Internet Explorer 7 pure marketing?

10 oktober 2006, 05:14

Na een flink aantal beta’s en wat release candidates het afgelopen jaar is het dan eindelijk zover: Microsoft heeft officieel bekend gemaakt dat Internet Explorer 7.0 deze maand zijn opwachting zal maken. Vol verwachting klopt ons hart bij het horen van al die nieuwe functies: tabbed browsing, een zoekbox in je toolbar, geïntegreerde RSS reader, en een verhoogde beveiliging voor diverse zaken. Allemaal schitterende functionaliteit die voor een verhoogd surfgenot gaan zorgen…toch? Of is het allemaal niet zo nieuw en kennen we dat al ergens van?

Betalen?

Ook de developers hebben tijden zitten wachten op de nieuwe browser. Eindelijk kan dan een ‘standards compliant’ website opgeleverd worden die het nagenoeg direct in alle browsers doet. Dat scheelt een hoop ergernis, een hoop tijd en daarmee nog veel meer geld. Maar helaas: de nieuwe browser blijkt voornamelijk een upgrade te zijn qua functionaliteit. Oude bugs zijn weliswaar deels opgelapt maar nieuwe zijn ontstaan. In welke situatie komen we nu dan: je site moet het in IE6 + Firefox + Opera doen, maar tegelijk ook nog in IE7. En wie zal dat allemaal gaan betalen?

Website aanpakken of niet?

Met een beetje geluk (of juist niet) is je webbouwer niet een moderne en is je website opgezet met verouderde tags gegoten in een structuur van tabellen. Hierdoor wordt de zogenaamde ‘quirksmode’ van IE aangezet wat ongeveer hetzelfde betekent als ‘backwards compatibility mode’. In deze modus is de rendering van een pagina nagenoeg hetzelfde als in oudere versies van IE, dus dan zul je weinig hoeven op te knappen. Ben je wel voorzien van een webbouwer met kennis van zaken, en heb je een prachtige site die in ‘standards mode’ draait: dan zul je wellicht moeten betalen voor de aankomende aanpassingen. En ja: binnen een maand krijgen alle Windows gebruikers al de keuze om de overstap te maken, dus wacht niet te lang.

Rommel?

Is het dan echt zo slecht gesteld met de nieuwe Internet Explorer? Want als je de officiële berichten mag geloven krijgen we een grote verbetering van de oude IE. Nee, zo slecht is het niet: normale gebruikers krijgen een stukje software wat duidelijk meer veiligheid en functionaliteit biedt. Het zijn juist de webdevelopers en daardoor ook hun klanten die de nadelen gaan krijgen.

Tijdsdruk:

Waarom wordt dan toch de nieuwe versie al gelanceerd? Omdat Windows Vista er aan zit te komen. En die zal voorzien moeten zijn van een al reeds gelanceerde IE7. Dat betekent dat IE7 niet kan wachten (zelfs niet na ruim een jaar ontwikkelen) en er dus door de marketing afdeling doorgedrukt word. Dit betekent helaas wel dat enkele zaken te weinig aandacht krijgen: en dat is natuurlijk de renderengine. Eigenlijk van de zotte, want zou een browser niet het hele web goed moeten kunnen laten zien in plaats van dat een heel web zich aan moet passen aan een browser? Dit was eigenlijk ook al redelijk te voorspellen omdat op ingestuurde renderbugs vaak gereageerd werd met “dat nemen we in overweging voor een latere versie”. Eén van de vrijwillige testers heeft zelfs een beveiligingslek ingestuurd waar vervolgens totaal geen feedback meer over is geweest.

IE7 kan dus beter IE6.1 genoemd worden, alleen is dat niet te verkopen. IE7… pure marketing…

Wat nu?

