Overname YouTube sluw spel Microsoft?

17 oktober 2006, 12:17

Google betaald

t de hoofdprijs voor YouTube. Nauwelijks bekomen van het bericht dat Google het astronomische bedrag van 1.6 miljard dollar voor YouTube neertelt duiken er berichten op in pers die de trotse nieuwe eigenaar zouden moeten verontrusten. Niet alleen dreigende rechtenkwestie in het kader van de illegale content op YouTube en daaruit mogelijk voortvloeiende claims zullen Google de komende periode bezighouden, ook de hardnekkige signalen uit de markt dat de hele deal een settup zou zijn van Microsoft doet het management nog nadrukkelijker achter de oren krabben. Is dit een voorbeeld van de conspiratie theorie?

De eerste reactie van de media was dat Google erg slagvaardig was en YouTube voor de neus van Gates zijn neefjes zou hebben weggekaapt maar steeds vaker hoor je dat Microsoft zelf de geruchten rondom hun belangstelling voor YouTube in de markt zou hebben gebracht. Er zou een nog grotere prooi voor Microsoft in het verschiet liggen en met de 1.6 miljard dollar heeft Google nu wel een grote greep uit de rijkelijk gevulde oorlogskas moeten doen waardoor het wat verzwakt lijkt en met de dreiging van de rechtzaken ook reserves zal moeten behouden. En dat betekend

t gewoonweg minder concurrentie voor Microsoft. Een aanvaardbare theorie die hout snijdt lijkt me, zeker nu het gerucht gaat dat Microsoft zich nog nadrukkelijker met content gaat bezighouden en een samenwerking heeft opgestart met Sony, NBC, CBS en AOL en zelf een grote overname overweegt. Spannend!

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

15 Reacties

    Henk

    Google verzwakt, hoezo ze hebben voor het overname bedrag aandelen uitgegeven, dus alle geld is nog in kas, en neem heus maar aan dat Google zijn due diligence wel heeft gedaan anders heeft een CEO en een CFO ook een probleem met aansprakelijkheid, en de aandeelhouders van YouTube zijn nu dus aandeelhouders Google en zullen wel goed hun best gaan doen zodat ze de aandelen ook goed kunnen verkopen, dan pas hebben ze echt geld


    17 oktober 2006 om 13:02
    Robbert

    Voor zover mij bekend is de deal in aandelen betaald en niet in cash en heeft Google nog zo’n 10 miljard dollar in de oorlogskas. Ik vind het geen hele overtuigende conspiracy theory.


    17 oktober 2006 om 13:03
    Francesco

    Absoluut, zeer ingewikkelde kwestie. De prijs van $ 1,6 mld lijkt inderdaad de hoofdprijs, maar ondanks dit schijnbare zeer hoge bedrag zal dit voor de kaspositie van Google geen aderlating zal zijn. Probleem zit ‘m meer in ’t juridische (rechten) en dan met name wat dit kan betekenen voor de toekomst. Daarnaast blijft natuurlijk de druk van de aanhouders sterk aanwezig. De verwachtingen zijn hoog en we weten allemaal nog wat de koers deed nadat een omzetverwachting licht teviel. Alles bij elkaar dus erg risicovol zou ik (als leek) zeggen.


    17 oktober 2006 om 13:09
    Paul de Beer

    Je praat over 1% van de beurswaarde Google, ze kunnen (eenvoudig) nog een deal van minimaal 10 miljard aan (maar zijn er nog voordelige 2.0 diamantjes te koop). Samenwerking is wat anders dan bezitten, elke Amerikaanse media-ho wil met Google of Microsoft samenwerken. Zoals je laatst nog in een interviewtje met Steve Ballmer hebt kunnen lezen zijn er sowieso maar een handjevol partijen die een overname van deze omvang aankunnen (eens), en dus hadden ze allemaal ‘interesse’.

    Ik maak mij sterk dat Google nog dit jaar met een oplossing voor de rechtkwestie komt, daardoor ‘slechts’ 50 miljoen filmpjes p/d kan vertonen, de winst via AdWords/Sense in YouTube kan bijschrijven en de analisten tevreden stelt voor de volgende rapportage. Resultaat: beurswaarde met miljarden (hierdoor) verhogen, dus meer geld in kas voor overname van (uiteindelijk wellicht) MS of Yahoo.


    17 oktober 2006 om 13:42
    Gijsbregt

    Mooie theorie over een samenzwering (beter woord dan conspiratie), maar lijkt me niet meer dan een theorie. Eric Schmidt maakt sinds vorige week een uitgebreide ronde langs alle content producers (zoals ABC, Viacom, Newscorp) om te melden dat Google echt niet in de contentproductie gaat. Dus wil Google alleen maar zorgen dat alle content (makkelijk) beschikbaar komt. Dat kan heel lucratief zijn, of in de woorden van Steve Ballmer: “If you believe it’s the future of TV, it’s clearly worth $1.6 billion. If you believe it’s something else, you could write down that maybe it’s not worth much at all.”

