dan maak je je excuus van: ik wist dat je naam me bekend voorkwam. Maar ik ben wel voor opschonen.

    Ik weet dat een vriend van me recent van 2500+ connecties (uit de begintijd van Linkedin met een ‘ik heb de grootste syndroom’ naar minder dan 500 is gegaan. Was een hoop werk, maar wel de moeite waard.


    10 maart 2008 om 05:25
    Lars

    Voorkomen is beter dan genezen – ik ben erg kritisch op wie ik al dan niet toevoeg; scheelt in de fluff.


    10 maart 2008 om 08:46
    jpschadde

    Kritische selectie voorkomt opschoonbenodigdheden, toch? Nu is mijn LinkedIn beperkt en was ik niet van plan om mensen toe te voegen die ik 1x gesproken heb, bij Hyves was dat eerst anders.

    Dat is wel een issue ook (ik heb een vriend minder, wie zou dat zijn) de laatste tijd. Gelukkig heb ik m’n bestand al opgeschoond, dus zal ik niet zoveel klachten horen.

    Dus ik sluit me volledig aan bij Lars!


    10 maart 2008 om 09:55
    Stef

    Hoe kun je een eerder verwijderd Linkedin contact terug halen?


    5 november 2008 om 14:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!