Het advies is om zo snel mogelijk een versie van IE7 te installeren. Om deze goed naast IE6 te kunnen draaien adviseert Microsoft om Virtual PC te gebruiken. Hiermee kun je een soort van 2de installatie op je pc zetten waar je dan IE7 op installeert. Vrij onwerkbaar en veel moeite dus, gelukkig zijn er betere manier om IE7 standalone geïnstalleerd te krijgen, een korte zoektocht op Google levert genoeg mogelijkheden. Als je geluk hebt hoef je weinig te veranderen, als je pech hebt zul je moeten investeren. En met goede hoop kijken we uit naar IE8…

Bronnen:

Voor dit verhaal heb ik onderstaande bronnen geraadpleegd, niet perse in onderstaande volgorde. Voor de duidelijkheid heb ik de technische onderbouwing zoveel mogelijk uit dit artikel gelaten, de betreffende webbouwers zullen hier genoeg materiaal over kunnen vinden.

http://meyerweb.com/eric/thoughts/2006/03/23/ie7-improvements-and-bug-tracking/

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1056539

http://www.idealog.us/2006/08/microsoft_drops.html

http://www.windowsitpro.com/Article/ArticleID/47208/47208.html

André Scholten
Google Analytics, Tag Manager, SEO & Site Speed Specialist bij andrescholten.nl

Als zelfstandig specialist houd ik me bezig met Google Analytics, Site Speed en SEO. Heb je een probleem met de techniek, de organisatie of je kennis? Ik kan je helpen dit op de rails te krijgen. In de laatste jaren heb ik veel ervaring opgedaan met deze onderdelen bij diverse top 100 sites in Nederland. Of het nou gaat om het opzetten van een strategie of het wijzigen van een stukje javascript, laat het weten.

Categorie
Tags

20 Reacties

    media

    Ik gebruik nu al een tijdje IE7 beta maar houd me hart vast als dit straks de standaard wordt. Bij nagenoeg alle websites zijn er wel problemen in IE7. Bij de één komen de plaatjes op verkeerde plaatsen te staan, bij de andere werkt de navigatie niet, etc. Ben erg benieuwd…


    10 oktober 2006 om 05:28
    Erick

    Ik gebruik IE7 beta 2 (en sinds vanmorgen RC1) ook al een tijdje, maar geen centje pijn. Alles ziet er prima uit. Okee, het is geen FF, maar wel stukken beter dan de oude versie


    10 oktober 2006 om 06:31
    Piet-Hein

    Goed verhaal Andre, eindelijk kunnen we verder met het testen van onze nieuwe website, volgens mij kunnen we daar niet vroeg genoeg mee beginnen als ik dit lees


    10 oktober 2006 om 07:12
    Jelmer Voogel

    IE 7 zorgt bij me wel voor flink wat problemen. Cookies van subdomeinen werken niet of slecht. Sessies wordt om onverklaarbare redenen na 6 minuten gestopt terwijl de sessie moet worden verlengt tijdens het surfen. Kortom, net als Marco, ik houd me hart vast…


    10 oktober 2006 om 07:20
    Remi

    @ Alexander

    Het gaat in dit artikel niet zozeer om welke browser het beste zou zijn voor de consument, maar om het effect van de lancering van IE7 op de werking van sites en het eventuele extra werk en de extra kosten die dat voor marketeers en andere website eigenaars met zich meebrengt.

    Of FireFox nou beter is dan IE of niet, feit is dat over een maandje duizenden mensen onze sites gaan bekijken met IE7. En IE heeft nog steeds een marktaandeel van een kleine 90% (87?), dus als ze IE7 een beetje pushen kan dan een enorm effect hebben.

    Stel je hebt een goedlopende website waarop elke dag enkele duizenden mensen komen. Maar je hebt iets in die site wat niet helemaal/ helemaal niet lekker werkt in IE7. Dan mis je straks gewoon een groot deel van je bezoekers en zul je aan de slag moeten met je site. En dan kan FireFox nog zoveel beter zijn, Jan modaal heeft straks gewoon IE7 op z’n PC.