    De vraag is dus of webTV en dan vooral via YouTube toekomst heeft. De eerste vraag beantwoord ik volmondig met “ja”. De tweede vraag beantwoordt Google in ieder geval met “ja”. Hier heb ik wat meer reserves. Als YouTube (als platform of instrument) toekomst heeft, dan lukt het zeker om de rechten kwesties op te lossen. Daar heeft Google veel ervaring mee en kent ze klappen van de zweep (zie België en Frankrijk).

    De strijd tussen Google en Microsoft zal niet over de rug van YouTube beslist worden (als die al beslist wordt). Maar Google heeft voorlopig wel 60% van de audiovisuele contentmarkt op internet in handen. Nu Microsoft weer.


    17 oktober 2006 om 13:51
    Gilbert

    Ik betaal, wij betalen, Google betaalT.

    Grappig om te zien dat op de een of andere manier het woord ‘betalen’ altijd fout vervoegd wordt. Terwijl het toch zo makkelijk is: nergens een vorm van ‘hebben’ of ‘zijn’ in de zin? Gebruik dan een T! Bij ‘neertellen’ in de tweede zin ging het wel goed trouwens 😉

    En bij ‘betekenen’ ga je weer de misT in…:-(

    Anywee: het zou mij niets verbazen als Microsoft in 2007 dichter tegen rivaal Yahoo gaat aankruipen. Dit in het kader van: the enemy of my enemy is my friend. Maar een overname lijkt me stug.

    Toch zie ik wel wat in die conspiracy theorie van Albert. Ik ben namelijk van mening dat de overname van YouTube door Google eigenlijk een vorm van zwakte is: hun eigen video product liep niet lekker genoeg. Wat kopen ze nu eigenlijk primair met YouTube: bezoek of content?

    Niets zo ontrouw als de jongste generatie internetters, dus om bezoek kan het Google niet te doen zijn geweest. Maar is de content nu echt die 1.6 miljard waard? Er hangt op de helft van die content een claim wegens inbreuk op van alles en nog wat, ter waarde van minstens dat zelfde bedrag.

    Volgens mij redeneerde Google vanuit angst: ok, het is veel geld, maar als Microsoft of Yahoo YT in handen krijgen, dan kan dat weleens een boost voor hun search producten betekenen en dat kunnen we niet hebben. Kopen die tent!

    Ik weet overigens ook wie Jimmy Hoffa vermoord heeft…


    17 oktober 2006 om 14:56
    venturo

    Gilbert je hebt helemaal gelijk maar dat is het nadeel van woordjes schrappen en het niet meer nalezen. Maar volgens mij is het wel de “conspiracy theory” of de conspiratie theorie in goed Nederlands denk ik 🙂


    17 oktober 2006 om 16:15
    daan

    Er is helemaal geen sprake van geld bij deze deal. Het is betaald in aandelen die de youtubemakers niet te gelde kunnen maken.


    17 oktober 2006 om 16:30
    venturo

    Het idee is dan Google met Youtube een Trojaans Paard naar binnen heeft gesjouwd. De waarde van het aandeel komt ter discussie als de claims gaan stromen. Het blijft in deze situatie van schaarste mi ook een fantoomwaarde.


    17 oktober 2006 om 16:45
    Svinus

    Denk wel dat Google weet waar ze mee bezig is, vergeet niet dat binnen afzienbare tijd ook hun gratis draadloos netwerk project van start gaat. Op termijn zal internet voor een groot deel afhangen van Google meer dan het nu al het geval is. Rij je nu tegen de kar van Google dan kan je dat in de toekomst wel eens zuur opbreken


    18 oktober 2006 om 05:32
    Gijsbregt

    @ Mark

    Ik ken het artikel van Yme. Maar de toekomst van TV via het internet zal niet gestopt worden door technologische kwesties. Cable doet het goed in een aantal landen, maar in veel landen ook helemaal niet, wegens een ontbrekend kabelnetwerk. Het belang van internet dat wel TV aan kan (draadloos of via glas of via koper) is veel te groot. Overigens betekent dit niet dat we volgend jaar allemaal onze (analoge) abonnementen op de kabel de deur uit doen. Mijn scope is iets langer: 4-7 jaar.


    18 oktober 2006 om 09:52
    Jorden Lentze

    Graag wil ik erop wijzen dat Google van tevoren op de hoogte was van de problemen met de auteursrechten bij YouTube. Tevens was YouTube al met bijna alle media bedrijven in gesprek over compensatie. Dit lijkt mij niet echt een val.

    Het lijkt mij ook een goede zet om tijdens de onderhandelingen de druk op te voeren op Google door met rechtzaken te dreigen. Gewoon een onderhandelingstaktiek.


    19 oktober 2006 om 06:19
    Gijsbregt

    Google gaat nog wel even door. De Q3 cijfers zijn zojuist bekend geworden. Met dank aan het FD:

    Aandeel Google stijgt na recordwinst

    Google, de meest gebruikte internetzoekmachine ter wereld, heeft in het derde kwartaal van 2006 een nettowinst behaald van 733,4 mln dollar, een stijging van 92% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar, toen de winst uitkwam op 381 mln dollar.


    20 oktober 2006 om 13:25
    venturo

    Bubble, bubble….:)


    20 oktober 2006 om 18:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!