Vandalisme in Second Life

2 januari 2007, 15:53

Vandalisme in Second LifeAls je een buitencampagne voert weet je zeker dat je abri- en billboardexploitant je uitingen schoon en vrij van vandalisme houdt. En als je een website hebt kun je ervan uitgaan dat ook deze regelmatig gecontroleerd wordt, en vakkundig tegen digitaal bekladden beschermd is. Maar hoe zit dat eigenlijk met je optrekje in Second Life?

Er zijn in de afgelopen maand in Second Life tenminste twee voorvallen van digitaal vandalisme geweest. Eéntje tijdens een CNet interview, waarbij ‘miljonair’ Anshe Chung met gigantische penissen bekogeld werd, en een andere tijdens de kerstdagen, waarbij diezelfde penissen ineens groen en met een kerstmutsje op complete regio’s onveilig maakten. Beide gevallen liepen natuurlijk nogal in ‘t oog, en konden door Linden Lab’s programmeurs met een paar uurtjes hard werken worden opgeschoond.

Maar hoe zit dat eigenlijk met vandalisme op veel kleinere, sterker gefocuste schaal? Wat kan ABN/AMRO bijvoorbeeld doen als iemand één zo’n gigantische penis midden in hun kantoortje plaatst? Hebben zij iemand die de hele boel dag en nacht in de gaten houdt, en connecties bij Linden Lab om eventueel vandalisme te laten verwijderen?

Carl Mangold
Video Advertising & Content Producer bij Carl Mangold

Carl Mangold produceert video advertising en -content voor online marketing, van concept tot en met oplevering. Én realiseert en optimaliseert het bereik ervan, op basis van in overleg gedefinieerde KPI's. “People around the world are now watching 1.000.000.000 hours of Youtube’s incredible content every single day!” (Cristos Goodrow, Youtube) “We move towards a world where video is at the heart of all our services” (Mark Zuckerberg, 27 juli 2016) “Video is where all of media is headed right now. There is no more valuable piece of property or entity then video in the world of media at all.” (Casey Neistat, 6 sept. 2016)

Categorie
Tags

11 Reacties

    Sjonnie

    Nou eh, ik wil wel een Second Life politiebureau beginnen als Linden Labs bijvoorbeeld 2% police-tax incasseert en aan mij geeft 😉


    2 januari 2007 om 17:28
    Thomas

    Ik snap het probleem niet zo.

    Als iemand in een echt ABN kantoor een grote penis plaatst, vermoed ik dat die verwijderd wordt.

    Lijkt me vrij logisch dat dat ook in een virtueel kantoor gebeurt.

    Of zijn de deuren van het virtuele kantoor dag en nacht open maar is er geen personeel?

    Dan lijkt me dat eigen schuld dikke bult en moet de schoenmaakploeg ’s ochtends alle drugsverslaafden het pand uitjagen.

    Maargoed, graag nog meer artikelen over Second Life, want dat gaat het helemaal worden vorige jaar!


    2 januari 2007 om 18:51
    Bjorn

    Als je iets virtueel kunt bekladden, dan kun je het ook geautomatiseerd schoonmaken. Ik weet niet hoe interactief dat ABN Amro-kantoor in Second Life is, maar kun je dat niet gewoon rebooten? Easy does it! 🙂


    2 januari 2007 om 21:21
    MrFrans

    Als je geen penisen in je kantoor wilt is dat heel gemakkelijk te regelen in SL. Je kan ten eerste het maken(rezzen) van objecten uitzetten. En als je mensen well de mogelijkheid wilt geven om iets te rezzen kan je ook een beprekte tijdsduur instellen dat het op je land blijft.

    De 2 problemen die er zijn, is dat de meeste RL bedrijven geen verstand hebben van de gebruikers interface en dus niet de goede settings zetten zodat ze gevrijwaard zijn van de meeste misbruik, en ook niet iemand met ervaring inhuring om de event te begeleiden.

    Het overgebleven probleem is dan nog de zelf replicerende objecten zoals de groene penissen met een kerstmuts, maar dat is grotendeels een probleem van de mainland, waar bijna geen RL bedrijven zitten. De mainland is een groot continent beheerd door LL en daar hebben vooral individuele gebruikers hun land, waardoor er ook meer potentie voor misbruik is.

    Daarom hebben RL bedrijven ook vaak gewoon hiun eigen eilanden, zodat ze zelf meer controle en mogelijkheden hebben omzichzelf van misbruik te vrijwaren. Dus ABN/AMRO heeft inprincipe genoeg tools tot zijn beschikking om zich te beschermen tegen groene penisen. Zo een attack wordt trouwens een grey goo attack genoemd.

    Trouwens je vergelijking met abri’s gaat niet helemaal op, Abri worden ook beklad en het kan dagen duren voordat die schoongemaakt worden, in SL gaat het schoonmaken meestal een heel stuk sneller.


    3 januari 2007 om 03:45
    MrFrans

    Ik weet niet precies wat ze precies deden, dus lastig te zeggen.

    Wat ik van de tour begrijp is dat ze langs verschillende locaties gingen om die te bezichtigen, dan is het lastig, want de macht om mensen te bannen of het onmogelijk te maken iets te rezzen ligt bij land eigenaren/managers.

    Als het wel op een specifiek locatie was dan is het gewoon mogelijk om het ze onmogelijk te maken iets op het land te zetten, en als ze lastig op andere manieren zijn. Bv de borden aan hun avatar te bevestigen. Dan kan je ze ook altijd nog bannen van het land. Wat je ook in RL(real life) zou doen, als mensen met grote banners protesteren en/of reclame proberen te maken waar het niet mag. Alleen in SL is het makkelijker, in RL heb je daar een grote man beveiligings man voor die ze streng toe spreekt.


    3 januari 2007 om 05:15
    Annet

    Carl, bedoeld als spraakmakend, maar doe eens onderzoek in het medium, en kom dan nog een terug. SPAM uiteraard in SL ook, maar er zijn restricties zoals MrFrans aangeeft…

    …doe onderzoek en kom nog eens terug met je kritiek! 😉


    4 januari 2007 om 02:25
    mangold

    @Annet: Denk je dat ik na een paar uurtjes onderzoek met betere kritiek en antwoorden kan komen dan mensen zoals MrFrans?


    4 januari 2007 om 05:55
    Annet

    @Carl

    nee precies, interessante commentaren. Trouwens: onlangs is een medewerker van een nieuw te lanceren drankje gebanned uit SIM Amsterdam, omdat het bedrijf met soortgelijke borden als Evident het product promootte. Wat ik er jammer aan vind, is dat het bedrijf goed had nagedacht over de methode: het ter plekke betalen van SL leden als zij de borden omhoog hielden. Per 5 minuten 100 linden. Het liep storm. Helaas dacht de “niet nederlandse” SIM owner van Amsterdam daar anders over. Terwijl ik mij kan indenken dat deze vorm van adverteren prima werkt, mits je de borden in afmeting een beetje binnen proportie houdt 😉

    @MrFrans

    hoe kan ik je bereiken? via jouw site kan ik geen mailadres vinden 😉 of kijk ik dan wellicht een beetje scheel?


    4 januari 2007 om 09:09
    MrFrans

    mrfrans@gmail.com


    5 januari 2007 om 03:07

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!