    P.s. Ik vind FireFox ook een stuk beter hoor 😉


    10 oktober 2006 om 11:26
    Peter Luit

    @Remi: helemaal mee eens. Hiermee wordt wel de ‘browserwar’ in stand gehouden, die al vanaf het prille begin hoofdbrekers genereert bij bouwers. Als we daar ook nog platform issues bijtellen (ja, ik weet het, ook het Mac aandeel met Safari is natuurlijk verwaarloosbaar, maar de media wereld is wel een belangrijke gebruikersgroep), dan zullen er, ondanks het marketing geweld van Microsoft, heel wat gezichten minder blijheid vertonen. Of misschein wel anderzijds weer heel blij, omdat er links en rechts het nodige moet worden opgeknapt…. Zo houden we het (on)bedoelde evenwicht in stand, toch…..


    10 oktober 2006 om 16:03
    Hans

    Thanks Justus voor de link, ook geen problemen voor mij zo te zien 🙂


    10 oktober 2006 om 16:42
    alexander

    @remi en Peter

    Ik snap het punt. En vanuit een site bouwers standpunt is dat ook terecht. Het is vervelend dat je gedwongen wordt door een IE release om allerlei aanpassingen te doen, terwijl het natuurlijk veel beter zou zijn als IE de standaarden goed zou implementeren.

    Maar toch geloof ik ook dat de “browser war” die jullie nu hoofdbrekens kost zal leiden tot versnelde verbeteringen in zowel IE als Firefox. De concurrentie (al is hij in Nederland nog niet zo groot) dwingt zelfs Microsoft tot aanpassingen, en als ze daarbij concepten van concurrerernde browsers integreren is dat alleen maar goed voor zowel gebruiker als site bouwer lijkt mij.


    11 oktober 2006 om 03:18
    Niels

    Wat een gezeur. De betas zijn al heel lang uit, dus als je nu pas begint over nadenken of je site wel zo standards compliant is, heb je er niet veel van begrepen (en dat zou wel moeten als je al die hacks hebt weten te gebruiken). Verder heb ik slechts bij een handjevol sites last van ‘onwerkbare situaties’ (niet veel anders dan bij Firefox). En ja, dan kan het beschuldigende vingertje wel weer naar Microsoft gaan, maar ik denk dat IE7 een hele stap in de goeie richting is. Ze hebben eindelijk het lef om de stap richting standaarden te maken. De knop moet een keer om; de launch van Vista is daarbij een goed moment, denk ik. Na IE6 is er jaren niets gebeurd. De stap van IE6 naar 7 is groter dan die van 5(.5) naar 6. Dus ‘pure marketing’ (c.q. geen verbetering ten opzichte van IE6) is echt geklets.


    12 oktober 2006 om 12:35
    TaranQ

    Opera rulezzzz.

    Geen gedoe, veilig, supersnel, zeer stabiel en voorzien van alle gemakken (tabs/speech/password saver/bit torrent support/contect blocker/download manager/mail chat cleint integrated/mouse gestures/ skins etc etc etc te veel om op te noemen).

    En eventueel als je bang bent je systeem te verkrachten gebruik je gewoon de portable versie, btw natuurlijk ook handig voor op je USB stick :D:D.

    Na IE, Avant en Firefox is er voor mij nog maar eentje ……. Opera!!


    12 oktober 2006 om 13:06
    Jos Dinkelaar

    Vergeet die nieuwe brouwser maar even, internetbankieren is dan niet meer mogelijk,

    b.v. bij de Fortisbank werkt het totaal niet meer


    13 oktober 2006 om 07:01
    André Scholten

    Beste Niels, heb je het stuk uberhaupt wel gelezen? Welke stap naar de standaarden hebben ze genomen dan? Het is een interface update met een paar lapmiddellen voor bugs.


    13 oktober 2006 om 07:54
    Niels

    @Jos: Fortisbank heeft al een IE7 inlogscherm in elkaar gezet tijdens beta 2 van IE7 (of iets ervoor). Waarschijnlijk zijn ze even geld aan het sparen de hele site nu ook compliant te maken.

    @Andre: XHTML + CSS. Heb jij het uberhaupt wel geinstalleerd? Waar struikel je over, Acid2? Een leuke test, maar meer ook niet. En ik zeg ook niet dat ze alle standaarden hebben omarmd, maar het is een hele sprong vooruit. Simpelweg een interface update slaat natuurlijk helemaal nergens op. Ik vind het bewonderenswaardig dat Microsoft zo open is in zijn browserontwikkeling, en toegevelijk met fouten. Wat willen de mensen dan? 100% compliance? Dan zit iedereen nog meer te zeiken dat hun sites het niet meer doen. Bottom line is dat Microsoft het nooit goed kan doen bij iedereen. Iedereen die niet aan open beta tests hebben meegedaan, moeten wat mij betreft uberhaupt niet zeuren.


    13 oktober 2006 om 09:42
    Niels B

    Ik ben het met andere Niels eens dat nooit iedereen blij is met Microsoft. Dit heeft niet zozeer te maken met hun producten, maar meer het idee van “zij zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk”.

    De W3C-standaarden zijn niet voor niks gemaakt. Microsoft heeft vroeger hun engine zo gebouwd dat het makkelijker was voor de webdevelopers om sites te ontwikkelen en zij hebben toen de standaarden genegeerd. Nu hun marktaandeel verkleind op browsergebied zijn zij de oorzaak dat het allemaal een grote chaos is geworden, omdat anderen zich wel aan de standaarden houden. Als zij dat ook doen is het probleem opgelost.


    13 oktober 2006 om 10:22
    André Scholten

    @Niels: XHTML? Dat werkt als sinds jaar en dag niet in IE en zal het ook niet gaan doen in IE7. Wanneer je XHTML met de juiste mime-type (application/xml+xhtml) serveert zal IE het bestand proberen te downloaden. Ga je het dan alsnog als text/html versturen zal hij de zogenaamde XHTML pagina als HTML behandelen. Dan kun je dus beter direct je pagina’s in HTML 4.01 maken.

    CSS: een paar zaken zoals CSS2 selectors werken inmiddels, maar veel oude bugs zijn er nog steeds. Ook het box en float-model werken niet naar behoren.

    Dit zijn een paar kleine punten. Waar het op neer komt is dat er voornamelijk naar de interface is gekeken en niet zozeer naar betere ondersteuning van standaarden. Daarbij noem jij deze stap groter dan die van IE5.5 naar IE6 en dat is zeker niet waar.


    13 oktober 2006 om 10:24
    mangold

    Ik zat eergisteren te kletsen met een Microsoft medewerker, en die vertelde mij dat ik niet moest zeuren. “Microsoft is het meest succesvolle bedrijf ter wereld. En commercieel succes betekent simpelweg ‘zoveel mogelijk geld verdienen, met zo min mogelijk inspanning’. Elke beslissing die Microsoft neemt is derhalve bedoelt om nóg meer geld te verdienen, aan nóg minder inspanning.”

    Aan wat de consument echt wil of nodig heeft, heeft Microsoft geen boodschap. “It’s the profits, stupid.”


    13 oktober 2006 om 10:31
    TaranQ

    Duffe is dat het de meeste gebruikers geen hol kan schelen. En of het nu wel of niet handig en veilig en snel is. ‘IE staat al op mijn pc dus gebruik ik dat maar’. Dat is het grote voordeel dat Microsoft heeft, vandaar ook het grote marktaandeel!!. En ik ben geen Microsoft hater want ik gebruik ook XP maar ik vind objectief gezien de andere browsers gewoon stukken beter.

    Probleem is alleen dat je het moet gebruiken om erachter te komen.

    Note: PC banking is bij mij geen enkel probleem met Opera, niet voor SNS en Postbank (NL) en ook niet voor Argenta (B).

    @ André : alle sites zien er volgens mij ok uit in Opera 😉


    16 oktober 2006 om 12:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!